Ταξιδεύουμε στη Βίτσα…

Η Βίτσα είναι ορεινό οικισμός του νομού Ιωαννίνων, χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου. Ένας παραδοσιακός οικισμός, με ιδιαίτερο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και οικολογικό ενδιαφέρον, είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χωριά  του Ζα­γορίου, περιοχή χαρακτηριστική στην Ελλάδα για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση της, καθώς βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα του Κεντρικού Ζαγορίου, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και στην αρχή της περίφημης χαράδρας του Βίκου. Κτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, εντυπωσιάζει και προκαλεί τον ανυποψίαστο επισκέπτη να περιδιαβεί τα καλντερίμια του χωριού και να αφουγκραστεί τα μυστικά του…

vitsa1_08

vitsa1_92

vitsa1_85

vitsa1_95

Ένα χωριό που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του. Υπέροχες εκκλησίες, όπως ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, η  Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ενώ, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στη Γέφυρα του Μίσιου, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Ξηροπόταμου, ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα.

Και η συμβουλή μας, όταν επισκεφτείτε τη Βίτσα μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε τις διαδρομές

  • Βίτσα-Δίλοφο
  • Βίτσα-Βίκος
  • Βίτσα-Κόκκορη

Θα γεμίσετε από υπέροχες εικόνες, θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα και θα έρθετε σε επαφή με υπέροχα φυσικά τοπία που θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω….

Ο Βοϊδομάτης

o_boidomatis_to_fthinoporo

Ανατολικά του χωριού ρέει διαμέσου της μεγαλοπρεπούς Χαράδρας του Βίκου ο ποταμός Βοϊδομάτης.Ο Βοϊδομάτης (από το σλάβικο «Βόϊντο-ματ» που σημαίνει «καλό νερό») πηγάζει από τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του σε μια διαδρομή άγριου κατάφυτου τοπίου και βγαίνει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον ποταμό Αώο. Σημείο αναφοράς της είναι το τσιμεντένιο γεφύρι πάνω από τον Βoϊδομάτη, στον δρόμο που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο.

Η χαράδρα του Βίκου

vikos1

Από τα τελευταία σπίτια της Βίτσας ξεκινά η περίφημη Χαράδρα του Βίκου, το μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με αναφορά και στο βιβλίο Γκίνες, ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. Η αρχή του είναι από τη γέφυρα του Κόκκορου και το τέλος του στη γέφυρα Βοϊδομάτη. Ο ρους του ποταμού έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. Ένα μονοπάτι που πηγαίνει πότε από την δεξιά όχθη και πότε από την αριστερή οδηγεί τον επισκέπτη μέσα στη χαράδρα που σχηματίζεται από κατακόρυφους βράχους μέγιστου ύψους 950μ. 

και  μην ξεχάσετε….

Ανάμεσα στις περιοχές Βίτσας και Μονοδενδρίου στη θέση «Γενίτσαρη», η ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1965 και ύστερα έφεραν στο φως έναν μικρό κτηνοτροφικό οικισμό, με δύο παρακείμενα νεκροταφεία, που η διάρκεια ζωής τους αρχίζει από τον 9ο-8ο αιώνα π.Χ. ως τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Οι κάτοικοι του οικισμού ανήκαν στην φυλή των Μολοσσών, οι οποίοι κυριάρχησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου από τον 13ο αιώνα π.Χ.

Το υλικό αντλήθηκε από το http://www.vitsa.gr/ …
Επισκεφτείτε το και σίγουρα θα γίνετε μόνιμοι επισκέπτες..

Leave a Reply