Βιβλιοπρόταση: Το βιβλίο της Κατερίνας – Αύγουστος Κορτώ

freeminds protaseisΑυτό το βιβλίο δε έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός από αυτούς που θα το διαβάσουν…

Αρχή της ιστορίας ο θάνατος της και ο γιος της είναι ο πρώτος που την αντικρίζει.

«Πέθανα τρομοκρατημένη κι έρημη, πνιγμένη από το φαρμάκι μου.Μα δεν αξίζω τον οίκτο σας, όχι.Πέθανα από το δικό μου χέρι. Όπως πρέπει να πεθαίνουν οι φονιάδες»

Αφηγήτρια της ιστορίας της είναι η ίδια η Κατερίνα. Από τις πρώτες μέρες της ζωής της έως και τη τελευταία η φωνή της είναι αυτή που μας ταξιδέυει στα παιδικά της χρόνια, στα οικογενειακά μυστικά και πάθη και πολύ περισσότερο στη ζωή του γιου της Πέτρου.

Ο Κορτώ που είναι ο γιος και συγγραφέας δεν κρύβει τίποτα. Τα ψυχολογικά προβλήματα της μητέρας του,η παραμέληση και επιδείνωση τους  μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι με κεντρικούς ήρωες τον ίδιο και τη Κατερίνα. Μας γνωρίζει  την οικογένεια του και μας μυεί στα μυστικά της με τρόπο που μας κάνει σχεδόν μέλος της.

Αφιερώνει το βιβλίο  στη μητέρα του και στη παθολογική της αγάπη γ΄αυτόν. Αυτοσαρκάζεται, μιλά σκληρά, κάποιες φορές θυμώνει άλλες ηρεμεί και δικαιολογεί πρόσωπα και καταστάσεις. Στη πραγματικότητα πενθεί τη γυναίκα που καθόρισε με τρόπο αφοπλιστικό όλη του τη ζωή. Η Κατερίνα είναι μια μητέρα που  πλήγωσε το παιδί της, μια γυναίκα αυτοκαταστροφική και άρρωστη που αγαπούσε με όλους τους λάθους τρόπους γιατί ίσως δε μπορούσε αλλιώς. Ο Κορτώ την έχει αναφέρει και σε αλλά βιβλία του, σε αυτό όμως η Κατερίνα, η αγάπη της και ο πόνος που προκάλεσε γίνονται πρωταγωνιστές.

Ο Αύγουστος Κορτώ  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει ασχοληθεί με μυθοστορήματα, θεατρικά κείμενα, μεταφράσεις  ακόμα  και βιβλία για παιδιά. 

Το βιβλίο τη Κατερίνας έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο θέατρο και αξίζει τόσο να το δείτε όσο και να το διαβάσετε.’Οπως λέει και η ίδια … « Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει,να με κάνει κομμάτια.Μέσα στα κομμάτια μου είμαι»

Κωνσταντίνα Γ.

Leave a Reply