Εξάπλωση του κακού;;

 Σε μια κοινωνία που κάνει photoshop στα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα που την ταλαιπωρούν πρέπει να κάνουμε επιτέλους delete all και restart.

 Δεν γίνεται να μιλάμε συνέχεια για τα μνημόνια, τα spreads, τους δανειστές και τη Μέρκελ.

Υπάρχει και το bulling (σχολικός εκφοβισμός), ζήτημα μεταμνημονιακής εποχής που απασχολεί σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια. Έχει διάφορες μορφές και φοράει το μανδύα της κοινωνικής νομιμότητας.

Μιλούσαμε για τη γενιά των 700 ευρώ, τώρα πια είναι των 511 ευρώ και η ελεύθερη πτώση συνεχίζεται.

Σπίτια χωρίς θέρμανση γιατί δεν περισσεύουν χρήματα να πληρωθεί και το πετρέλαιο είναι συνιστώσα της νέας πραγματικότητας. Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς ξαφνικά στις αλλεπάλληλες κάθετες μειώσεις.

Κάποιοι άλλοι την ίδια ώρα «σφάζονται»στα τηλεπαράθυρα και ποδοσφαιροποιούν την πολιτική ζωή της χώρας ως μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί.

Σε μια Ελλάδα που οι μνημονικές πολιτικές κατακρεουργούν τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων μάλλον μόνη λύση είναι η μετανάστευση. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Η διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι μετανάστες τώρα είναι πτυχιούχοι, ίσως και με μεταπτυχιακά. Έτοιμοι όμως να εργαστούν σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας που τους παρέχει τα ως προς το ζην.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ 7 στους 10 από 18 εώς 32 ετών δεν έχουν προοπτική να απασχοληθούν.

Το ότι οι ευκαιρίες που άλλοτε εντοπίζονταν στις πόλεις εκλείπουν όλο και περισσότερο και διαχέονται πλέον στην επαρχία είναι μια καλή συνέπεια αυτής της κρίσης αν το συνειδητοποιήσουμε.

Με την υιοθέτηση τόσα χρόνια ευτελών προτύπων και την εσωτερίκευση κίβδηλων αναγκών απαξιώσαμε κάθε ίχνος παιδείας και πολιτισμού. Απομακρυνθήκαμε από κάθε πανανθρώπινα αξία και παραιτηθήκαμε από μια ουσιαστική ενασχόληση με τα κοινά. Πετούσαμε γαρύφαλλα και τώρα δεν έχουμε να πληρώσουμε το χαράτσι.

Έχουμε ήδη κοιμηθεί αρκετά. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να δράσουμε. Να συζητήσουμε ανοιχτά για όλα τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια η κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνουμε. Ας ξεσκεπάσουμε όλα τα προβλήματα που είχαμε θάψει βαθιά τις μέρες της ψεύτικης – όπως αποδείχτηκε- ευημερίας.

’’Για να εξαπλωθεί το κακό,το μόνο που χρειάζεται είναι η απραξία των καλών ανθρώπων’’

Γιώργος Κρικρής

Leave a Reply