Για όποιον δεν γνωρίζει η Κύθνος είναι το νησί που αποφάσισε να ονόμασει κάθε μικρό κολπίσκο του και να τον αναβαθμίσει σε παραλία. Δηλαδή, ένα νησί 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 40 και πλέον προσβάσιμες παραλίες.
Εξαιρετικός προορισμός για ήσυχες διακοπές και ξεκούραση.
Παίρνοντας το καράβι από το Λαύριο ή και τον Πειραιά σε 2 ώρες βρίσκεσαι στο Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Φυσικά και έχεις προβλέψει να φέρεις/νοιακιάσεις αυτοκίνητο και φυσικά συνειδητοποιείς στα πρώτα 5 λεπτά πως έχεις κάνει πολύ καλά. Ιδανικές περιοχές για να μείνεις η Χώρα και τα Λουτρά. Απέχουν μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται κοντά στις βασικές παραλίες του νησιού. Μια καλή επιλογή για την πρώτη μέρα είναι η Απόκρουση.
Έιναι πολύ κοντά έχει καθαρά, βαθιά και δροσερά νερά και το Coconuts Beach Bar. Μην ακούς Beach Bar, δεν εννοώ αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Η παραλία έχει ελάχιστες ξαπλώστρες και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις την πετσέτα σου κάτω από ένα δέντρο, να ακούς τη μουσική και να ανέβεις στο μπάρ να πάρεις ένα χειροποίητο κρύο τσάι. Έμεις δοκιμάσαμε γεύση μάνγκο και το βρήκαμε εκπληκτικό.
Κάπου εκεί είναι που έχεις πεινάσει. Τα ορεκτικά της Κατερίνας στα Λουτρά είναι ό,τι πρέπει γι’αυτή την ώρα. Παραδoσιακό σφουγγάτο με ντόπιο τύρι (οι γνωστές μας τυροκροκέτες) αλλά και τυρόπιτα με μέλι σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα.
Στην Κύθνο μια από τις καλύτερες ιδέες είναι να πάς στην παραλία τις πιο μεγάλες ώρες. Μια απογευματινή βουτιά στα Ποτάμια με τα πράσινα νερά ή στον Άγιο Σώστη σε ξεκουράζει απίστευτα και μάλιστα με λίγη τύχη θα συναντήσεις ελάχιστο κόσμο έκει. Έρχεται λοιπόν το βράδυ και είναι η στιγμή για μια επίσκεψη στη Χώρα.
Μην ξεκινήσεις πολύ νωρίς υπολογίζοντας βόλτες και περπάτημα. Μπαίνεις στη Χώρα 9 και βγαίνεις 9.05! Παρόλα αυτά ακόμα απορώ πως γίνεται να υπάρχουν τοσα όμορφα και περιποιημένα μαγαζιά σε μια τόσο μικρή έκταση!
Ας ξεκινήσουμε από τη μουσική. Παντού είναι πάρα πολύ καλή (ήρθε η ώρα να κάνω τη μικρή μου παρέθεση: μπαίνεις στο αυτοκίνητο-ανοίγεις ραδιόφωνο-δεξιά στροφή πιάνεις Red-αριστερή το χάνεις, πιάνεις Ρυθμό-δεξιά τον χάνεις κι αυτόν, πιάνεις Εν Λευκώ-όμως πάντα μα ΠΑΝΤΑ θα πιάνεις το σταθμό της εκκλησίας 95,4). Η μουσική λοιπόν. Τι Manu Chao, τι διασκευές, χαμός. Στα πολύ συν του νησιού αυτό. Για ποτό έχεις αρκετές καλές επιλογές. Μπορέις να πιέις μια μπύρα στο Αμορούζα με τη μουσική που προανέφερα το οπόιο επίσης σερβίρει και τα γλυκά από το Τραταμέντο που βρίσκεται απέναντι. Έμεις δοκιμάσαμε banofee και γαλακτομπούρεκο σε πουγκί.
Όλα πεντανόστιμα και φτιαγμένα από τα χέρια τους. Μπορείς επίσης να επισκευθείς το πολύχρωμο Gazoza ή να επιλέξεις το Πανοχώρι για εξαιρετικό mojito και daquiri με πρωτότυπα φρούτα.
Επόμενη ημέρα και ξεκινάμε για Κολώνα. Μια από τις γνωστότερες παραλίες των Κυκλάδων όπου υπάρχει μια λωρίδα άμμου που χωρίζει την Κύθνο από τον Άγιο Λουκά. Από τις δύο πλεύρες υπάρχει παραλία και τέλοσπαντων επείδη το λέει και ο σοφός λαός παραθέτω τα πειστήρια.
Επίσης πολύ καθαρά νερά με μόνο μειονέκτημα τα πολλά σκάφη και ιστιοπλοικά που βρίσκονται στην παραλία.
Στην επιστροφή μπορείς να επισκευθείς τη Δυοπίδα, ένα ορεινό μικρό χωριό στο οποίο βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι.
Χρωματιστές ταμπέλες μπορούν να σε οδηγήσουν εκεί ή όπως εμάς ένας συμπαθέστατος παππούς που μας έστειλε “μετα τη βουκαμβίλια θα κάνετε δεξιά και θα το βρείτε”.
Για φαγητό αυτή τη φορά επιλέξαμε το Στέκι του Ντεντζή στη Χώρα. Μη βιαστείτε όμως γιατί ανοίγει μετά τις 6, όποτε θα πρότεινα βραδινό φαγήτο με -μην τα ξαναλέμε- πολύ καλή ελληνική μουσική, ντόπια κρέατα και γενικότερα εξαιρετικές πρώτες ύλες. Μια καλή βραδινή πρόταση επίσης είναι το μπάνιο στα Λουτρά.
Έκει που κατεβαίνουν ζεστά νερά από τις πηγές και αναμειγνύονται με θαλασσινό νερό σε μια λιμνούλα μέσα στη θάλασσα. Έκει χρειάζεστε λίγη τύχη καθώς καλό είναι να μην πετύχετε πολύ κόσμο αφού η λίμνη είναι πολύ μικρή και ρηχή.
Ιδανική περίοδος για μια τέτοια απόδραση ο Ιούλιος και ο Αύγουστος γιατί τότε το νησί αποκτά ζωή.
Σταυρούλα Κουλίτση