Μια μέλισσα τον Αύγουστο!

 Δανείστηκα τον τίτλο της ομώνυμης ταινίας για να  θίξω ένα επίκαιρο οικολογικό  θέμα και να μοιραστώ με την όμορφη free mind παρέα  τις ανησυχίες μου για το φλέγον ζήτημα της εξαφάνισης της μέλισσας, ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα, ομολογώ, δεν  το είχα κατά νου και δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτό. 

save the bees
Πέρα από το “no money, no honey” , που σίγουρα θα μπορούσαμε να το πούμε και ανάποδα “no honey, no money” για ευνόητους λόγους που αφορούν το εμπόριο και την μελισσοκομία, στην προκειμένη περίπτωση ισχύει και το  “no bees, no humans” . Για να το πω σε απλά ελληνικά,  αν χαθούν οι μέλισσες  μαζί τους  σύντομα θα χαθεί και η ανθρωπότητα! Πράγματι,  μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά αυτή είναι η ωμή αλήθεια, την οποία φωνάζουν οι ειδικοί εδώ και χρόνια μα δυστυχώς δεν την ακούνε πολλοί.

Αρχικά, πέρα από τους μελένιους και θρεπτικούς θησαυρούς που μας χαρίζουν οι μέλισσες, αυτές επιτελούν το  πολύτιμο έργο της επικονίασης. Οι μέλισσες είναι οι κύριοι επικονιαστές  χιλιάδων φυτών. Τι σημαίνει αυτό; Μεταφέροντας την γύρη από λουλούδι σε λουλούδι βοηθούν στην γονιμοποίηση των φυτών με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή τους.  Λέγεται πως το 80% της παραγωγής φυτικών ειδών οφείλεται στις μέλισσες.

Αγαπημένα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες και πολλά άλλα, εξαρτώνται από τις μέλισσες. Χωρίς τις μέλισσες αυτά τα φυτά δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν. Κάθε φυτό που εκλείπει επηρεάζει σημαντικά την τροφική αλυσίδα και το οικοσύστημα με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί και  πολλά είδη τροφής θα πάψουν να υπάρχουν, είδη αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κυρίως στην χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, έχει επιδεινωθεί.  Ένα ακόμη  οικολογικό πρόβλημα που οφείλεται στην  ανευθυνότητα και την απληστία του ανθρώπου αλλά και την άγνοια του γεγονότος ότι αποτελούμε έναν μονάχα κρίκο στην αλυσίδα της ζωής και πως εμείς οι «σπουδαίοι» άνθρωποι ,ναι, έχουμε ανάγκη ένα τόσο δα έντομο!

bees

Όλο και περισσότερες  οργανώσεις, όπως η Greenpeace, και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα  προσπαθούν να ενημερώσουν  και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το θέμα αυτό . Έτσι, αν μέχρι τώρα τρόμαζες στο βουητό της μέλισσας και στην ιδέα του τσιμπήματος  και είχες έτοιμο τον απαραίτητο εξοπλισμό για αντεπίθεση, σκέψου το πριν δώσεις σε κάποια μέλισσα το «τελικό» χτύπημα, γιατί μη ξεχνάς πως η ζωή σου εξαρτάται από αυτήν!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://savethebees.gr/

https://urbact.eu/bee-path

http://www.nea-propontida.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=215&Itemid=318

Γεωργία Καλπαζίδου