Και το όνομα αυτού Amancio Ortega. Ο άνθρωπος μυστήριο αφού μέχρι το 2001 δεν είχε εμφανιστεί ποτέ του δημοσίως ούτε είχε παραχωρήσει καμία του συνέντευξη στα media. Το πρώτο κατάστημά του , από άνετα homewear, άνοιξε το 1975 στη La Coruña της Γαλικίας, όντας τότε μικρός επιχειρηματίας, ο οποίος αποφάσισε να επεκτείνει τη βιοτεχνία του φτιάχνοντας ένα κατάστημα.
Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε ανοδική πορεία στην παγκόσμια αγορά και δεν άργησε να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση μέσα σε λίγα μόνο χρόνια αφού η φήμη του έφτασε μέχρι την Νέα Υόρκη. Από το 1980, η επιχείρηση του Ortega (που τρεις δεκαετίες αργότερα θα έμπαινε στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου) αρχίζει να επεκτείνεται στις ισπανικές πόλεις (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μάλαγα, Σαραγόσα, Σεβίλλη, Βαλένθια, Μπιλμπάο) ενώ, το 1988 η εταιρεία βγαίνει στη διεθνή αγορά, με την γειτονική Πορτογαλία να είναι η πρώτη χώρα στην οποία ανοίγει κατάστημα. Την δεκαετία του ’90, στις πόλεις της Ευρώπης, τα καταστήματα Zara ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί Έλληνες είναι ότι το όνομα του πρώτου καταστήματος ήταν Zorba λόγω του θαυμασμού του Ortega στον διάσημο Έλληνα Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη. Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της ισπανικής αλυσίδας- κολοσσού, Jesus Echevarria, τα Zara πήραν το όνομά τους από τον Ζορμπά. Συγκεκριμένα ο Ortega επηρεασμένος από την γνωστή ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, με τον Anthony Quinn, αποφάσισε να ονομάσει Zorba το πρώτο του κατάστημα. Η αλλαγή στο τελικό σημερινό όνομα έγινε από παράκληση ενός καταστηματάρχη λίγα τετράγωνα πιο κάτω ο οποίος πρώτος είχε δώσει το όνομα αυτό στο δικό του μαγαζί. Για να αποφευχθεί η σύγχυση των πελατών έγινε αναγραμματισμός ο οποίος κατέληξε στο ο όνομα Zara.
Ποιος είναι όμως ο κύριος Ζara;
Πρόκειται για τον μικρότερο γιος ενός εργάτη σιδηροδρόμου, που γεννήθηκε στην Ισπανία και δούλεψε στην εφηβεία του για να βγάλει τα προς το ζην ως κλητήρας σε ένα τοπικό κατάστημα που πουλούσε μπλούζες. Εκεί απέκτησε εμπειρία πάνω στα υφάσματα. Εργάστηκε σκληρά και έμαθε τα βασικά της επιχείρησης κάνοντας υπερωρίες και τελικά βρήκε την επιτυχία μαζί με την τότε σύζυγό Rosalia Mera, ξεκινώντας να ράβουν ρόμπες και μεταξωτά εσώρουχα στο σαλόνι του σπιτιού τους. Έτσι κατάφερε λίγο μετά τα 30 του να ανοίξει το πρώτο δικό του μαγαζί ονόματι GOA, που ουσιαστικά αποτελεί αναγραμματισμό του ονόματός του, πουλώντας μαζί με την Rosalia καπιτονέ. Με αυτό τον τρόπο έβγαλε τα πρώτα του χρήματα για να ανοίξει, το 1975, το Ζορμπά.
Eργασιομανής, οργανωτικός, πειθαρχημένος μερικά από τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν. Παρά το γεγονός ότι είναι ο ιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες φίρμες μόδας θέλει να ντύνεται άνετα και δεν δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στην εξωτερική του εμφάνιση. Το 2009 του απονεμήθηκε το «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας» από την Ισπανία και το 2001 ανήγγειλε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της Inditex, του ομίλου με την αλυσίδα όλων των καταστημάτων του αφήνοντας μία από τις κόρες του να τον διαδεχθεί. Διαθέτει ένα πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων καθώς και ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Μαϊάμι και έχει ακίνητα στη Μαδρίτη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Λισαβόνα. Έκτοτε έχει προβεί σε επενδύσεις στον τομέα του αερίου, του τουρισμού και των τραπεζών και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Πολυάσχολος και ενεργητικός ακόμα και στα 78 του, έχει αδιαμφισβήτητα εκπληρώσει κάθε του φιλοδοξία για αυτή τη ζωή.
Το μυστικό της επιτυχίας
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το brand Zara είναι ότι έγινε δημοφιλές όχι λόγω της αυθεντικότητας των προϊόντων του, αλλά εξαιτίας της έλλειψης αυτής! Η αντιγραφή των ρούχων από τις διάσημες πασαρέλες γνωστών οίκων ήταν που τράβηξε τα βλέμματα του κόσμου και οδήγησε αγοραστές από όλο τον κόσμο να σπεύδουν να αγοράσουν τη σειρά του Zara σε προσιτές τιμές.
Μία άλλη έξυπνη πολιτική που ακολούθησε είναι ότι ποτέ δεν έκανε μεγάλες καμπάνιες, ούτε και συνεργάστηκε με διάσημους σχεδιαστές -οι σχεδιαστές που δημιουργούν τα ρούχα του είναι “ανώνυμοι”. Έτσι αντί για διαφήμιση, προτίμησε να επενδύσει σε καταστήματα, επιλέγοντας προσεκτικά τις περιοχές όπου τα δημιούργησε -σε κτίρια γνωστής ομορφιάς ή ιστορικής αξίας.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά από εκείνο το πρωινό που εγκαινίασε το πρώτο του κατάστημα, συγκαταλέγεται σε έναν από τους 10 πλουσιότερους άνδρες του κόσμου και το brand του σε ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα του πλανήτη. ‘Έχει στην ιδιοκτησία του 6 χιλιάδες καταστήματα μεταξύ άλλων τα γνωστά σε όλους Massimo Dutti, το Zara Home, το Stradivarius, το Pull and Bear, το Bershka, εργοδοτώντας περισσότερους από 92 χιλιάδες υπαλλήλους. Και να που η Ελλάδα για μιά ακόμα φορά αφήνει το στίγμα της σε μία ασήμαντη μεν αλλά όχι απαρατήρητη, στιγμή τυχαίας επιλογής ενός brand που σήμερα θα έκανε το γύρο του κόσμου…
Βούλα Κ.
μπραβο, Βουλα Κ. παρα πολυ μου αρεσε το αρθρο σου. κ ειναι γραμμενο πολυ ωραια! κ ας μην σχολιασω οτι τωρα θα μπορουσε να ακουγεται παντου το Zorbas instead of Zara