Ταξίδι στον κόσμο της ψηφιακής επιστήμης

βραδιά ερευνητή
Ένα ταξίδι στον κόσμο της ψηφιακής επιστήμης ….H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης. Πριν την κεντρική εκδήλωση, έξι μικρότερες εκδηλώσεις θα προηγηθούν για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και τους επιστημονικούς φορείς της διοργάνωσης: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο!

Επιλεκτικά παρουσιάζονται ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Οι ερευνητές του Δημόκριτου θα παρουσιάσουν:ekefe-event

  • Καινοτομικές εφαρμογές ρομποτικής
  • Το τρένο του Χάρι Πότερ : Μια επίδειξη βασισμένη στην  υπεραγωγιμότητα
  • Ζωντανή σύνδεση με το CERN : Γνωρίστε τα μυστήρια του CERN
  • Selfie με κοσμικές ακτίνες !
  • Ένα νέο είδος τηλεσκοπίου : Ψαρεύοντας ..κοσμικά νετρίνα
  • Η επιστήμη της κατάχρησης  ναρκωτικών και του επακόλουθου εθισμού:  Τι προκαλούν τα ναρκωτικά στον εγκέφαλο;
  • Βιώσιμες τεχνολογίες με τη χρήση νέων υλικών (ευρωπαϊκό πρόγραμμα STIMULATE)
  • Η επιστήμη στην υπηρεσία της αρχαιολογίας : εξερευνήστε αντικείμενα χωρίς να τα αγγίξετε!
  • «Ελάτε να φτιάξουμε Nylon!». Ένα από τα βασικότερα συνθετικά υλικά με δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά……τοοοοοοοοσο απλό να φτιαχτεί.Επίσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί την Έκθεση Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ «Δ», μία μόνιμη έκθεση με δυναμικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ανανεώνονται με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο.Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

%cf%81%ce%af%cf%82%ce%bfΤο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2016 με πλήθος δράσεων που στοχεύουν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την έρευνα που πραγματοποιείται στα τρία Ινστιτούτα του (Περιβάλλοντος, Αστρονομίας/Διαστήματος και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).

Δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)
Multimedia παρουσιάσεις και ενημερωτικό υλικό για την αποστολή και τις δράσεις  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 

Πρόγνωση και μετρήσεις καιρού από το Meteo.gr
Multimedia παρουσιάσεις, επίδειξη μετεωρολογικών σταθμών και μετρήσεων από την ομάδα του meteo.gr. Ο κόμβος meteo.gr ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2001. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του κόμβου έγινε με σκοπό την παροχή απλουστευμένων προγνώσεων καιρού (και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων) για το ευρύ κοινό. Σήμερα το meteo.gr  περιλαμβάνει προγνώσεις για περισσότερες από 500 περιοχές και πόλεις της χώρας μας, ενώ το δίκτυο αυτόματων σταθμών αποτελείται από περισσότερους από 300 σταθμούς, οι οποίοι μετρούν όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους και μεταδίδουν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις από όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών (Πρόγραμμα AHEAD)
Η Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών μελετά τις ακτίνες Χ και Γάμμα που παράγονται σε αντικείμενα και περιοχές του σύμπαντος, όπως Μαύρες Τρύπες, Αστέρες Νετρονίων, Υπερκαινοφανείς και σμήνη γαλαξιών. Το πρόγραμμα AHEAD (Activities for the High Energy Astrophysics Domain) στοχεύει να συντονίσει την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στον τομέα αυτό, μεταξύ Ευρωπαικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ενεργό μέλος αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα SOLEA για την ηλιακή ενέργεια
Γνώση και πρόγνωση της ηλιακής ενέργειας στην επιφάνεια της γης από το διάστημα σε πραγματικό χρόνο.
Πώς με τη χρήση δορυφόρων, μαθηματικών μοντέλων και νευρωνικών δικτύων εκτιμούμε το ηλιακό δυναμικό για ενεργειακές εφαρμογές αλλά και εφαρμογές υγείας.


Κέντρο Αριστείας BEYOND
Παρουσίαση του εντυπωσιακού έργου που του Κέντρου Αριστείας BEYOND, για την αντιμετώπιση των αναγκών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Κοπέρνικος. Χιλιάδες χάρτες επικινδυνότητας και αποκατάστασης παρήχθησαν για τη Μεσόγειο για μια σειρά από κινδύνους, όπως δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και ροή λάβας, κατολισθήσεις, εδαφική και παράκτια διάβρωση, τσουνάμι, πλημμύρες, καθώς και βιομηχανικά ατυχήματα. Περισσότερα στο:http://www.beyond-eocenter.eu/index.php/ems

Το Κέντρο Αριστείας BEYOND θα παρουσιάσει επίσης τις υπηρεσίες του:

FireHub: δέσμη υπηρεσιών για Παρακολούθησης της Πυρκαγιάς σε Πραγματικό Χρόνο, τη Διαχρονική Χαρτογράφηση των Καμμένων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα, τη Διασπορά του Καπνού της Πυρκαγιάς, και τους Χάρτες Καύσιμης Ύλης.

