Ο ρόλος των social media στην ζωή μας !!

Facebook, twitter ,instagram, google plus και you tube  είναι μερικά από τα πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν εισβάλλει για τα καλά στην ζωή μας.

Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης  (γνωστά και ως  social media ), online δηλαδή κοινότητες που αποσκοπούν στην εικονική επικοινωνία μεταξύ  ανθρώπων από όλο τον κόσμο, συζητώντας κοινά θέματα και ανταλλάσσοντας διάφορες απόψεις. Ο όρος μάλιστα social media αναφέρεται στα μέσα διαμοιρασμού  της πληροφορίας, των δεδομένων και της επικοινωνίας στο κοινό .

Πολλοί υποστηρίζουν ότι  τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης  είναι απόρροια της κοινωνίας που ζούμε,  μιας κοινωνίας απόμακρης , αντικοινωνικής και μη ουσιαστικής , που  είμαστε όλοι  έρμαια των  πολιτικών και των οικονομικών κολοσσών.

Μήπως όμως τα μέσα αυτά δεν ενώνουν τους ανθρώπους αλλά τελικά τους απομακρύνουν από την πραγματικότητα δημιουργώντας μία ψυχολογική τρέλα και μία ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος των social media είναι πιο όμορφος και πιο αληθινός από τον πραγματικό κόσμο;

Κλασσικό παράδειγμα, η άτυχη περίπτωση της Σιμόν Μπακ η οποία είχε 1.048 «φίλους» στο Facebook και όταν ανακοίνωσε στην προσωπική της σελίδα  ότι θα αυτοκτονήσει δεν βρέθηκε κανένας να την αποτρέψει και να της σώσει την ζωή.

Πολλοί μάλιστα  πιστεύουν ότι  τελικά οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αναδείξουν έναν χαρακτήρα και μια προσωπικότητα που θα θέλανε να είναι στην πραγματική τους ζωή .Ανεβάζουν φωτογραφίες, ανανεώνουν συνέχεια το προφίλ τους, προσπαθώντας να ανεβάσουν το γόητρο τους ώστε να εντυπωσιάσουν τους ‘φίλους τους  αλλά και τον εαυτό τους.

Εντούτοις σημαντική είναι και η σημασία της χρήσης των social media στην ζωή μας  καθώς προσφέρουν την δυνατότητα της πληροφόρησης και της ελευθερίας της έκφρασης. Η ίδια μάλιστα επικοινωνία είναι  αυτή που  οδηγεί στην δημοκρατία της πληροφορίας καθώς παρέχεται εύκολα και γρήγορα στο ευρύ κοινό. Τα πολυάριθμα αυτά βέβαια  μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν  και ένα μέσο ψυχαγωγίας που οι νέοι κυρίως αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και ευχάριστα.

Τι είναι λοιπόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , μέσα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας ή μήπως αντικαταθλιπτικά μέσα που αποσκοπούν σε συγκεκριμένους στόχους που θέτουν άλλοι αντί για εμάς. Η  μήπως ένας συνδυασμός όλων αυτών;

Η απάντηση δική σας .

Το μόνο σίγουρο είναι ότι  όποιο ρόλο και αν διαδραματίζουν τα μέσα αυτά , η χρήση τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτική !

Φιωτάκη Μαρία

Leave a Reply