Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας

Ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον FAO κατά τη Γενική Συνέλευση του 1971 στη Ρώμη η 21η Μαρτίου. Η μέρα αυτή συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την ημέρα ας μάθουμε τα βασικά για τη δασοπονία στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, καλύπτεται κατά 50% από δάση. Μάλιστα, διαθέτει μαζί με την Ισπανία μία μοναδική ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων, όπου συναντά κανείς όλες τις ζώνες βλάστησης της Ευρώπης. Από τη χλωρίδα αμμωδών εκτάσεων, μέχρι μεσογειακά δάση και υποαλπικές και αλπικές περιοχές. Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας αποτελούν λοιπόν,  ένα μικρό θησαυρό όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο με τις ψηλές οροσειρές να χωρίζουν τη χώρα μας ουσιαστικά σε δύο τμήματα, καθώς και η μεγάλη μας ακτογραμμή, έχουν διαμορφώσει μια μοναδική ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων. Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δασικής βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

δασοπονία

Όταν εμφανίστηκε η δασοπονία ως επιστήμη στα μέσα του 18ου αιώνα δεν υπήρχε δασοπονική γνώση ενώ τα δάση της Μεσευρώπης ήταν κατεστραμμένα ή υποβαθμισμένα. Έτσι, η ανάπτυξη της Δασοπονίας στηρίχθηκε στις υπάρχουσες γεωπονικές γνώσεις και στην αρχή του ορθολογισμού. Επειδή βασικός σκοπός της δασοπονίας ήταν η παραγωγή της μέγιστης δυνατής ποσότητας ξύλου και παράλληλα άριστης κατά το δυνατόν ποιότητας, με το ελάχιστο δυνατό κόστος και το μέγιστο δυνατό κέρδος, στράφηκε η δασοπονία στην αντικατάσταση των φυσικών δασών με παραγωγικότερα τεχνητά δάση με παράλληλη εισαγωγή παραγωγικότερων ειδών. Έτσι τα φυσικά δάση με τη μεγάλη βιοποικιλότητά τους αλλά τη μικρή σχετικά παραγωγική τους δυνατότητα μετατράπηκαν σε τεχνητά δάση μονοκαλλιεργειών μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας αλλά μικρής βιοποικιλότητας και οικολογικής ισορροπίας. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν οι πρώτες αδυναμίες του συστήματος με εκτεταμένες ζημίες από καιρικά φαινόμενα ή από την εκδήλωση μαζικών επιδημιών εντόμων ή μυκήτων. Έτσι αρχίζει μια αμφισβήτηση της τεχνητής δασοπονίας τωνμονοκαλλιεργειών και άρχισαν να υψώνονται φωνές αγωνίας από διακεκριμένους δασολόγους της εποχής όπως του Karl Gayer στη Γερμανία με το σύνθημα του Zurück zur Natur (επιστροφή στη φύση) και των Γάλλων Bopp και Parade Ιmmitéz. Στην Ελλάδα, η επιστήμη της δασοπονίας πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αναπτύχθηκε σταδιακά μέχρι και σήμερα. Σταθμός για τη δασοπονία στη χώρα μας υπήρξε το 1953, όταν για πρώτη φορά η δασική αειφορία, εννοιολογικά ολοκληρωμένη, πέρασε στις τότε προδιαγραφές εκπόνησης των διαχειριστικών μελετών για τα δάση. Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας αποτελούν ένα μικρό θησαυρό όχι μόνο που όμως μένει ανεκμετάλλευτο μέχρι και σήμερα.

freeminds

 Ανεκμετάλλευτα τα οφέλη από την δασοπονία.
Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι;

Αλεξάνδρα

Βιβλιογραφία
-Η δασοπονία και το δασικό κτηματολόγιο ως μοχλοί ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών
-Η δασοπονία στην Ελλάδα

Leave a Reply