Πως να γίνεις Ρατσιστής

Κάποτε ο σοφότερος από τους ανθρώπους, ο σπουδαίος  φιλόσοφος Σωκράτης, προσπαθώντας να αποδώσει την ετυμολογία περί του ονόματος «άνθρωπος» θα μας πει: ‘’ Το όνομα « άνθρωπος » σημαίνει ότι τα μεν άλλα ζώα τίποτε από όσα βλέπουν δεν μελετούν, δεν συλλογίζονται και δεν αναθρούν…ο δε άνθρωπος άπαξ και δει κάτι – άπαξ δηλαδή «θρώσκει»  και “αναρθρεί”  και συλλογίζεται ό,τι «θρώσκει». Και ναι, μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχω δει τον άνθρωπο να δρα με σύνεση και να «αναθρεί» και να συλλογίζεται προς το καλό και το άριστο ….σπάνιες φορές!

ρατσισμός2
Απογοητευμένη λοιπόν αυτή τη φορά, δεν θα σου πω πράγματα για το πώς να συμμερίζεσαι και να συνδράμεις τους συνανθρώπους σου. Δεν θα σου πω πράγματα για το πώς να γίνεις αβρός και καλοσυνάτος . Καμιά όμορφη παρομοίωση, κανένα αριστουργηματικό ποίημα σαν αυτά που βλέπεις να ‘’ ποστάρουν ‘’ οι ιντερνετικοί σου φίλοι. Αυτή τη φορά θα σε διδάξω πως να γίνεις Ρατσιστής!

Αρχικά  – και δώσε βάση –  για να γίνεις ένας σπουδαίος και άξιος συνεχιστής του Ρατσισμού πρέπει να ξέρεις ποια επακριβώς είναι η σημασία αυτής της ιδιότητας που θα φέρεις. Ως ρατσιστής λοιπόν χαρακτηρίζεται το άτομο το οποίο θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους  και κατώτερους, διακρινόμενοι από παράγοντες, όπως το φύλο, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλα .

Αν είσαι περήφανος να φέρεις αυτή την ιδιότητα, μπορείς να συνεχίσεις να κατηγορείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για όλα τα δεινά που πλήττουν τη χώρα σου , χωρίς να αναλογίζεσαι την ατομική σου ευθύνη.  Κλείσε τα μάτια , μη κοιτάς τους ανθρώπους που πάλεψαν για μια αξιοπρεπή διαβίωση, που ζήτησαν δουλειά , που με κίνδυνο ζωής, με μόνη κληρονομιά τους την ελπίδα, έφτασαν έξω από τη πόρτα σου …ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ !

Και συ ,αγαπημένε μου σεξιστή , συνέχισε να διαιωνίζεις στερεότυπα σχετικά με την υπεροχή του ισχυρού σου φύλου . Συνέχισε να υποθάλπεις την ανισότητα , τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμο. Και να χαίρεσαι , αγαπητέ μου, κάθε φορά που ακούς στις δικαστικές αίθουσες ακόμα και εν έτη 2019  τη φράση ‘’ μα ήταν προκλητικά ντυμένη, έδωσε δικαιώματα ‘’. ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ….

ρατσισμός

Μπορείς ακόμα να επιτίθεσαι σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική σεξουαλικότητα από τη δική σου. Μπορείς να τους χλευάζεις , να τους θεωρείς ‘’άρρωστους ‘’ ή να ζητάς τη δική τους καταπίεση και την παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους , όπως του πιο απλού, να  κυκλοφορούν ελεύθεροι περπατώντας χέρι – χέρι με τον άνθρωπό τους . Και αυτά μόνο και μόνο για να μη σου χαλάει η ‘’εύθικτη’’ αισθητική σου . Μόνο εσύ έχεις το δικαίωμα να αγαπάς άλλωστε , έτσι δεν είναι;

Έρχομαι και σε σένα, δεν σε ξέχασα, εσένα ΟΜΟΡΦΕ άνθρωπε. Εσένα που είσαι γυμνασμένος η όχι, λεπτός, ξανθός η γαλανομάτης . Εσένα -όπως και να σαι – που θεωρείς ότι υπερέχεις . Μπορείς και συ να συνεχίσεις να κρίνεις αυστηρά τους γύρω σου , που δεν έχουν την εμφάνιση που θες. Συνέχισε να χρησιμοποιείς λεκτική βία, να πληγώνεις ψυχές και να επιβάλλεις την άποψή σου για σώματα που δεν σ ΄ανήκουν. Ξέχασα ΟΜΟΡΦΕ άνθρωπε εσύ δεν είσαι ρατσιστής ….απλά ειλικρινής είσαι….

Εν τέλει, ξέρεις κάτι; Ίσως να μη θέλω να σου διδάξω πώς να είσαι ρατσιστής . Ίσως να προσπαθώ να σου πω να σκέφτεσαι, να αναζητάς, να μελετάς, πριν κάνεις το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου : άκριτη κριτική. Ίσως και να προσπαθώ να σου δείξω πως πιστεύω ότι  είχε δίκιο ο φιλόσοφος Σωκράτης , ο άνθρωπος δεν είναι σαν τα άλλα ζώα . Ο άνθρωπος  μπορεί να «αναρθρεί» και να συλλογίζεται με σύνεση και λογική. Κάτσε λοιπόν και σκέψου ως Άνθρωπος , αν θες να είσαι αυτός ο άδικος και ρηχός συνεχιστής της σκληρότερης ηθικά μάστιγας που πλήττει μέχρι και σήμερα το είδος μας. Κάτσε εσύ λοιπόν και  σκέψου αν θες πράγματι να είσαι Ρατσιστής!

 

E.A