Τα βραβεία Όσκαρ με μία άλλη ματιά

16 Μαΐου 1929Ξενοδοχείο Roοsevelt, Hollywood

Η μαγική βραδιά των όσκαρ, με υποκινητή της τον Lewis Mayer, ιδιοκτήτη της Metro Goldwyn Mayer, ξεκινά με αυλαία σχεδόν 88 χρόνια πριν. Σκοπός του “αυτοκράτορα” της τότε κινηματογραφικής βιομηχανίας ήταν να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού για τις ταινίες αλλά στην πραγματικότητα με αυτό εναντιωνόταν στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, τις οποίες διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις. Κατάφερε εντούτοις, όχι μόνο να ενώσει τον κόσμο του Ηollywood αλλά και να δημιουργήσει την μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη γιορτή του κινηματογράφου που σε λίγο θα γιορτάζει την εκατονταετία της.

Oscars_1929.freeminds.gr

Αρχικά, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που δημιουργήθηκε το 1927, αποτελούνταν από 231 επαγγελματίες (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τεχνικοί και παραγωγοί) με τον Mayer να επιβλέπει προσωπικά την επιλογή των μελών, αφού μέσα από την ψηφοφορία αυτών θα κρίνονταν και τα αντίστοιχα βραβεία, τα οποία ένα χρόνο αργότερα θεσπίστηκαν να ανακοινώνονται μέσα από τον γνωστό λευκό φάκελο.

academy awards.freeminds.gr

Η ιστορία θέλει τον πρώτο νικητή του διάσημου αγαλματιδίου να είναι ο Emil Jannings για το Τhe Last Command-Το Λυκόφως της Δόξας (1928) σε βραβείο Ά ανδρικού ρόλου ενώ η τυχερή ταινία είναι το πολεμικό δράμα Wings. Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, όπου άρχισε πλέον να γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές γεγονός. Σήμερα τα μέλη της Ακαδημίας με δικαίωμα ψήφου ξεπερνούν τα 6.260 άτομα με τρόπο εισαγωγής εξαιρετικά δύσκολο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αφού για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο άλλα μέλη χωρίς τα ονόματα αυτών να γίνονται ποτέ γνωστά.

Το χαρακτηριστικό της υπερβολής, ωστόσο, απογειώνεται όταν αναφερόμαστε στο επίχρυσο αγαλματίδιο που σχεδιάστηκε από τον Cedric Gibbons, καλλιτεχνικός υπεύθυνος τότε της Metro Goldwyn Mayer από το 1924 έως το 1956. Αρχικά αναπαριστούσε ένα ιππότη, ο οποίος καρφώνει το ξίφος του σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες, μια για κάθε κλάδο της Ακαδημίας, ενώ αργότερα ο γλύπτης George Stanley ανέλαβε να κάνει τον ιππότη τρισδιάστατο. Έχει ύψος 34,2 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά χρυσού! Τα πρώτα αγαλματίδια ήταν από επιχρυσωμένο μπρούντζο, το υλικό αυτό αργότερα εγκαταλείφθηκε και πλέον ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται ένα κράμα μετάλλων από κασσίτερο, χαλκό, νικέλιο και τέλος χρυσός 24 καρατίων που του αποδίδει και τη λάμψη. Η ονομασία του σε Όσκαρ έγινε το 1934 με πολλές κρυφές ιστορίες των μελών της Ακαδημίας να εικάζουν την γέννησή του. 

oscar.freeminds.gr

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την ιστορία η λίστα ρεκόρ των μεγαλύτερων κινηματογραφικών βραβείων του Hollywood

  • Η πρωτιά ανήκει στην ταινία “Titanic” του James Cameron με 11 βραβεία σε 14 διαφορετικές υποψηφιότητες ενώ την τριλογία συμπληρώνουν τo “Ben-Hur” με 12 και το “The Lord of the Rings” με 11 αντίστοιχα υποψηφιότητες.

 

  • Η Katharine Heburn είναι η ηθοποιός που έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό βραβείων στην κατηγορία του καλύτερου Α’ γυναικείου ρόλου, με 4 Όσκαρ.

katherinehupburn.freeminds.gr

  • Στην νεότερη διεξαγωγή των βραβείων ξεχωρίζει η Maryl Streep με τις περισσότερες υποψηφιότητες-19 στον αριθμό-κερδίζοντας 3 χρυσά αγαλματίδια.

merylstreep.firstoscar.freeminds.gr

  • Όσο αφορά τον αντρικό πληθυσμό, κανείς δεν έχει σπάσει το ρεκόρ των τριών Όσκαρ του Jack Nicholson στην κατηγορία καλύτερου Α΄ανδρικού ρόλου.

jacknicholson.freeminds.gr

  • η Elizabeth Taylor ήταν επί τρεις συνεχόμενες χρονιές υποψήφια για Όσκαρ Β΄γυναικείου ρόλου καταφέρνοντας όμως να το αποσπάσει  την τέταρτη χρονιά (1961) για την ταινία “Butterlfield 8”.

elizabethtaylor.freeminds.gr

  • Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως o Sydney Poitier ήταν ο πρώτος Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανός που κέρδισε το πολύτιμο αγαλματίδιο το 1963.

fisrtblackmanoscar.freeminds.gr

 

Κάθε χρόνο τα βραβεία συνοδεύονται από χλιδάτα πάρτι με εκλεκτούς καλεσμένους από όλο τον καλλιτεχνικό κύκλο ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν τη φαντασμαγορική βραδιά είναι από 225 διαφορετικές χώρες και υπολογίζεται ότι τα παρακολουθούν κάθε χρόνο ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι! Το διάσημο κόκκινο χαλί έχει μήκος 152,4 μέτρα και πλάτος 10 μέτρων και είναι η ακριβότερη μοκέτα του κόσμου, η οποία μάλιστα ενοικιάζεται τη βραδιά 30 χιλιάδες δολάρια!

redcarpet.freeminds.gr

Η 88η απονομή για το 2016 πραγματοποιήθηκε Dolby Theatre του Λος Άντζελες με ιδιαίτερα και φέτος παρατράγουδα που δεν λείπουν καμία χρονιά άλλωστε από το event. Μήλον της έριδος για αυτή τη χρονιά ήταν η απουσία “μαύρων” υποψηφιοτήτων. Πολλοί ανέφεραν πως οι διοργανωτές μετέτρεψαν την φετινή απονομή σε ένα debate για το πόσο κακοί είναι οι λευκοί και πόσο καλοί και ταλαντούχοι αλλά παραγκωνισμένοι είναι οι μαύροι στις ΗΠΑ. Ευτυχώς η καλή ηθοποιία δεν έχει χρώμα και δυστυχώς που μία τόσο όμορφη γιορτή για την έβδομη Τέχνη έπρεπε να στιγματιστεί μετά από τόσα χρόνια ιστορίας με συνθήματα ρατσισμού.

andtheoscargoesto.freeminds.gr

Ήταν μία διαφορετική αναδρομική ματιά για ένα ξεχωριστό βραβείο που μέχρι και φέτος είχε καταφέρει να κρατήσει τον σκοπό δημιουργίας του και ύπαρξής του σε αθώα χροιά…αλλά στον κόσμο που ζούμε τίποτε δεν μένει αναλλοίωτο στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων. 

Β.Κ.