The youtube project [Part 1]

Και ξαφνικά, από το πουθενά ακούς συνεχώς γι΄αυτό το συγκρότημα -το πώς το λένε- για το οποίο μιλάνε όλοι. Κι εσύ δεν έχεις ιδέα. Ή “έρχεται στην Ελλάδα για μια και μοναδική συναυλία ο τάδε” – μα ποιός είναι αυτός που θα κάνει και μοναδική συναυλία; Σιγά μην πάει κανείς αφου δεν τον ξέρουν. Ή μήπως τον ξέρουν; Φίλος σου στην αναζήτηση της αλήθειας, το youtube. Μπαίνεις πατάς το πως-το-λένε και περιμένεις τα πρώτα τραγούδια που θα εμφανιστούν και άρα τα πιο δημοφιλή και άρα τα καλυτερά (;) για να σχηματίσεις άποψη. Ειναί όμως αυτά τα τραγούδια αντιπροσωπευτικά; Ή είναι απλά τα πιο mainstream; Είναι τα καλύτερα; Πόση εμπιστοσύνη πρέπει να έχεις στον καινούριο σου φίλο;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια μικρή έρευνα που νομζω θα εχει ενδιαφέρον!


RED HOT CHILI PEPPERS

RHCP


Στο Νο1 ευχάριστη έκπληξη καθώς απουσιάζουν τα Otherside (3η θέση) -Californication (χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την ποιότητα τους, δεν μπορώ αλλο να τα ακούω-συγγνώμη Californication να ξέρεις σ’αγαπάω) και βρίσκεται το Under the bridge. Αντιπροσωπεύει την πιο soft πλευρά των Peppers και για μένα ανήκει σίγουρα στα καλύτερά τους. Δεύτερη θέση στο υπερκομμάτι Snow. Ακρως αντιπροσωπευτικό -και μόνο από τις κιθάρες.  Την πεντάδα συμπληρώνουν Can’t stop και Scar Tissue, δηλαδή ένα που “τα σπάει” και θα το ακούσεις από κλάμπ μέχρι στο διάλειμμα του Κιάμου και μια από τις καλύτερες μπαλάντες τους.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜAΤΩΝ (αναλογικά με τον καλλιτέχνη)  4/5
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (με βάση τη συνολική δισκογραφία) 5/5
ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ (αυτά που ξέρουν οι ψαγμένοι) 0/5
ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ; ΝΑΙ!

 

ARCTIC MONKEYS

AM

 

Λίστα επηρρεασμένη από τον τελευταίο δίσκο – και αρα too mainstream for you, η λίστα των ΑΜ. Προσωπικά θεωρώ τον τελευταίο δίσκο τον καλύτερο τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάμε τους προηγούμενους. Για μένα η τοπ επιλογή βρίσκεται στο Νο2 -why’d you only call me when you’re high- ένω δε μπορουμε να μη σχολιάσουμε τις ΔΥΟ παρουσίες του (song of 2014) Do I Wanna know. Θες με στίχους; Θες χωρίς; Παρε να ακούς. Μόνη ανάμνηση από τα παλία Fluorecent Adolescent-ε του αξίζει!Όπως αξίζει και το RU Mine γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτό αγαπήσαμε πρώτο.
Μια απορία μου δημιουργήθηκε, αν τους έψαχνα πριν 2 χρόνια τ θα έβγαζε αραγέ;

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜAΤΩΝ (αναλογικά με τον καλλιτέχνη)  4/5
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (με βάση τη συνολική δισκογραφία) 3/5
ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ (αυτά που ξέρουν οι ψαγμένοι) 0/5
ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ; ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!

 

MANU CHAO

MC

 

‘Οσα χρόνια κι αν περάσουν θα είστε όλοι πελάτες του Me gustas tu! Όχι δεν είναι το καλύτερο του Manu. Όχι δεν είναι κάν από τα καλύτερα. Απλά μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Θα δεχτώ Clandestino, θα εκστασιαστώ με Me llaman calle γιατί είναι υπέροχο. Θα στεναχωρηθώ με τη θέση (6η) του Desaparecido και θα δικαιολογήσω τη θέση του Μala Vida καθώς είναι Mano Negra και όχι σκέτος Manu Chao. Το Bongo Bong θα έβαζα πρώτο, αν με ρωτάτε, για τον συνδυασμό ποιότητα+το ξέρει ο πολύς ο κοσμος. To Tijuana ποτέ δεν το συμπάθησα! Δεν ξέρω αν ταιριάζει να μιλήσουμε για αντιπροσωτευτικότητα γιατί ο ανθρωπος ότι κάνει τον αντιπροσωπεύει!Για να έχεις πέσει έξω φίλε youtube σ’αυτήν την περίπτωση δεν ξέρω τι έπρεπε να κάνεις.
Out of time man, λείπεις…

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜAΤΩΝ (αναλογικά με τον καλλιτέχνη)  2/5
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (με βάση τη συνολική δισκογραφία) 5/5
ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ (αυτά που ξέρουν οι ψαγμένοι) 2/5
ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ; ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΨΑΞΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

 

Αυτά προς το παρόν. Η έρευνα έχει πολύ μέλλον ακόμα.

Σταυρούλα Κουλίτση

One thought on “The youtube project [Part 1]

Leave a Reply