Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή -edited

imagesΗ Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή καθιερώθηκε  από τον ΟΗΕ σε ανάμνηση της  ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο  στις 15/3/1962 ως προς τα βασικά δικαιώματα των καταναλωτών. Μια μέρα με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και απώτερο στόχο να αναδείξει  το καθολικό αίτημα των σύγχρονων κοινωνιών για κοινή ενεργοποίηση και δράση, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του καταναλωτή.
Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση, 
τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται…”
είχε πει ο ΤΖΟΝ ΚΕΝΕΝΤΙ τότε
Είναι μια πραγματική ευκαιρία για να εκτιμήσει ο καθένας τη καταναλωτική του συμπεριφορά, ειδικά φέτος που βρίσκει τον Έλληνα καταναλωτή σε μια δεινή οικονομική κατάσταση.   
Επιπρόσθετα, αυτή η μέρα  υπενθυμίζει τον βαρύτατο ρόλο  που διαδραματίζουν οι καταναλωτές στις οικονομίες της αγοράς. Εφόσον, ο καταναλωτής έχει την κατάλληλη ενημέρωση, τότε μπορεί να είναι ο αποτελεσματικότερος ρυθμιστής των τιμών και της ποιότητας των προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών.
2221

Η Παγκοσμία Ημέρα Καταναλωτή υποδεικνύει όμως και  τις υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των καταναλωτών.  Η Πολιτεία θα πρέπει να εργάζεται με υπευθυνότητα και τρόπο συστηματικό, ώστε να περιορισθούν και εν τέλει να αφανισθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδεια, της κακόβουλης διαφήμισης, της ανεξέλεγκτης χρήσης των τεχνολογιών και οποιεσδήποτε  πρακτικές ασυδοσίας στην αγορά.

Είναι, λοιπόν μια ημέρα προβληματισμού αλλά ταυτόχρονα και μια ημέρα όπου όλοι οι καταναλωτές πρέπει να ενεργοποιηθούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων μας, αλλά και την ποιότητα των επιλογών μας. Ας αρχίσουμε από ΣΗΜΕΡΑ…
Ας δούμε  ένα 20λεπτοβιντεάκιι, το οποίο αναφέρεται στην παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων και έχει σαν στόχο να δώσει το μήνυμα της αειφορίας μέσα από την οικονομία των αγαθών και την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων.


Μήπως δεν έχουμε αντιληφθεί τη δύναμη μας ως σύνολο;

Αλεξάνδρα

Leave a Reply