Δεν έχω λόγια για τον Parov Stelar

…Και συνεχίζω να μην έχω λόγια!

free

Πώς θα κάνω κριτική στο καινούριο EP “Clap your Hands” ; Αφού είναι καταπληκτικό, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας του. Και θα μου πεις «Οκ, το καταλάβαμε σ’ αρέσει ο Parov, άρα δεν είσαι αντικειμενική, άρα γιατί να κάτσω να σε διαβάσω;» και θα σου πω: Ναι, μ’ αρέσει ο Parov και μπορεί να μην είμαι αντικειμενική αλλά τώρα ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ.

Αν δε σε πειθώ εγώ θα σε πείσει εκείνος

 Έχοντας ακούσει και ξανακούσει το -για μένα- καλύτερο album του, “Princess” του 2012 σκέφτομαι από τη μια τι άλλο πια να περιμένω κι από την άλλη έχω πολλά ακόμα να ακούσω.

Ενός λεπτού σιγή για τον ύμνο…



Το καινούριο ΕP (extended play – κάτι λιγότερο από album, κάτι περισσότερο από single) λοιπόν είναι πολύ ενδιαφέρον. Αρχικά έχουμε το ομώνυμο Clap your hands που είναι και ο ορισμός του electro swing, στο οποίο θα εκτενέστερα παρακάτω. Διασκευασμένη Glenn Miller και Doin’ the Jive από το 1938. Ακολουθεί το The Sun feat Graham Candy με μια αρκετά χαρακτηριστική ενορχήστρωση με πιάνο και βιολί. Το The Dude ανεβάζει ξανά την ένταση με ΤΡΟΜΕΡΟ μουσικό θέμα και έναρξη σε στυλ house mix, επίσης αρκετά χαρακτηριστικό του. To συγκεκριμένο κομμάτι μάλιστα δεν είναι διασκευή αλλά σε δική του μουσική.

Πέρα όμως από την κριτική θέλω κυρίως να τονίσω το θαυμασμό, τον ενθουσιασμό και την αγάπη μου για τον Parov Stelar και το μουσικό είδος που εκπροσωπεί. Γιατί το electro swing όχι μόνο εκσυγχρονίζει κλασικά ακούσματα, αλλά ακροβατεί εξαιρετικά ανάμεσα στο ανεβαστικό beat και τις εμπνευσμένες μελωδίες. Μιλάμε άλλωστε για ένα ρεύμα που ξεκίνησε στα τέλη των 90’s και ο Parov είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος εκφραστής του. Αν δεν έχετε ασχοληθεί αρκετά μαζί του, πρέπει. Κι αν έχετε ασχοληθεί απολαύστε την καινούργια δισκογραφική δουλειά. Έστω και το μικρό αυτό δείγμα.

Σταυρούλα Κουλίτση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ PLAYLIST  [Best of] Parov Stelar

 

One thought on “Δεν έχω λόγια για τον Parov Stelar

Leave a Reply