World’s Australia Day: η άγνωστη νότια γη

Είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες της Ωκεανίας και η έκτη στον κόσμο. Μία χώρα που έχει συνδεθεί στενά με την ελληνική μετανάστευση του 20ου αιώνα αλλά η ιστορία της ξεκινά περίπου έναν αιώνα πίσω. Το όνομά της έχει λατινικές ρίζες καθώς προέρχεται από την φράση ” terra australis incognita” που σημαίνει άγνωστη νότια γη. Πραγματικά άγνωστη μέχρι το 1606 που ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς ερευνητές. Μέχρι τότε μοναδικοί κάτοικοι ήταν οι Ιθαγενείς Βοριγίνες, οργανωμένοι σε νομάδες, στους οποίους και οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο σημερινός πλούτος της Αυστραλίας.

Μόλις η χώρα έγινε γνωστή, μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας εξουσίας όπως η Βρετανία άρχισαν να την διεκδικούν και οι τελευταίοι το κατάφεραν όταν την ίδια εποχή η Η.Π.Α κέρδισαν την ανεξαρτησία τους και η αγγλική κυβέρνηση έχασε τον τόπο εξορίας της για τους θανατοποινίτες της. Την θέση πήρε η Αυστραλία με το έτος 1787 να αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους -717 στον αριθμό και όλοι Άγγλοι κατάδικοι- που εγκαταστάθηκαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Σίδνεϋ.

world Australia Day
Η ημερομηνία αυτή τιμάται κάθε χρόνο από τους Αυστραλούς ως ημέρα εθνικής γιορτής για την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων, ωστόσο για τους Αβοριγίνες το περιεχόμενο της ημέρας είναι πιο σκοτεινό, αφού θεωρείται ως η ημέρα υποδούλωσής τους στους νέους αποίκους.

aborigines.freeminds.gr

Από άγνωστη γη σε φυλακή εξόριστων

Με την άφιξη των αποίκων και από το 1788 και μετά, η βάση της αυστραλιανής κουλτούρας ήταν καθαρά Αγγλοσαξονική αν και δημιουργήθηκαν και κάποια αυτόνομα στοιχεία, σχετικά με τον προϋπάρχοντα πολιτισμό των ιθαγενών. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια βέβαια, ο Αυστραλιανός πολιτισμός έχει επηρεαστεί βαθύτατα από τον Αμερικανικό τρόπο ζωής.

Όλοι οι κατάδικοι που μεταφέρονταν εκεί μόλις τελείωνε η ποινή τους γίνονταν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Έτσι σε λίγα χρόνια οι λόφοι γύρω από το Σίδνεϋ είχαν γεμίσει από χιλιάδες πρόβατα . Η χώρα άρχισε να γίνεται γνωστή όχι μόνο για τους θανατοποινίτες της αλλά και για το φαγητό και τον τρόπο ζωής που είχε να προσφέρει. Ξεκίνησαν να καταφθάνουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ολόκληρες καραβιές ζητιάνοι και ελεύθεροι μετανάστες.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Αυστραλίας αποτελεί η ανακάλυψη χρυσού. Ήταν το 1851 όταν ο Edward Hagraves μαζεύοντας το χώμα από το χωράφι του είδε πρώτος μερικούς κόκκους από το πολύτιμο μέταλλο ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκε ο ίδιος μέσα από το βιβλίο του “Austalia and its Goldfields” 4 χρόνια μετά. Κάπως έτσι η χώρα μετατράπηκε σε χρυσωρυχείο και μέσα σε δέκα χρόνια αφεντικά και εργάτες είχαν βγάλει χρυσό αξίας 150 εκατομμυρίων λυρών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη των συγκοινωνιών του εμπορίου, της ναυτιλίας και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

hagraves.thegold.freeminds.gr

 

Το ελληνικό μεταναστευτικό

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία το 1829. Οι πρώτοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από τα νησιά και τη Μακεδονία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1924, οι μετανάστες άρχισαν να καταφτάνουν σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς, ενώ το μεταναστευτικό ρεύμα έγινε εντονότερο στις αρχές του 20ού αιώνα αφού υπογράφηκε η συνθήκη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία και φυσικά θα ήταν παράδοξο στη “χρυσομανία” που κυρίευσε την Αυστραλία να απουσίαζαν Έλληνες.

Ο πρώτος που ιστορικά φέρεται να έλαβε μέρος στην εξόρυξη χρυσού στην Αυστραλία είναι κάποιος Λεκατσάς από την Ιθάκη. Δεν ήταν όμως ο μόνος. Το 1859 έφθασε στη Βικτόρια μια ομάδα Ελλήνων που έψαχνε για χρυσό. Πρόκειται για Έλληνες ναυτικούς που εργάζονταν σε Βρετανικά πλοία, άκουσαν για την ύπαρξη χρυσού στην Αυστραλία και έσπευσαν να διεκδικήσουν το μερίδιο τους στην τύχη. Περιόδευαν σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου ήλπιζαν ότι θα βρουν χρυσό και κατέληξαν στο Λάνελι όπου και ίδρυσαν το “Hellas Reef”. Το πρώτο ελληνικό χρυσωρυχείο της Αυστραλίας υψώνοντας την Ελληνική σημαία στην έκθεση χρυσοθήρων το 1859. Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει πως οι Έλληνες του “Hellas Reef”, οι οποίοι έφτιαξαν και το πρώτο “ελληνικό χωριό”, προερχόταν από τα νησιά και κυρίως από τα νησιά και λιγότερο από την Αθήνα και την Θεσσαλία.

hellasreef.freeminds.gr

Ωστόσο, οι πρώτοι, ιστορικά καταγεγραμμένοι Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία ήταν 7 ναυτικοί, τους οποίους οι Άγγλοι είχαν κατηγορήσει και καταδικάσει για “πειρατεία”. Την υπόθεση της άφιξης αυτών των Ελλήνων στην Αυστραλία την έχει ερευνήσει διεξοδικά – όπως και τη γενικότερη ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην ήπειρο αυτή – ο Huge Gilchrist, ο οποίος υπήρξε πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια και ο οποίος επί δεκαετίες εργάστηκε μεθοδικά δίνοντας ενθαρρυντικές λύσεις.

 

Australia Day

Η σημερινή γιορτή της Αυστραλίας γιορτάζεται σαν εθνική επέτειος από τη χώρα με χορούς, μουσική, φαγητό και εκδηλώσεις σε κάθε γωνία των μεγαλύτερων πόλεων. Από το πρωί έως αργά το βράδυ οι δρόμοι μετατρέπονται σε μία μεγάλη γιορτή με παρελάσεις και συναυλίες. Η αιτία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο τελικά όσο η αφορμή για ελεύθερη και αληθινή διασκέδαση! Αυτοί είναι οι Αυστραλοί και χρόνια τους πολλά!

Australiaday.freeminds.gr

Β.Κ.