Ποκαχόντας: η αλήθεια πίσω από το παραμύθι

Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει την ταινία της Ντίσνεϊ «Ποκαχόντας», ένα παραμύθι γύρω από τη ζωή της όμορφης κόρης του αρχηγού της ινδιάνικης φυλής Ποχουάταν και στον αγώνα αυτής προς διεκδίκηση της ειρήνης μεταξύ Ινδιάνων και Άγγλων αποίκων στην Βιρτζίνια της Αμερικής που ήταν και η περιοχή διαμονής των πρώτων.

Σε τι ποσοστό η ταινία αντιπροσωπεύει την αλήθεια όμως; Ο Walt Disney το 1995 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την ιστορία της Ινδιάνας σε ταινία κρατώντας μόνο τα βασικά στοιχεία ίδια και μετατρέποντας ένα μακελειό θανάτου που συνέβη στις 22 Μαρτίου του 1622 σε ένα παραμύθι αγάπης και ειρήνης. Η πραγματική ιστορία της «Ποκαχόντας» είναι πολύ πιο σκοτεινή και βίαιη αλλά η δυνατότητά της να μετατραπεί σε παιδικό κλασσικό παραμύθι αποδεικνύει πως κάθε ιστορία έχει να διδάξει πολλά αρκεί να διηγηθεί σωστά.

pocahontas.disney.freeminds.gr Το πραγματικό της όνομα ήταν Ματοάκα, κόρη του παντοδύναμου αρχηγού της φυλής Αλγκόνκουιν και γεννημένη το 1595 σ’ ένα μικρό χωριό της Βιρτζίνια. Το 1613 στα 17 μόλις χρόνια αιχμαλωτίστηκε  από Δυτικούς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή της αγγλικής αποικίας του Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, οι οποίοι την κράτησαν για περισσότερο από 12 μήνες αιχμάλωτη.

Κάπου εδώ η ιστορία κάνει την Ματοάκα την πρώτη ηρωίδα της Αμερικής. Σύμφωνα με τον θρύλο είναι αυτή που σώζει από βέβαιο θάνατο τον αρχηγό της αγγλικής αποικίας Τζον Σμιθ με τον οποίο το παραμύθι θέλει να είναι και ερωτευμένη η μικρή Ινδιάνα. Η αληθινή ιστορία βέβαια όπως αποδεικνύεται και από μαρτυρίες του ίδιου του Τζον Σμιθ σε βιβλίο που έγραψε ο ίδιος, η Ματοάκα παντρεύτηκε τελικά έναν άλλον Άγγλο, τον Τζον Ραλφ στις 5 Απριλίου του 1614, άλλαξε το όνομα της σε Ρεμπέκα Ρολφ και σύντομα απέκτησε έναν γιο, τον Τόμας.

makeleio-thumb.freeminds.gr

Το 1616, η οικογένεια Ρολφ πήγε στην Βρετανία, η υποδοχή εκεί της πριγκίπισσας ήταν μεγάλη. Η πριγκίπισσα έμαθε αγγλικά και επισκέφθηκε τον βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβο Α’ στο Λονδίνο την άνοιξη του 1616, όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε το κύρος της διασημότητας και της αγάπης ολόκληρης της Αγγλίας αφού θεωρούσαν πως ο γάμος με την μικρή Ινδιάνα θα τους έφερε χρόνια ειρήνης μεταξύ των αποίκων και των Ινδιάνων.

pocahontas.andtheking.freeminds.gr

Η εκεχειρία χάρισε όντως 8 χρόνια ειρήνης μεταξύ τους αλλά έπειτα από αυτά τα χρόνια σημειώθηκε το σκοτεινότερο σημείο στην ιστορία των αγγλικών αποικιών στην Αμερική. Το ίδιο σκοτεινή μετατρέπει και την ιστορία της «Ποκαχόντας» και πρόκειται για το γεγονός που σημειώθηκε σαν σήμερα 394 χρόνια πριν όταν στις 22 Μαρτίου του 1622 οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας και η μέρα αυτή μένει στην ιστορία ως το “Μακελειό της Τζέιμστάουν“.

pocahontas.portrait.freeminds.gr

Η ιστορία της «Ποκαχόντας» σίγουρα δεν είναι μόνο η ρομαντική απεικόνιση που διαλέγει η Disney να αποδώσει στην μεγάλη οθόνη αλλά στοιχειώνεται από μακροχρόνιες διαμάχες βαμμένες με αίμα από δύο διαφορετικές φυλές αλλά και με το ίδιο τελικά αίμα της ίδιας της πριγκίπισσας η οποία λέγεται πως πέθανε σε ηλικία 21 ετών όταν σε μία προσπάθεια να επιστρέψει με τον σύζυγό της πίσω στην Βιρτζίνια, έφυγε από το πλοίο και δεν βρέθηκε ποτέ ξανά. Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας υποστηρίζει πως η φυματίωση ήταν αυτή που της στέρησε τη ζωή σε τόσο μικρή ηλικία. Ο ηρωισμός της όμως και η έντονη δημοτικότητα γύρω από το όνομά της είναι αυτά που μένουν από την ιστορία και αυτά που τράβηξαν εν τέλει το ενδιαφέρον της Disney για να μετατρέψει τη ζωή της μικρής Ινδιάνας σε ταινία.

 

Β.Κ.