ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Vs ΚΥΡΙΑΚΗ

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτούς που αγαπούν τις Παρασκευές και αυτούς που λατρεύουν τις Κυριακές. Πρόκειται για δύο από τις πιο χαρούμενες μέρες της εβδομάδας και η καθεμία ξεχωρίζει για τους δικούς της λόγους. Κοινό τους σημείο σίγουρα αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο βρίσκονται στο τέλος της εβδομάδας πράγμα που μόνο προσμονή μπορεί να σου δίνει για την ξεκούραση και τη χαλάρωση που τόσο πολύ σου έλειπε μέσα στην εβδομάδα  που πέρασε και που τόσο πολύ ανάγκη την έχεις – κάποιες φορές παραπάνω απ’ όσο νομίζεις – . Μετά από το άγχος, τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ένα μικρό διάλειμμα, εφόσον το καλοκαιράκι μάλλον αργεί λιγάκι ακόμα, αυτές οι μέρες είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσουμε μπαταρίες, να εξασφαλίσουμε λίγες στιγμές χαλάρωσης και έπειτα να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας.

friday                                               vs
sunday

Υπάρχουν, λοιπόν, και οι λίγο πιο τυχεροί που το τέλος της εβδομάδας και η προσωρινή παύση των υποχρεώσεων τους καταφτάνει μαζί με την Παρασκευή οπότε και δεν τίθεται θέμα για το ποια μέρα αγαπούν. Είναι φυσικά αυτή η μέρα που γυρνάς σπίτι σου, πετάς την τσάντα σε μιαν άκρη, ξαπλώνεις στον  καναπέ, βάζεις τα πόδια στο τραπεζάκι και νιώθεις ανακούφιση καθώς έφτασε η στιγμή να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και στους αγαπημένους σου ανθρώπους, να ασχοληθείς με τις αγαπημένες σου συνήθειες και για όλα αυτά έχεις δύο μέρες και κάτι μπροστά σου. Έχεις χρόνο να ξεκουραστείς λιγάκι και να ξεκινήσεις να οργανώνεις το σαββατοκύριακο σου ενώ φυσικά η Δευτέρα φαντάζει μίλια μακριά κι έτσι, και μόνο από αυτό το γεγονός η διάθεση σου εκτοξεύεται στα ύψη. Υπάρχουν βέβαια, και οι πιο τολμηροί οι οποίοι δεν αφήνουν λεπτό να πάει χαμένο και αρχίζουν να απολαμβάνουν κάθε λεπτό της αγαπημένης τους Παρασκευής από τη στιγμή που θα τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους και πριν καν φτάσουν σπίτι τους!

Υπάρχουν, όμως, και οι λίγο πιο άτυχοι που  γι’ αυτούς οι εργάσιμες ημέρες μετρούν μέχρι και το Σάββατο οπότε η Παρασκευή δεν έχει κάποια ουσιαστική διαφορά από τη ρουτίνα της Δευτέρας, της Τρίτης κ.ο.κ. οπότε η μέρα που τους μένει αλλά φυσικά και αγαπούν είναι η Κυριακή. Μπορεί να απομένει ουσιαστικά μία μέρα μέχρι τη Δευτέρα, η αύρα της , όμως, είναι τόσο θετική, τόσο ζεστή και χαρούμενη από μόνη της που μόνο και αυτό αρκεί για να σε παρασύρει σε στιγμές χαλάρωσης είτε αυτές είναι ένας ωραίος περίπατος σε ένα όμορφο σημείο της πόλης, είτε είναι μια μικρή μονοήμερη εξόρμηση, είτε είναι ένα γεύμα με τους αγαπημένους σου, είτε είναι ατελείωτες ώρες πάνω στον καναπέ σου καθώς όποια επιλογή και να κάνεις είναι ωραία για τον απλό λόγο ότι είναι Κυριακή! Κρύβει φυσικά αυτή η μέρα και μια μελαγχολία γιατί το διάλειμμα που μεσολάβησε είναι μικρό και η επιστροφή στη ρουτίνα είναι πολύ κοντά αλλά και αυτό είναι που την κάνει ακόμα πιο γοητευτική, κι αυτό  επειδή η διάρκεια της είναι μικρή  κι εσύ φροντίζεις να τη ζήσεις όσο πιο όμορφα και γεμάτα μπορείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι οι πιο ωραίες αναμνήσεις και στιγμές είναι βγαλμένες από περασμένες Κυριακές.

Παρασκευή ή Κυριακή, σημασία έχει ότι είναι μέρες αφιερωμένες σε σένα, στους ανθρώπους σου και σε ότι άλλο δε μπορείς να αφιερώσεις χρόνο μέσα στην εβδομάδα, είναι η ευκαιρία να κάνουμε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια μας να περνούν όμορφα. Με ήλιο, με βροχή, με κρύο ή με ζέστη η επιλογή είναι μία… ΑΣ ΤΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕ!!!

Έλενα Παπαιωάνου