Φάκελος Προορισμοί : Σουλατσάροντας στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο, όπως είναι η Ενετική ονομασία του νησιού, βρίσκονται εκεί που συναντιούνται το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Έχουν περίπου 3.500 τυχερούς κατοίκους και σχεδόν 60 μικρά χωριουδάκια. Είναι ένα ήσυχο νησί με απίστευτη φυσική ομορφιά και πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Αν αποφασίσετε να τα επισκεφτείτε, ένα είναι σίγουρο, τα τοπία των Κυθήρων δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους και οι άνθρωποι θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Τι πρέπει να περιμένετε όταν ξεκινήσετε για το όμορφο αυτό νησί; Ατελείωτες βουτιές σε εκπληκτικές παραλίες, βόλτες σε όμορφα χωριουδάκια, νόστιμο και φτηνό φαγητό, ανθρώπινη επαφή και αρκετό περπάτημα! Τι δεν θα βρείτε στα Κύθηρα; Ξέφρενη νυχτερινή ζωή… Λυπάμαι, αλλά αν αυτό ψάχνετε κλείστε εισιτήρια για αλλού! Αν, όμως, όχι… καλωσήρθατε στα Κύθηρα!

Πού θα βουτήξω;

Οι επιλογές είναι πολλές και θα βρείτε τους κατοίκους του νησιού πάντα πρόθυμους να σας προτείνουν τη σωστή παραλία σύμφωνα με τα γούστα σας αλλά και με την κατεύθυνση του αέρα. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να επισκεφτείτε τις παρακάτω:

χαλκός

Χαλκός: κολπάκι στο νότιο μέρος του νησιού με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Εδώ θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, αν επιθυμείτε, καθώς και μια μικρή καντίνα. Για να φτάσετε θα χρειαστεί να περάσετε ένα κομμάτι χωματόδρομου αλλά δεν θα χρειαστείτε δα και jeep!

καλάμι

Καλάμι: Αποκλειστικά για τους τολμηρούς! Εδώ δεν έχει χωματόδρομο! Χαρήκατε; Μην βιάζεστε! Για να φτάσεις στο Καλάμι αφήνεις το αμάξι στην εκκλήσια της Παναγίας Ορφανής. Απο εκεί με σταθερά αθλητικά παπούτσια ακολουθείς ένα μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία. Η διαδρομή είναι περίπου 20 λεπτά και περιλαμβάνει και καταρρίχηση με σκοινί για 4-5 μέτρα στο τελευταίο κομμάτι. Αν στην άκρη του γκρεμού σας λούζει κρύος ιδρώτας, ίσως είναι καλύτερα να το αποφύγετε. Αν όμως όχι, αυτή θα είναι για σας η ομορφότερη παραλία του νησιού! Ήρεμη, απομονωμένη (πόσοι τρελοί να κατεβαίνουν τους γκρεμούς για μια βουτιά;), με πανέμορφα νερά! Φορέστε τη μάσκα σας και απολαύστε την! Η διαύγεια του νερού θα σας εντυπωσιάσει και αν είστε λίγο παρατηρητικοί, στο βυθό θα δείτε και κανόνια      

καλάδι

Καλαδί: πανέμορφη παραλία με εντυπωσιακά βράχια που την χωρίζουν σε τρία κολπάκια. Βότσαλο και κρυστάλλινανερά. Εδώ βέβαια θα πρέπει να κρατάτε τον δικό σας εξοπλισμό γιατί η παραλία δεν διαθέτει τίποτα αλλά η ομπρέλα μπορεί να είναι και περιττή γιατί τα βράχια δημιουργούν την καλύτερη σκιά. Για να είστε προετοιμασμένοι… λίγος χωματόδρομος κι εδώ και γύρω στα 170 σκαλοπάτια! Μην πτοηθείτε! Θα χάσετε!

Πού θα σουλατσάρω;

Φυσικά, στη Χώρα και στα γραφικά σοκάκια της που θυμίζουν αρκετά Κυκλάδες και θα ανέβω και στο κάστρο να δω τη θέα!

Στο παραθαλάσσιο Καψάλι με τις ταβερνούλες και τις καφετέριες

Στο πανέμορφο ψαροχώρι του Αβλέμονα, ίσως το πιο όμορφο χωριουδάκι του νησιού.

Στον δροσερό Μυλοπόταμο με τα πλατάνια. Βρείτε ένα σκοτεινόσημείο το βράδυ  και κοιτάξτε ψηλά, πολύ ψηλά… δεν έχετε ξαναδεί τέτοιο ουρανό!

