Παγκόσμια μέρα ζώων

“το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από το τρόπο που φέρετε στα ζώα” ο Μαχάτμα Γκάντι συνοψίζει με αυτά του τα λόγια όλο το νόημα αυτής της ημέρας.

Γιορτάζεται για πρώτη σε ενα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία το 1931 και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα υπο εξαφάνιση ζώα.Στα χρόνια που ακολουθούν και μέχρι σήμερα η γιορτή περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως η παγκόσμια μέρα ζώων για ένα ακόμα λόγο, οτι συμπίπτει με το εορτασμό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος. Είναι υποχρέωση όλων μας και όχι μόνο των φιλοζωικών ενώσεων η ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων όπως επίσης και ευθύνη μας να εκλείψουν φαινόμενα κακοποίησης και εκμετάλλευσης ζώων που γίνονται όλο και πιο συχνά γνωστά.
παγκόσμια ημέρα ζώων

3-4 Οκτωβρίου, μέρες γεμάτες δράσεις, μπαζάρ και φιλοζωικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, προς τιμήν των αδέσποτων και δεσποζόμενων κατοίκων της!

  • Φιλοζωικό Σωματείο Πανοράματος, mε κεντρικό μήνυμα «Ενημερώσου και κάνε τη διαφορά»διοργανώνει στις 4 Οκτωβρίου, από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προσέλκυση του κοινού, σε σχέση με τις δράσεις των σωματείων και των οργανισμών.
  • Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου διοργανώνει στις 4 και 5 Οκτωβρίου bazaar στην παλαιά Δημοτική Αγορά στο Αγρίνιο, 10 το πρωί με 10 το βράδυ.«Zωγραφίζουμε πετρούλες με μηνύματα και τις σκορπίζουμε στην πόλη.
  • Ηράκλειο: Τριήμερο δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα ζώων.

    • 4 Οκτωβρίου: Δράσεις σε σχολεία του Δήμου Χερσονήσου με τίτλο: «Γνωρίζω, αγαπώ και φροντίζω τα ζώα».
    • 5 Οκτωβρίου: Εσπερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με τίτλο: «Μαθαίνοντας να ζούμε με τα ζώα: Δράσεις, για την ευαισθητοποίηση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών για τα ζώα συντροφιάς» στην Αγγλικανική Εκκλησία-πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών. Ώρα έναρξης 17.30.
    • 6 Οκτωβρίου: Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Ευ ζώων: ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, τάσεις και προοπτικές», στην Ανδρόγεω, Ηράκλειο. Ώρα έναρξης 9.30 π.μ.

 

 

Μέρες γεμάτο εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και εκπλήξεις. Θα μπορούσε λοιπόν αυτή η μέρα να γίνει η αφορμή για να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τα ζώα και το τι συμβαίνει γύρω μας χωρίς αυτό να σημαίνει πως την επόμενη μέρα το θέμα θα ξεχαστεί.

Δε προσπάθησα να σας πώ κάτι παραπάνω, γιατί ο σκύλος θα σας πει μόνος του την ιστορία του…
και τότε θα καταλάβετε..

Κωνσταντίνα Γ.

 

Leave a Reply