Ζυμαρόπιτα με λιαστή ντομάτα και μετσοβόνε

Ας μάθουμε πρώτα για τις πίτες
Οι πίτες μπορούν να διαχωριστούν σε μεγάλες (η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα έχουν σπουδαία παράδοση, κυρίως σ’ αυτές) και μικρές (καλιτσούνια Κρήτης, μποχτσαδέλια Λήμνου, λυχναράκια Κρήτης, μελιτίνια Σαντορίνης κ.λ.π.). Επιπλέον, ανάλογα με τα υλικά τους χωρίζονται σε νηστίσιμες και αρτύσιμες ή σε γλυκές και αλμυρές. Μια άλλη κατηγοριοποίησή τους είναι σε πίτες με φύλλο ή χωρίς, η οποία υποδεικνύει τη μεγάλη καινοτομία που έγινε με τη χρήση του φύλλου, δίνοντας την ευκαιρία σε εδέσματα της αγροτοκτηνοτροφικής κουζίνας να ανυψωθούν σε δημιουργίες μεγάλης νοστιμιάς.

O μακρινός πρόγονος του φύλλου ίσως να είναι το αρχαιοελληνικό λάγανον, ένα κομμάτι λεπτής επίπεδης ζύμης ψημμένης σε καυτή πέτρα ή φούρνο. Ωστόσο και οι Τούρκοι νομάδες είχαν επιδείξει θαυμαστό ζήλο στην παρασκευή λεπτών άζυμων παρασκευασμάτων. Απ’ όπου και να ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του τύπου ζύμης, η ανάπτυξη των λεπτεπίλεπτων φύλλων που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες πίτες, πρέπει  να έγινε στην Κων/πολη, στις κουζίνες του Τοπ Καπί και από εκεί να εξαπλώθηκε στην Οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα πίτες εμφανίζονται με τις ειδικές ονομασίες μπουγάτσα ή μπουρέκι. Πάντως τα αιθέρια φύλλα ζύμης προϋποθέτουν όχι μόνο μεγάλη επιδεξιότητα αλλά και ευχέρεια χρόνου. Γι’ αυτό και οι νομαδικοί κτηνοτροφικοί πληθυσμοί ενέταξαν υστερότερα στη μαγειρική τους παράδοση τις πίτες με φύλλο αν και η πίτα αποτελούσε ένα μεγάλο κεφάλαιο της γαστριμαργικής τους κουλτούρας. Με αλεύρι, νερό, αλάτι, κάποιο προϊόν του τόπου της διαμονής τους, ένα ταψί και μια γάστρα έφτιαχναν γρήγορα ένα έδεσμα που μπορούσε να χορτάσει λίγα ή πολλά στόματα, ανάλογα με το μέγεθός του. Αυτές οι πρόχειρες πίτες που γίνονται με κουρκούτι ονομάζονται ζυμαρόπιτες ή αλευρόπιτες (Σαρακατσάνοι), ζαρκόπιτες (Ήπειρος), αβράκωτες (Κεφαλονιά), τεμπελόπιτες (Θεσσαλία) και αποτελούν απογόνους των αρχαίων πιτών.

και η πρόταση μας
Ζυμαρόπιτα με λιαστή ντομάτα και μετσοβόνε

Ζυμαρόπιτα με λιαστή ντομάτα και μετσοβόνε

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 2 ποτήρια φρέσκο γάλα
  • 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 λιαστές ντομάτες
  • 100 γραμμάρια φέτα
  • 100 γραμμάρια κασέρι
  • 100 γραμμάρια μετσοβόνε
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Φρέσκια ρίγανη
 
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βάζοντας μαζί και το  ταψί ώστε να ζεσταθεί και αυτό. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά εκτός από την ρίγανη. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε   το μείγμα  και από πάνω ραντίζουμε με λίγο λάδι από τις λιαστές ντομάτες. ψήνουμε για 40-45 λεπτά. 
 
Σερβίρουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη 
 
Καλή όρεξη


Η συνταγή δόθηκε από τους Two people. One kitchen

Leave a Reply