Θερινό σινεμά:  ιστορία και το Athens Open Air Film Festival

Σκεπτόμενοι τα θερινά σινεμά σχεδόν πάντα μας διακατέχει ένα συναίσθημα νοσταλγίας… σαν να επρόκειτο για ένα ταξίδι στο παρελθόν..

Ωστόσο αν και για τα θερινά σινεμά από ιστορικής απόψεως έχουν γραφτεί πολλά υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες εκδοχές. Εμείς θα μοιραστούμε την ιστορική αναδρομή του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου από το βιβλίο του «Στα παλιά τα σινεμά»(ελεύθερο διαδικτυακά).
θερινό σινεμά
“Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα ήρθε μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο, το 1896. Το καλοκαίρι του 1900 άρχισαν οι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος. Κι αυτή είναι η αρχή του θερινού σινεμά στην Ελλάδα. Το 1904 στο Σύνταγμα προβάλλεται το «Ταξίδι στη σελήνη» του Ζωρζ Μελιές και ανοίγει και ο κινηματογράφος του Ζαππείου. Την επόμενη χρονιά προστίθεται η «Δεξαμενή». Το 1907, κατά τας γραφάς, πρέπει ήδη να υπήρχαν περίπου 30 θερινοί στην Αθήνα, η «νέα μόδα», όπως γράφουν τότε τα χρονικά. Στους κινηματογράφους συχνά παίζεται και Καραγκιόζης πριν τις προβολές, ενώ σε περιόδους πολέμου τα επίκαιρα προβάλλουν στρατιωτικά θέματα. Το 1925 στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ο «Κουρσάλ» (ή «Gerusaleme», όπως τον θυμάται ο Κώστας Τομανάς στο βιβλίο «Οι κινηματογράφοι της παλιάς Θεσσαλονίκης 1895-1944): Ένας πρωτότυπος πλωτός κινηματογράφος απέναντι από το καφενείο «Αιγαίον», ιδιοκτησία ενός Εβραίου επιχειρηματία.

Ο ιστορικός – συγγραφέας Γιώργος Αναστασιάδης («Σινεμά ο Παράδεισος – οι κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης που άφησαν εποχή») μου περιγράφει τη δεκαετία του ‘50 με 5 θερινά σινεμά στην πλατεία Αριστοτέλους και ένα έκτο στημένο στο οικόπεδο του προς ανέγερση Ολύμπιον, με έναν πανζουρλισμό ολόγυρα από καφενεία, λουκουμάδες, κ.λπ. Το 1939 λειτουργούν στην Ελλάδα 280 κινηματογράφοι. Κατά την κατοχή ήταν αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν λόγω της συσκότισης, γράφει ο Νίκος Θεοδοσίου. Τελικά όμως η φωτεινή δέσμη της μηχανής προβολής δεν αποτελεί εμπόδιο. Οι προβολές ξεκινούν ακόμα και εν μέσω αεροπορικών επιδρομών… Η δεκαετία του ‘60 είναι η χρυσή εποχή του θερινού σινεμά, ενώ το 1970 οι θερινοί κινηματογράφοι στην Αθήνα είναι 542. Ενδιαφέρον παρατήρηση είναι ότι σχεδόν όλα τα σινεμά της Αθήνας έχουν γυναικεία ονόματα, ελληνικά ή εξωτικά («Αΐντα», «Κάρμεν», αλλά και «Στέλλα», «Αθανασία»), με σπάνιες εξαιρέσεις, όπως ο χειμερινός κινηματογράφος «Άρης» στην Αχαρνών, ή ο «Άκης», στη Ριζούπολη.”

~ Athens Open Air Film Festival

9th

Το Athens Open Air Film Festival ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και ανοίγει ξανά τις πύλες του αρχαίου θεάτρου στον κινηματογράφο στις 22 Ιουνίου 2019. Φέτος οι προβολές του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας επιθυμούν να επαναφέρουν τη μεγαλειώδη εμπειρία που αποτελεί το να παρακολουθεί κανείς κλασικές και αγαπημένες ταινίες. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα απαρτίζεται από αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά σκηνοθετών όπως ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Ακίρα Κουροσάβα, ο Ζαν Πιέρ Μελβίλ, ο Φρίντριχ Μούρναου, ο Μάικ Λι, ο Στίβεν Φρίαρς, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και άλλοι. Τέλος, σε συνέχεια της περσινής ιστορικής και επιτυχημένης κινηματογραφικής προβολής σε αρχαίο θέατρο με την ταινία «Ηλέκτρα» του Μ. Κακογιάννη, το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ανοίγει για δεύτερη φορά στην ιστορία του τις πόρτες στον κινηματογράφο με την προβολή της ταινίας «Δεσμώτης του Ιλίγγου», της καλύτερης δημιουργίας όλων των εποχών (όπως την αναγόρευσαν με ψηφοφορία τους πριν μερικά χρόνια τα περιοδικά Sight and Sound και ΣΙΝΕΜΑ).

Την αφίσα για το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας ανέλαβε ο βραβευμένος σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας Βασίλης Μέξης, ο οποίοε μας λέει ότι: «Ο κινηματογράφος είναι μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Αναγνωρίσιμα αντικείμενα μετασχηματίζονται μαγικά. Μια αντανάκλαση αυτής της ιδέας είναι και η φετινή αφίσα. Το σχέδιο ενός κοχυλιού προκύπτει από τα πιο παράδοξα στοιχεία. Από μια σπειροειδή αναφορά στην ταινία «Vertigo» κι από φώτα λεωφόρου που λάμπουν στην ημέρα. Κάπως έτσι το καλοκαίρι διασχίζει και φέτος κινηματογραφικά την πόλη. Μέσα από τα μαγικά φώτα του 9ου Athens Open Air Film Festival».

Κατεβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα 

Και έτσι για να σας πάρετε μια ιδέα για τι όμορφες στιγμές του 8ου Athens Open Air Film Festival..δείτε το παρακάτω βίντεο

 

Αλεξάνδρα