Τι πρέπει να βάλω οπωσδήποτε στο πρόγραμμά μου;

Επίσκεψη στους νερόμυλους και στους καταρράκτες! Στην περιοχή του Μυλοπόταμου θα πρέπει να βάλετε και πάλιτα αθλητικά σας και να ακολούθησετε το μαγικό μονοπάτι Μ41 για να απολαύσετε μια βόλτα στη φύση. Δέντρα, τρεχούμενα νερά και τρείς μικροί πανέμορφοι καταρράκτες θα σας προσφέρουν πολύ υλικό για τις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες. Μην πάτε χωρίς το μαγιώ σας! Στους καταρράκτες βουτάμε και το απολαμβάνουμε γιατί το νερό είναι αναζωογονητικά δροσερό ή, σύμφωνα με κάποιους άλλους «μπούζι»…

Χύτρα με το καραβάκι! ‘Η σύμφωνα με τον καπετάν Σπύρο με το «αεροσκάφος»! Νότια του Καψαλίου και γύρω στα 20 λεπτά από τα Κύθηρα βρίσκεται η βραχονησίδα Χύτρα όπου φυτρώνει και η σεμπρεβίβα, το λουλούδι των Κυθήρων που αρνείται να μαραθεί και μπορεί να στολίζει τα βάζα σας ακόμα και για 50 χρόνια. Εκεί ο καπετάνιος θα σας ξεναγήσει με μάσκες και πολύ χιούμορ σε μια καταπληκτική σπηλιά. Αν σας αρέσει να θαυμάζεται το βυθό, αυτό δεν πρέπει να το χάσετε! Μια μικρή συμβουλή , προτιμήστε το δρομολόγιο των 18.00. Το φως του ήλιου που πέφτει δίνει άλλη μαγεία στο τοπίο. Στις 20.00 θα είστε πίσω και τα 12 ευρώ που θα έχετε δώσει, θα τα έχετε ευχαριστηθεί!

Αν σας αρέσουν τα σπήλαια, στα Κύθηρα υπάρχει κάτι και για σας: το μικρό σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Μια σύντομη βόλτα με ξενάγηση στις αίθουσες του σπηλαίου είναι ένα ωραίο διάλειμμα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας.

Πού θα φάω;

Μακρύς ο κατάλογος και ίσως απλά θα μπορούσες να πεις «παντού»! Το φαγητό στα Κύθηρα είναι απόλαυση και μάλιστα απόλαυση που δεν κοστίζει. Μερικές μόνο προτάσεις είναι ο «Πλάτανος» στον Μυλοπόταμο, η «Φιλιώ» στον Κάλαμο, η «Χύτρα» στο Καψάλι και ο «Τοξότης» στο Λιβάδι . Ξεκινήστε τη μέρα σας με φρεσκότατα παρασκευάσματα από τον φούρνο στο Λιβάδι, κάθε μέρα κι άλλα, όλα νόστιμα και της ημέρας! Ο,τι κι αν γίνει, μην παραλείψετε να φάτε κρέπα στο “Vanilia” στο Καψάλι, στου Γάλλου όπως λένε οι ντόπιοι… «Σας αγεσέ η κγεπά σας;» Σίγουρα, θα απαντήσετε «ναι» ή ίσως και «oui»!

Πού θα βγω το βράδυ;

Εδώ οι επιλογές είναι λίγο περιορισμένες. Αν βρεθείτε στο Μυλοπόταμο αυτές τις ώρες καθήστε στο «Καμάρι» για κοκτέηλ ή γλυκό παρέα με τις πάπιες. Κρατήστε , όμως, και ένα βράδυ για τον «Κούκο», ένα πολύ ατμοσφαιρικό μικρό μπαράκι πάνω σε μια στροφή του δρόμου που ανεβαίνει από το Καψάλι προς την Χώρα. Απολαύστε το ποτό σας με χαμηλό φωτισμό, χαλαρή μουσική και θέα προς το Καψάλι χαμηλά αλλά και το Κάστρο ακριβώς από πάνω σας!

Οι Ενετοί έλεγαν για τα Κύθηρα «un mondo fa un mondo e il Cerigo un altro mondo». Τη μετάφραση μπορώ εύκολα να σας την πώ. «Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος και το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος». Το τι πραγματικά σημαίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Καλό μας ταξίδι!
Αρετή

Leave a Reply