Eυεργετικός συνδυασμός για την εγκυμονούσα και το βρέφος.
Οι μύθοι είναι για να καταρρίπτονται και η γυμναστική το μόνο φάρμακο που νικά προκαταλήψεις, φόβους και ασθένειες. Βάλτε την στη ζωή σας, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης . Οι λόγοι για να πειστείτε είναι πολλοί.
Η εποχή που οι γυναίκες αντιμετώπιζαν την εγκυμοσύνη ως ασθένεια παραμελώντας τον εαυτό τους και την θηλυκότητα τους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες απολαμβάνουν αυτή την ιδιαίτερη και ευαίσθητη περίοδο συνεχίζοντας να φροντίζουν το σώμα τους, βάζοντας στην ζωή τους την άσκηση με την επίγνωση ότι αυτό συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών που κυοφορούν.
Έρευνες από Αμερικάνους ψυχολόγους έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που ασκούνται κατά την κύηση έχουν 8% υψηλότερο δείκτη ευφυΐας, ενώ τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που ασκούνται κατά την κύηση και λοχεία και ταυτόχρονα θηλάζουν έχουν 14% υψηλότερο δείκτη ευφυΐας σε σχέση με τα παιδιά που δεν θηλάζουν και οι μητέρες τους δεν ασκούνταν πριν και μετά τον τοκετό.
Για όσους ασχολούμαστε και πιστεύουμε στην άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και λοχείας η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ήρθε όταν πέρυσι τον Αύγουστο από το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων όταν ανακοίνωσε ότι σε μια φυσιολογική χωρίς επιπλοκές κύηση ,οι γυναικολόγοι δεν θα πρέπει απλά να προτρέπουν τις γυναίκες να ασκούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά να το επιβάλλουν .
Επιστήμονες όλων το ειδικοτήτων υγείας ανακοινώνουν συνεχώς ότι η άσκηση είναι ένα μαγικό φίλτρο για όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε. Αναλογιστείτε πόσο ευεργετική μπορεί να γίνει σε μια τόση σημαντική περίοδο της ζωής μας όπως η εγκυμοσύνη κατά την όποια λαμβάνουν χώρα μια πληθώρα αλλαγών ανάμεσα τους και οι μυοσκελετικές αλλαγές. Η αύξηση της λόρδωσης της αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μυϊκών συσπάσεων και την εμφάνιση πόνου στον αυχένα και τη μέση που ενισχύονται τόσο από την αύξηση βάρους των μαστών όσο και από την μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος. Αν μια έγκυος δεν γυμνάζεται, καλείται να ανταπεξέλθει στις αλλαγές αυτές με μια υποκινητική ζωή, που όπως είναι γνωστό αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης χρόνιας οσφυαλγίας στο γενικό πληθυσμό.
Τι μπορεί να προσφέρει η άσκηση στην εγκυμονούσα? Να απομακρύνει άπαξ και δια παντός τον πόνο και τις δυσάρεστες συνέπειες του! Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αυτοαγάπη και αυτοπεποίθηση. Επιπλέον είναι ο μόνος τρόπος που σε συνδυασμό με την διατροφή βοηθά στην μείωση τις κατακράτησης υγρών ,καθώς βελτιώνεται η λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και ενισχύεται η επαναφορά του αίματος από τα κάτω άκρα. Ταυτόχρονα βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, διώχνοντας τα προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, και καυσαλγίες. Φυσικά μετά τον τοκετό, οι θηλάζουσες γυναίκες που ασκούνταν κατά την εγκυμοσύνη χάνουν γρηγορότερα το πρόσθετο βάρος επαναφέροντας άμεσα το σώμα τους προ της κύησης κατάσταση.
Το μεγαλείο βέβαια είναι ότι κάνει ευκολότερο τον τοκετό, με όποιον τρόπο κι αν αποφασίσετε να το κάνετε.
Αθανασία Ζουρλαδάνη,MSc, PhD, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Μαρία Σταματάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Email: mari.stamt@gmail.com