Συλλέγοντας τα πιο περίεργα Πασχαλινά έθιμα..

Περίεργα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο..

περίεργα Πασχαλινά έθιμα.. Ελ Σαλβαδόρ

Στο Ελ Σαλβαδόρ στην περιοχήπεριοχή Texistepeque κάθε Πάσχα αναβιώνουν παγανιστικά έθιμα. Συγκεκριμένα, άνδρες μεταμφιέζονται σε διαβόλους,  τρέχουν στους δρόμους της πόλης «μαστιγώνοντας» όποιον βρουν στο πέρασμά τους. Με το συγκεκριμένο έθιμο που μοιάζει με “πάλη” συμβολίζουν την πάλη που δίνει ο Ιησούς εναντίον του πειρασμού.

Σκανδιναβία

Στη Φιλανδία και σε κάποια μέρη της Σουηδίας ο εοαρτασμός του Πάσχα γιορτάζεται μαζί με τον  ερχομό της Άνοιξης. Έτσι, τα παιδιά των περιοχών αύτων, την Κυριακή των Βαϊων, ντύνονται μάγισσες με παλιά ρούχα και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι απαγγέλλοντας ποίηματα “τύχης” και ως αντάλλαγμα τους προσφέρουν γλυκά ή χρήματα. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους τα παιδιά μαζεύουν κλαδιά με μπουμπούκια, τα οποία δίδουν στα σπίτια που επισκέπτονται  ως σημάδι για τον ερχομό της Άνοιξης.

Γαλλία

Στη  νοτιοδυτική πολη της Γαλλίας, Haux  τη Δευτέρα της Λαμπρής, οι κάτοικοι ψήνουν μια τεράστια ομελέτα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χρησιμοποιούν έναν  «εξωφρενικά» μεγάλο αριθμό αυγών πάνω από  5000 δημιουργώντας γεύμα για 1000 άτομα.

Νέα Υόρκη

Δεισιδαιμονίες υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης και επικρατούν για χιλιάδες  εκατομμύρια  χρόνια.  Έτσι, σύμφωνα με μια πανάρχαια δεισιδαιμονία, οι άνθρωποι στην Αμερική έπρεπε να φορούν καινούρια ρούχα για το Πάσχα, ώστε να έχουν καλή τύχη καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Πέρα από αυτό στην Νέα Υόρκη  από το 1800 φορώντας τα καλά τους ρούχα έκαναν παρέλαση στην 5η Λεωφόρο. Η παρέλαση αυτή, συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας.

Πολωνία

Ίσως το πιο ασυνήθιστο έθιμο συντάμε στην Πολωνία, αφού το απαραίτητο αξεσουάρ για τις Πασχαλινές διακοπές αποτελεί μια πετσέτα και μια ομπρέλα ή ένα αδιάβροχο. Το έθιμο αυτό έχει μείνει με την ονομασία Smingus-dyngus και έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα.  Αποτελούσε δύο ξεχωριστά έθιμα: κατά το smingus, οι άνδρες έριχναν νερό στις γυναίκες και κατά το smingus, ζητούσαν οι άνθρωποι δωρεές. Το έθιμο αυτό έχει διατηρηθεί κατά το ήμισυ, καθώς πλέον  τα αγόρια, απλά,  μπουγελώνουν τα κορίτσια τη Δευτέρα της Λαμπρής.

Και τελειώνοντας ας αναφερθούμε στα δικά μας πατροπαράδοτα, αλλά περίεργα έθιμα….

Κύθνος

Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του νησιού τοποθετείται μια μεγάλη κούνια στην οποία ανεβαίνουν και κουνιούνται αγόρια και κορίτσαι ντυμένα με παραδοσιακές στολές του νησιού.

Κέρκυρα

Μεγάλο Σάββατο, το πρωί μετα την ακολουθία, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών ρίχνουν πήλινα δοχέια, τις μποτίδες στους δρόμους.

 

Νεφέλη Σάμαρη 

Leave a Reply