Από το χθες στο σήμερα…

 Έχεις σκεφτεί πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητα σου αν ζούσες πριν  δέκα,
είκοσι η τριάντα χρόνια ;

 freeminds

Παλαιότερα

Η καθημερινότητα ενός νοικοκυριού ξεκινούσε με το μαγείρεμα . Μια διαδικασία που δεν ήταν τόσο εύκολη αφού η  μόνη επιλογή ήταν ο φούρνος (ξυλόφουρνος). Η προετοιμασία του ήταν αρκετά χρονοβόρα καθώς θα έπρεπε αρχικά  κανείς να  έχει  φροντίσει για το κόψιμο  των ξύλων και στη συνέχεια  να περιμένει αρκετή ώρα  τόσο  για να ζεσταθεί ο φούρνος όσο και για να ετοιμαστεί το φαί .

Σε αυτό το νεκρό χρονικό διάστημα τα μέλη της οικογένειας ενημερώνονται για τα νέα της ημέρας μέσω της εφημερίδας, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Πολλές φορές βέβαια τα νέα διαδίδονταν πιο γρήγορα από στόμα σε στόμα όχι μόνο στη γειτονία  αλλά και από το τηλέφωνο .

Και καθώς η μέρα περνάει και η θερμοκρασία πέφτει όλα τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να φάνε, ενώ την ατμόσφαιρα κρατάει ζεστή η ξυλόσομπα που καίει στην άκρη του δωματίου .

 

Σήμερα 

Η καθημερινότητα ενός νοικοκυριού δεν ξεκινάει με το μαγείρεμα αλλά αντίθετα με την ενημέρωση . Μια συνήθεια που δύσκολα μπορεί κανείς να την αφήσει. Ανοίγει τον  υπολογιστή , σερφάρει στο ίντερνετ , ενημερώνει το προσωπικό του προφίλ στο facebook και μαθαίνει νέα από το διάφορα blog και site . Για τους φίλους βέβαια της τεχνολογίας όλα αυτά μπορούν να γίνουν και με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου που σήμερα δεν αποτελεί μόνο μέσο επικοινωνίας αλλά και ένα μικρό υπολογιστή .

Η διαδικασία του φαγητού είναι πολύ εύκολη αφού η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και το μαγείρεμα αποτελεί μία ευχάριστη , γρήγορη και δημιουργική διαδικασία που απαιτεί  μονάχα το πάτημα ενός κουμπιού της ηλεκτρικής κουζίνας για να ολοκληρωθεί. Και καθώς η μέρα περνάει και η θερμοκρασία πέφτει  τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται στο σαλόνι  το οποίο κρατάει ζεστό το καλοριφέρ και συνεχίζουν την πρωινή τους ενημέρωση.

Ξεκινώντας από το τότε και καταλήγοντας στο σήμερα μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει πως η ζωή έχει γίνει πιο απρόσωπη αλλά και πιο λειτουργική . Ας προσαρμοστούμε στην εξέλιξη της τεχνολογίας χωρίς να χάνουμε την αθωότητά μας … 

Άντα, Κωνσταντίνα , Μαρία

Leave a Reply