Ημέρες και νύχτες ραδιοφώνου

radio
Πόσες εκατομμύρια ώρες έχουμε περάσει ακούγοντας ραδιόφωνο; Στο αυτοκίνητο, στα ΜΜΜ, στο σπίτι… Δεν υπάρχει στιγμή που να μην ακούμε μουσική! Βέβαια στις μέρες μας λόγω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας υπάρχουν κι άλλα μέσα. Το youtube, τα mp3 και πολλοί ακόμα τρόποι. Παρόλα αυτά είμαι στην κατηγορία των ανθρώπων που πάντα θα έχουν σαν πρώτη επιλογή το ραδιόφωνο. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω κάθε πρωί και το τελευταίο πριν κοιμηθώ. Και είμαστε πολλοί. Σίγουρα είμαστε πολλοί.

Πατέρας του ραδιοφώνου θεωρείται ο Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο οποίος το 1895 κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς  μέσω ερτζιανών κυμάτων. Ραδιοφωνία είναι ουσιαστικά η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από απόσταση και η μετατροπή τους σε ήχο. Η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε το 1906 στη Νέα Υόρκη και από  το 1910 άρχισε να αναπτύσσεται ευρέως στις ΗΠΑ. Το 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A. που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Μέχρι το 1930 το ραδιόφωνο είχε εδραιωθεί πλέον τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, με κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς. Στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με  πρωτοβουλία του Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926 . Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα και στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

(πηγή: http://el.wikipedia.org)

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου. Το θέμα είναι γιατί να το κρατήσουμε ζωντανό; Οι απαντήσεις ατελείωτες.

Το ραδιόφωνο είναι παρέα. Ο παραγωγός είναι παρέα. Είναι σχεδόν φίλος σου. Αυτός που τον ακούς ανελλιπώς, που τον εμπιστεύεσαι και τον θαυμάζεις. Είτε γιατί βάζει μουσική που σου αρέσει, είτε γιατί λέει ενδιαφέροντα πράγματα, είτε γιατί απλά έχει ωραία και χαλαρωτική φωνή. Θα μάθεις για μουσική, για ταινίες, για την επικαιρότητα… Είναι μια πλήρης μορφή ψυχαγωγίας.

Το ραδιόφωνο είναι απρόβλεπτο. Θα σου θυμίσει ένα αγαπημένο τραγούδι που είχες χρόνια να ακούσεις και σχεδόν το είχες ξεχάσει. Θα σου μάθει ένα τραγούδι που μόλις χθες κυκλοφόρησε. ‘Η ένα συγκρότημα που δεν είχες ξανακούσει ποτέ.

Το ραδιόφωνο δεν το βαριέσαι. Υπάρχει απλά κάπου εκεί ακόμα κι αν δεν του δίνεις σημασία και επενδύει κάθε έντονη ή αδιάφορη στιγμή της ζωής σου. Και την κάνει να φαίνεται σαν σκηνή από ταινία.

Το ραδιόφωνο ταιριάζει στη διάθεση σου. Θέλεις ροκ; Ποπ; Κάτι χαλαρωτικό; Κάτι εναλλακτικό; Θα βρεις αυτή τη συχνότητα στα fm που σου ταιριάζει σήμερα. Ή αν είσαι σταθερός τύπος θα έχεις αυτούς τους 3-4 αγαπημένους σταθμούς που δεν αλλάζεις με τίποτα.

Το ραδιόφωνο είναι για όλους. Πλέον υπάρχουν αρκετοί ιντερνετικοί σταθμοί,όπου απλοί καθημερινοί άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική μπορούν να μοιραστούν αυτή τους την αγάπη με τους ακροατές. Χωρίς οικονομικές απολαβές και με πολύ μεράκι. Αξίζουν την προσοχή μας.

Το ραδιόφωνο είναι εκεί και σου κρατάει συντροφιά τα βράδια όταν είσαι εσύ, η μουσική, ένα ποτήρι κρασί και οι σκέψεις σου… Είναι ταξίδι και ταυτόχρονα συνοδοιπόρος στο δικό σου ταξίδι…

 radio

 

Σταυρούλα Κουλίτση

Leave a Reply