FloodHub: Υπηρεσία Παρακολούθησης των Πλημμυρών του BEYOND όπου παρακολουθούνται όλα τα πλημμυρικά συμβάντα σε επιλεγμένες λεκάνες απορροής ποταμών, και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης των πλημμυρών παράγονται μετά από επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων Sentinel-1 από την Ελληνική Εθνική Ιστοσελίδα Είδωλο Δεδομένων Sentinel

DisasterHub: εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει την συγχώνευση δεδομένων που παράγονται από το πλήθος στον τομέα της διαχείρισης των καταστροφών

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το μόνο ερευνητικό κέντρο της Χώρας που συνδυάζει έρευνες στον τομέα των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, δίνει και πάλι το επιστημονικό του παρών στη Βραδιά του Ερευνητή.

Ερευνητές του ΕΙΕ από τον χώρο κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) θα παρουσιάσουν τις τρεις παρακάτω δράσεις με στόχο οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που θα τις παρακολουθήσουν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και το ερευνητικό έργο ενός ιστορικού-αρχαιολόγου.

Α. “Το Εργαστήρι του Αλχημιστή”: Διαδραστική αναπαράσταση παρασκευής αλχημιστικών συνταγών

%cf%87-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΣτο εργαστήρι του αλχημιστή, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα: να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα της αλεξανδρινής αλχημείας του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ.. μέσα από ανακατασκευές αλχημικών αμβύκων  και να συμμετάσχουν στην εκτέλεση ιατροχημικών συνταγών της μεταβυζαντινής αλχημείας  (16ος αιώνας μ.Χ.), οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμακευτικών αφεψημάτων για την καταπολέμηση του πυρετού, πόνων της κοιλίας, κ.ά.

Β. “Φτιάξε το δικό σου αρχαίο νόμισμα!”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΣτη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι δημιουργούν εκμαγεία για να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος. Με την ολοκλήρωση της δράσης τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιουργήσαν και έντυπο υλικό σχετικό με το νόμισμα που επέλεξαν  να αναπαράγουν Στόχος του εργαστηρίου είναι να τα μυήσει στη δουλειά ενός ερευνητή και να τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ιστορία με διαδραστικό τρόπο.

Γ. “Από τον λίθο στο χαρτί”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αποτύπωσης επιγραφών για παιδιά.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΣτη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τις τεχνικές αποτύπωσης και ανάγνωσης αρχαίων επιγραφών, χαραγμένων επί λίθου. Τη διαδικασία κατασκευής εκτύπων από χαρτί  θα καθοδηγούν ιστορικοί ερευνητές & αρχαιολόγοι, οι οποίοι θα εξηγούν στο κοινό τη χρήση των εκτύπων για την ανάγνωση των αρχαίων επιγραφών.

 

 

Ερευνητικό Κέντρο »Αθηνά»

ΕΚ ΑθηνάΠληροφορική: Μία επιστήμη, πολλές εφαρμογές. Ανακάλυψε, Δημιούργησε, Παίξε, Πειραματίσου!

 Για ακόμα μια χρονιά το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” συμμετέχει δυναμικά στις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια εμπειρία επιστήμης, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας.

Με αφετηρία ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δουλειάς των Ερευνητών του ΕΚ «Αθηνά», θα διανύσουμε βήμα-βήμα διαδρομές για να ανακαλύψουμε την επιστήμη πίσω από τους υπολογιστές, αλλά και εφαρμογές που υποστηρίζουν ή και καθορίζουν την καθημερινότητα μας και όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι Ερευνητές του ΕΚ “Αθηνά” θα αφήσουν για λίγο τα γραφεία και τις οθόνες τους για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στο επιστημονικό τους έργο μέσα από εργαστήρια, πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις, ομιλίες και παιχνίδια, με τρόπο διασκεδαστικό, δραστικό και εκπαιδευτικό! Στόχος τους είναι να φέρουν την επιστήμη τους πιο κοντά στην εμπειρία των επισκεπτών, να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά τους και να προσφέρουν πολύτιμα ερεθίσματα δίνοντας τη σκυτάλη στους ερευνητές του αύριο.

 

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ΕΛΚΕΘΕ

Το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει στη κεντρική Βραδιά του Ερευνητή  στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με μια σειρά αλληλεπιδραστικών δράσεων καθώς και μεεκπαιδευτικά εργαστήρια.

Αναλυτικότερα οι δράσεις μας…

  • Έκθεση υποβρύχιων οχημάτων (Βαθυσκάφοι «Θέτις» και «Σούπερ Αχιλλέας») καθώς και επιστημονικών οργάνων.
  • Επίδειξη μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων (αλατότητα, θερμοκρασία κ.α.) καθώς και επίδειξη καταγραφικών οργάνων που μετρούν τη θαλάσσια ραδιενέργεια και τους σεισμούς.
  • Επίδειξη του συστήματος παρακολούθησης των Ελληνικών θαλασσών «Ποσειδών»

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΙΜΕTo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στη κεντρική Βραδιά του Ερευνητή  στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με την προβολή της νέας παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας

Ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στην βραδυά του Ερευνητή οι θεατές θα απολαύσουν ένα μικρό μέρος της παραγωγής που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Και το ταξίδι στην επιστήμη ξεκινά…..