Καλή ελληνική τηλεόραση: ίσως υπάρχει ακομα

 

108

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική τηλεόραση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Από την μηδενική παραγωγή προγραμματων περάσαμε στην παραγωγή προγραμμάτων κακής ποιότητας.  Από το “δεν ξέρω ποιά σειρά να πρωτοδώ” ,αφού κάθε βράδυ υπήρχαν δύο και τρία διαφορετικά προγράμματα σε κάθε κανάλι, φτάσαμε στο τίποτα ή ακόμα χειρότερα σε κακοφτιαγμένες, φθηνές παραγωγές που έγιναν απλά για να γίνουν. Ακόμα και τα καθημερινά σήριαλ του mega κάποτε τα έγραφε η Έλενα Ακρίτα, είχαν ποιότητα.

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν τηλεόραση αν δεν την κάνουν σωστά. Η Εθνική Έλλάδος του Γιώργου Καπουτζίδη ήρθε για να μας θυμίσει παλιές καλές εποχές. Το θέμα είναι ότι ο λόγος είναι διαφορετικός από τον αναμενόμενο. Δεν μιλάμε για μια απίστευτα καλή κωμική σειρά όπως οι προηγούμενες. Γιατί ναι μεν είναι κωμική, αλλά το κοινωνικό υπόβαθρο της είναι τεράστιο. Θίγει θέματα που δύσκολα ένας δημιουργός ρισκάρει να θίξει. Θέματα που στη σύγχρονη Έλλαδα υπάρχουν καθημερινά γύρω μας.

Χωρισμένη μητέρα που λόγω κρίσης δεν βρίσκει δουλεία. Μια έφηβή κόρη που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την κατάσταση και ένας μικρός γιός με κινητικά προβληματα.
Νεοναζί πατέρας που ασκεί βία στη γυναίκα του. Ρατσισμός.
Διεφθαρμένος επιχειρηματίας που καταχράζεται δημόσιο χρήμα.
Ομοφυλόφιλο ζευγάρι.

Θέματα στα οποία δεν εμβαθύνει προς το παρόν, αλλά καταφέρνει να τα παρουσιάζει έντονα και μάλιστα μέσα σε ένα κωμικό πλαίσιο.
Θεωρώ πως αυτός είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης σειράς.
Και το να καταφέρει ένα τηλεοπτικό προιόν να σε προβληματίσει χωρίς να σου προσφέρει ένα “βαρύ” περιεχόμενο είναι πολύ σημαντικό.Κι ακόμα και ένας μόνο άνθρωπος να κοιτάξει δίπλα του και να δει ότι ένα από αυτά τα προβλήματα υπάρχουν πραγματικά είναι θετικό. Χρειάζονται σήμερα δημιουργοί που προσπαθούν να αφυπνίσουν το κοινό και η τηλεόραση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για το σκοπό αυτό. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως αυτή είναι η αρχή της ανάκαμψης της ελληνικής τηλεόρασης.

Αξίζουν ένα άκουσμα και οι τίτλοι αρχης

Σταυρούλα Κουλίτση

 

Leave a Reply