Κυριακή, γιορτή και σχόλη να ‘ταν η βδομάδα όλη

Κυριακή…για τους περισσότερους η πολυαναμενόμενη μέρα, για άλλους η πιο μελαγχολική και για άλλους απλά άλλη μια μέρα της εβδομάδας. Για πολλούς είναι μέρα αργίας αν και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων δουλεύουν και την Κυριακή.

Στις 7 Μαρτίου 321 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος παρέμεινε ειδωλολάτρης μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, όταν και βαπτίστηκε Χριστιανός, υπήρξε λάτρης της θεότητας του ήλιου (λατ. sol), ως υπέρτατης θεότητας. Έτσι και ο Κωνσταντίνος την ημέρα (λατ. dies) που ήταν γνωστή ως Ημέρα του Ήλιου (Dies Solis), την καθιερώνει ως αργία. Η μέρα αυτή είναι γνωστή σε εμάς ως Κυριακή. Την ιδέα αυτή αγάπησε και υιοθέτησε όλη η ανθρωπότητα για πολλούς αιώνες έως και σήμερα. Από την ονομασία αυτή ως Ημέρα του Ήλιου (Dies Solis) επηρεάστηκαν οι Άγγλοι, οι οποίοι την ονόμασαν ως Sunday, οι Γερμανοί ως Sonntag, οι Δανοί και οι Νορβηγοί  sondag, οι Ισλανδοί ως sunnudagur και οι Σουηδοί sondag.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι η μέρα του Κυρίου όπου οφείλει και την ονομασία της. Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία  ξεκουράστηκε ο Κύριος μετά τη δημιουργία του Κόσμου. Και πολλοί άλλοι λαοί την προσφωνούν έτσι. Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι την αναφέρουν ως Domingo (μέρα του Θεού) και επίσης οι Βιετναμέζοι (Chu Nhat).

Στη πιο πρόσφατη ιστορία το 1908 η Κυριακή θα καθιερωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα «ως επίσημη αργία για τους τρεις θερινούς μήνες στα καταστήματα. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ύστερα από πρόταση του ίδιου του Εμπορικού Συλλόγου προς την κυβέρνηση, η Κυριακή καθορίστηκε ως ημέρα αργίας για όλο το έτος».


sunday Η Κυριακή, θεωρείται από πολλούς λαούς η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ενώ σπανιότερα αναφέρεται ως έβδομη ημέρα της εβδομάδας, με πρώτη τη Δευτέρα. Γι’ αυτό και έδωσαν το προσωνύμιο «πρώτη». Έτσι στα εβραϊκά η λέξη Yom Rishon (=πρώτη) και στα περσικά η λέξη yek-shanbe(-πρώτη) σημαίνουν και Κυριακή. Το ίδιο συμβαίνει και στις ισλαμικές χώρες. Βέβαια, σήμερα αναγνωρίζεται  παγκοσμίως το διεθνές πρότυπο ISO 8601 για τις ημερομηνίες και ώρες, το οποίο αναφέρει τη Δευτέρα ως πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Πέρα απ’ όλες αυτές τις ιστορικές και αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες, η Κυριακή είναι σίγουρα η πιο πολυτραγουδισμένη ημέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τραγούδια αφιερωμένα στα κυριακάτικα πρωινά, στις ηλιόλουστες Κυριακές, αλλά και τις ¨συννεφιασμένες”, τραγούδια αφιερωμένα στην κυριακάτικη μελαγχολία, σε αγάπες που χάθηκαν μια Κυριακή…Από παλιά λαϊκά μέχρι ελαφριά pop τα τραγούδια της Κυριακής είχαν πολλές επιτυχίες…

 

 

Τ.Τ

Leave a Reply