PILATES…..


Κάποτε ήταν είδος άσκησης για λίγους, για τους χορευτές, τους αθλητές υψηλού επιπέδου ή τους αρκετά ευαισθητοποιημένους στον τομέα της προσωπικής εκγύμνασης. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κρατηθούν υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση με περισσότερη πνευματική και ποιοτική και λιγότερη σκληρή γυμναστική, όπως είναι η μέθοδος Pilates.

Ιστορικά στοιχεία

Ο Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1880 από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Σαν παιδί ήταν ασθενικό αφού υπέφερε από άσθμα, ρευματικό πυρετό και ραχίτιδα. Όλα αυτά τον οδήγησαν στην αναζήτηση ενός τρόπου να ξεπεράσει τις σωματικές του αδυναμίες. Δίνοντας έμφαση στην ποιοτική ανάλυση της κίνησης και στην προσεκτική εκτέλεσή της και συνδυάζοντας στοιχεία από άλλα είδη άσκησης, όπως  γιόγκα, κατάφερε να αναπτύξει ένα είδος άσκησης που ο ίδιος ονόμασε Art of contrology(η τέχνη του ελέγχου). Αρχικά είχε θεραπευτικό χαρακτήρα και στη συνέχεια την δοκίμασε με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα σε χορευτές και αθλητές υψηλού επιπέδου. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει και η εξάπλωση της μεθόδου Pilates ήταν ραγδαία και παγκοσμίου εμβέλειας.

Βασικές αρχές
Οι βασικές αρχές που διέπουν τη μέθοδο Pilates έχουν να κάνουν με τη σωστή χρήση της αναπνοής, τον έλεγχο, τη γνώση, τη χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση του σώματος. Ο ίδιος ο Pilates πίστευε πως το κέντρο του σώματος είναι η κοιλιά. Συνεπώς, κάθε κίνηση, κάθε εφαρμογή δύναμης και προσπάθεια ισορροπίας, πηγάζει από αυτό. Με άλλα λόγια, όλος ο έλεγχος του σώματος και οι επιμέρους κινήσεις κατευθύνονται από την κοιλιακή χώρα, εξασφαλίζοντας έτσι μία υγιή και σταθεροποιημένη σπονδυλική στήλη, μία σωστή στάση σώματος, και συνεπώς, μία ισορροπημένη κίνηση. Με το χρόνο η συνεχής άσκηση με τη μέθοδο Pilates, μπορεί να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά το σώμα, δίνοντας περισσότερη αρμονία και βελτιώνοντας την υγεία του. Η κίνηση γίνεται εύκολη και το άτομο αποκτά περισσότερη χάρη, αντοχή και ευεξία. ” Μετά από 10 μαθήματα μπορείτε να νιώσετε τη διαφορά, μετά από 20 μαθήματα μπορείτε να δείτε τη διαφορά και μετά από 30 μαθήματα όλοι θα δουν τη διαφορά.”

Ο χαρακτήρας της άσκησης
Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει μία πλούσια γκάμα ασκήσεων που χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος ή μικρών εξαρτημάτων (μπάλες, λάστιχα, roller, κ.ά.), είτε σε ειδικά μηχανήματα ( Reformer , Cadillac , Stability Chair , Ladder Barrel ) , τα οποία παρέχουν επιπλέον αντίσταση με τη μορφή ελατηρίων. Στην εκτέλεση των ασκήσεων δίνετ

αι έμφαση στην ακρίβεια, την ευθυγράμμιση του σώματος, τη συνεχή ροή των κινήσεων και βέβαια στη σωστή αναπνοή. Το σώμα δεν υφίσταται μεγάλες επιβαρύνσεις και κάθετες πιέσεις, δεν υπάρχει η άρση βαρών, άρα και καταπόνηση των αρθρώσεων. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της μεθόδου με συχνές εναλλαγές ασκήσεων και αρκετές επαναλήψεις, τονώνει τους μυς χωρίς να τους προσδίδει υπερβολική υπερτροφία, ενώ αντιθέτως παρέχει μία ευθύγραμμη, γραμμωμένη και καλοσχηματισμένη σιλουέτα. Οι συνεδρίες μπορεί να έχουν ατομικό ή ομαδικό χαρακτήρα ( μικρά γκρουπ 2 – 4 ατόμων) και η διδασκαλία γίνεται από Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στη συγκεκριμένη μέθοδο. Το πρόγραμμα διαρκεί συνήθως μία ώρα και μπορεί να εφαρμοστεί με μία ικανοποιητική συχνότητα 2 – 5 φορές την εβδομάδα.

Οφέλη
Η συστηματική εκγύμναση με τη μέθοδο Pilates , σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να επιφέρει τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα:

Βελτίωση των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης (δύναμης, αντοχής, ισορροπίας, ευλυγισίας και συντονισμού)
Ανάπτυξη της γνώσης και του ελέγχου του σώματος
Βελτίωση της στάσης του σώματος
Πρόληψη από τραυματισμούς και μυοσκελετικές παθήσεις
Εξασφάλιση καλής λειτουργίας στο κυκλοφορικό σύστημα – αποσυμφόρηση έντασης
Βελτίωση της προσωπικής εικόνας (μείωση σωματικού βάρους) και του ψυχολογικού προφίλ
Βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης
Ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης

Ειδικές εφαρμογές
Η μέθοδος Pilates μπορεί να εφαρμοστεί με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τόσο στον υγιή πληθυσμό, όσο και σε ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως είναι τα άτομα με χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις και ιδιαιτερότητες (σκολίωση, κύφωση, οσφυαλγία, παθήσεις δίσκων, αυχενικό σύνδρομο), μετά από τραυματισμούς, άτομα τρίτης ηλικίας, εγκύους, κ.ά. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μέθοδο του ήπια για τις εγκύους, ασφαλής για τους υπερήλικες, δυναμική για τους αθλητές και τους χορευτές.

Μαρία Σταματάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

E-mail : mari.stamt@gmail.com

Leave a Reply