ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ THYSSEN: IVAN KRASTEN

O Ivan Krastev είναι πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια της Βουλγαρίας και μόνιμος εταίρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βιέννη. Αρθρογραφεί στους International New York Times και έχει συγγράψει το βιβλίο Democracy Disrupted: The Politics of Global Protest. Θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του θεσμού «Διαλέξεις Thyssen» ως συγγραφέας  του βιβλίου Μετά την Ευρώπη – Μετανάστευση, Εθνικισμός, Λαϊκισμός  Μια ομιλία που θα προβληματίσει κάθε ανήσυχο πολίτη της Ευρώπης σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά μας πλήττονται. 

Οι «Διαλέξεις Thyssen» είναι ένας θεσμός που σκοπό έχει να επιτρέψει σε νέους κυρίως ανθρώπους (φοιτητές και νέους επιστήμονες) να παρακολουθήσουν ένα κύκλο εισηγήσεων γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα που συνδέεται με την προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Fritz Thyssen της Γερμανίας για το χρονικό διάστημα 2017 – 2021 τη διοργάνωση των «Διαλέξεων Thyssen» έχει αναλάβει το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ).

Ivan Krastev
Ο Ivan Krastev θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «The age of Imitation of Its Discontent: Απέτυχε η Ευρώπη; Ιστορικές και επίκαιρες ρωγμές στο ηπειρωτικό θεμέλιο» O Ivan Krastev θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας και ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς συγγραφείς, γι’ αυτό και η ομιλία του που εντάσσεται στη δεύτερη διάλεξη της σειράς «Διαλέξεις Thyssen» με τίτλο «Η Ευρώπη ως κοινότητα δικαίου και κοινότητα αξιών» αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μετά την Ευρώπη

Κουβαλώντας το βίωμα του Βούλγαρου που έζησε σε νεαρή ηλικία την κατάρρευση της φαινομενικά αιώνιας Σοβιετικής Ένωσης, ο νυν πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια και μόνιμος εταίρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βιέννη είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους πολιτικούς επιστήμονες που μπορούν να διακρίνουν και να αξιολογήσουν το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας. Τους στοχασμούς του σχετικά με την Ευρώπη και τις αξίες της μεταφέρει και στο βιβλίο με τίτλο Μετά την Ευρώπη (After Europe) που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Κράστεφ, ένας από τους πιο οξυδερκείς και έντιμους πολιτικούς συγγραφείς των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους Sunday Times, αναλύει τα φαινόμενα που συνιστούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως η προσφυγική κρίση, η ισχυροποίηση του  λαϊκισμού, η άνοδος των ξενοφοβικών κομμάτων και το έλλειμμα ηγετών με πολιτική ικανότητα και όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, και στοχάζεται γύρω από τα αίτια αυτής της μεταστροφής στη νοοτροπία και την αντίληψη των Ευρωπαίωνμια μεταστροφή που είναι φανερό πως έχει ήδη αντίκτυπο στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη πως η πολιτική συνθήκη που βιώνουμε σήμερα παρουσιάζει ανησυχητικά πολλά κοινά στοιχεία με ένα προηγούμενο επεισόδιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, ο συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να προβληματιστούν μαζί του για τη νέα μορφή επανάστασης που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και τους προετοιμάζει με τον πιο βαθυστόχαστο και διεισδυτικό τρόπο για τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον για την ταυτότητα –ή ακόμα και για την επιβίωση– της ΕΕ.

Το Μετά την Ευρώπη: Μετανάστευση – Εθνικισμός – Λαϊκισμός είναι ένα πολύτιμο έργο που πρέπει να διαβαστεί από κάθε ανήσυχο πολίτη της Ευρώπης.

Είπαν για το βιβλίο:

«Με διορατικότητα και ενσυναίσθηση, ο Κράστεφ μας δίνει ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε την κρίση της Ευρώπης»Timothy Snyder

«Λίγοι άνθρωποι αμφισβητούν τις συμβατικές πεποιθήσεις όπως ο Ίβαν Κράστεφ». George Soros

«Ο Ίβαν Κράστεφ είναι ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της Ευρώπης. Το βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά από όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος»Madeleine K. Albright, πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ

Γνωρίστε λιγάκι τον Ίβαν Κράστεφ μέσα από την μοναδική ομιλία του στο TEDx.

“What went right is also what went wrong,” says Ivan. 

Πληροφορίες εκδήλωσης

– 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

– 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6 μ.μ. στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens.

 ~Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους.

Αλεξάνδρα