Τελειότητα ή χρησιμότητα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την εικόνα τους στον καθρέφτη όπως απολαμβάνουν την οσμή των καθιστών ανακουφίσεων τους.

Όσο κι αν την απεχθανόμαστε λοιπόν οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το κοίταγμα στον καθρέφτη, βοηθάει στην αυτοκριτική, διακρίνοντας αμέσως τις χρονικές ατέλειες, οι οποίες μας έχουν γίνει έμμονη ιδέα και χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης.

Τελειότητα ή χρησιμότητα;

Η εμφάνιση του ειδώλου μας στον καθρέφτη και η επισήμανση των περισσευούμενων σημείων ανειλικρίνειας, οφείλονται να γίνονται ειλικρινώς και σε κατάσταση νηφαλιότητας, διότι η ειλικρίνεια είναι σαν τον ύπνο. Φυσιολογικά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, ότι και βέβαια θα πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής με την εικόνα του και να μην ξανασκεφτόταν το ζήτημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, υποφέρουν από κρίσεις ανειλικρίνειας όπως υποφέρουν και από κρίσεις αϋπνίας. Και στις δυο περιπτώσεις η θεραπεία είναι αρκετά απλή, όσο αφορά την ανειλικρίνεια να αλλάξει κανείς παρέες και όσο αφορά την αϋπνία να αλλάξει κανείς δίαιτα.

Αντί να συνοφρυωνόμαστε λοιπόν με το οπτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να χαμογελάσουμε με επιείκεια και με θαυμασμό, χωρίς εκείνο το αποκρουστικό “πλαγιοξίνισμα” με στρίψιμο της κεφαλής ολόγυρα για να διαπιστώσουμε ποιος είναι εκείνος ο αναιδής ο οποίος μας προσέβαλε οσφρητικά, ενώ ο μόνος αναιδής είναι ο ίδιος μας ο «ρομαντικός ποιητής».

Εν τούτοις η τελειότητα είναι αδύνατη και ως προς το ένα και ως προς το άλλο. Γι’ αυτό το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας, τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Θα πρέπει λοιπόν να πιστέψουμε σ’ αυτά και να βάλουμε τα δυνατά μας να τα κρατήσουμε έξω από την λογική της αλλαγής, κάνοντας τα πεποίθηση και αδιαπραγμάτευτη διαπίστωση, μη μπαίνοντας στην διαδικασία της συναισθηματικής εμπλοκής.

Κι επειδή η αγάπη στα ελαττώματα μας είναι η μεγαλύτερη τιμή στο σώμα μας και στον χαρακτήρα μας, τα οποία για να συνεχίσουν να λειτουργούν απαιτούν σεβασμό και ειλικρίνεια καλύτερα θα είναι αν αποφασίσουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην τελειότητα και στην χρησιμότητα, να επιλέξουμε την χρησιμότητα.
Κώστας Παρδάλης