Νέλσον Μαντέλα,ένα πρότυπο δικαιοσύνης

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, 18 Ιουλίου

Η είδηση για το θάνατο του «πρότυπου και γίγαντα της δικαιοσύνης» