Wattpad: Η εφαρμογή συγγραφής και ανάγνωσης με εκατομμύρια χρήστες…

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει ασφαλώς επηρεάσει την παραγωγή και τη ζήτηση του βιβλίου και ταυτόχρονα τις αναγνωστικές προτιμήσεις. Εφαρμογές όπως οι Google Play Books, Amazon Kindle, Scribd, Nook παρέχουν τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση σε αμέτρητα κείμενα με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάθε αναγνώστης με τον τρόπο αυτό, αποκτά μια ψηφιακή βιβλιοθήκη η οποία είναι προσβάσιμη σε υπολογιστές, smartphones και tablets ανά πάσα στιγμή. Η δημοφιλέστερη από αυτές είναι το Wattpad.

Η ψηφιακή πλατφόρμα Wattpad  δημιουργήθηκε το 2006 με έδρα τον Καναδά από τους  Allen Lau και Ivan Yuen ως εφαρμογή συγγραφής και ανάγνωσης, αλλά και ως κοινωνικό δίκτυο. Μέσα σε δώδεκα χρόνια κατάφερε να πρωτοστατήσει ανάμεσα στις εφαρμογές ανάγνωσης. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει αποκτήσει πάνω από 65 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες αν τρίμηνο, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 400 εκατομμύρια κείμενα και απαριθμούνται συνολικά περίπου 70 εκατομμύρια συγγραφείς. Το 85% των χρηστών χρησιμοποιεί την εφαρμογή μέσω smartphones συμβατά με λειτουργικό Android και iOS.

Wattpad
Η εταιρεία συμπληρωματικά δημιούργησε το 2015 τη θυγατρική εφαρμογή “After Dark” που απευθύνεται σε ενήλικό κοινό, αλλά και το 2017 την πρωτότυπη-επί πληρωμή- εφαρμογή “Tap”  η οποία παρουσιάζει ιστορίες που διαδραματίζονται υπό τη μορφή γραπτών μηνυμάτων, λες και ο χρήστης παρακολουθεί την ιστορία να εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο.

Wattpad-stories

Οι λόγοι για τους οποίους η εφαρμογή απέκτησε τόσο μεγάλη δημοτικότητα είναι πολλοί. Αρχικά, η μεγάλη ποικιλία που διατίθεται ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστή, ο οποίος μπορεί να διαβάσει αναρίθμητα κείμενα από οποιαδήποτε κατηγορία. Αυτά εύκολα προσβάσιμα και κατηγοριοποιημένα ανάλογα με το περιεχόμενο τους, όπως ακριβώς σε μια ταινιοθήκη (περιπέτεια, φαντασία, μυστήριο, ιστορικό μυθιστόρημα, fanfiction κ.α.) Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα έργων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, καθώς η συνεργασία με το project Gutenberg επέτρεψε στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ακόμη 17.000 κλασικά έργα.  Δεύτερόν, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές, η χρήση του Wattpad είναι δωρεάν για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς να απαιτείται συνδρομή ή να περιορίζεται η πρόσβαση. Επίσης, το περιβάλλον είναι μοντέρνο και λιτό, επιτρέποντας στον χρήστη να ρυθμίζει εκείνος το είδος και το μέγεθος της γραμματοσειράς, το φωτισμό και το χρώμα της σελίδας, να οργανώσει και να αρχειοθετήσει τις ψηφιακές του βιβλιοθήκες,  κάνοντας την ανάγνωση μια ευχάριστη και εύκολη διαδικασία.

Κυρίως, όμως, αυτό που κάνει το Wattpad δημοφιλές είναι η διαδραστικότητα. Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν κάθε ιστορία και να αφήνουν τα σχόλια τους, επιδοκιμάζοντας ή επικρίνοντας το περιεχόμενο, καταγράφοντας τις απόψεις και τα συναισθήματά που τους έχουν προκληθεί ή υποδεικνύοντας αδυναμίες που μπορούν να διορθωθούν. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητα, καθώς επιτρέπει την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία ανάμεσα σε άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, πολιτισμών και πεποιθήσεων. Παράλληλα, κάποιοι χρήστες αποκτούν τον τίτλο του «πρεσβευτή» (Wattpad Ambassador) προωθώντας και οργανώνοντας την αντίστοιχη κοινότητα της χώρας τους.

Επιλεκτική ή όχι, η εφαρμογή Wattpad συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Όπως και να έχει, το ζητούμενο είναι πως πρέπει να συσχετίζεται περισσότερο με την ευχαρίστηση που προσφέρει η συγγραφή και η ανάγνωση και λιγότερο με κερδοθηρικούς σκοπούς ή με τη δημιουργία «επαγγελματιών» συγγραφέων…

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχεται και Wattpad2 που σας ενημερώνουμε για τις επιπλέον δυνατότητες, αλλά και για οτυς επικριτές αυτής της εφαρμογής.

Ρία Ροροπούλου