Ας γλυκαθούμε με περίεργες γεύσεις…

Τα γλυκά αποτελούν σημαντικό κομμάτι του γαστρονομικού πλούτου της κάθε χώρας και καθένας μας τρέφει τις δικές του αδυναμίες. Υπάρχουν όμως και μερικά που δε τα συναντάμε καθημερινά και που καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει επάξια την τοπική γευστική κουλτούρα της χώρας που ανήκει.

Pastel de Nata από την Πορτογαλία                                                                                                                                                                                                                            

Πρόκειται για μικρό στρογγυλό ταρτάκι από κρέμα ζαχαροπλαστικής με βάση το αυγό. Συνήθως τρώγεται σκέτο, αλλά σε κάποια μέρη το σερβίρουν πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή κανέλα στην κορυφή.

 

 

Mango με ρύζι από την Ταϋλάνδη

Αγαπημένο γλυκό όχι μόνο στην Ταϋλάνδη, αλλά και  σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία είναι το  Mango με κολλώδες ρύζι . Χρησιμοποιείται ένα κολλώδες ρύζι (sticky rice) που μαγειρεύεται σε γάλα καρύδας μέχρι να γίνει κρεμώδες, σχεδόν σαν πουτίγκα. Στη συνέχεια σερβίρεται με φρέσκο μάνγκο κομμένο σε λωρίδες και για αυτό και θεωρείται εποχιακό γλυκό.

 

 

budín de pan από το Πουέρτο  Ρίκο

 

Κλασσική , παραδοσιακή πουτίγκα. Το γλυκό αυτό έχει έντονη γεύση καραμέλας, εξ αιτίας του σιροπιού με το οποίο το περιχύνουν ….Αν και δεν φαίνεται ως κάτι πολύ ιδιαίτερο, δε το συναντάμε εύκολα….

 

 

 

 

Γλυκό πατάτα από την Ελλάδα


Μέχρι και η γλυκοπατάτα μπορεί να γίνει ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, κατατασσόμενο στα γλυκά του κουταλιού..Φαίνεται να προέρχεται από τη Νάξο, η οποία φημίζεται για τις πιο νόστιμες πατάτες της…

Το έχετε δοκιμάσει;;;

 

 

Gulab Jamun από την Ινδία

 

Το gulab jamun προέρχεται από την περσική λέξη για το ροδόνερο και το hindi «jamun» που αναφέρεται σε ένα τοπικό φρούτο και υποδηλώνει το σχήμα του γλυκού. Φτιάχνονται με μια γαλακτώδη ζύμη η οποία παίρνει στρογγυλό σχήμα και τηγανίζεται σε καυτό λάδι προτού βουτηχτεί σε σιρόπι με ροδόνερο, σαφράν και άλλα μυρωδικά.Μμμ…..

 

 

Και για το τέλος άφησα το πιο “περιέργως” ακριβό γλυκό…

Το επιδόρπιο που κοστίζει “μόλις” 25.000 ευρώ.

  Είναι εμπνευσμένο από το αυγό Faberge. Παρασκευάστηκε στο Windermere της Μ. Βρετανίας, και πιο συγκεκριμένα στο »Lindeth Howe Country House Hotel». Ο σεφ Marc Guibert χρησιμοποίησε τέσσερα είδη από την καλύτερη βελγική σοκολάτα αρωματισμένη με πορτοκάλι, ουίσκι, φύλλα χρυσού, χαβιάρι και σαμπάνια, ενώ για τη διακόσμησή του επέλεξε ένα τεράστιο διαμάντι 2 καρατίων.
Σας φαντάζει ακριβό;; Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μπορεί το γλυκό να φαγωθεί, αλλά το διαμάντι… είναι παντοτινό!
Πάντως το γλυκό δεν έχει αγορασθεί ακόμα..Δύσκολες εποχές..!!!
Αλεξάνδρα…..

Leave a Reply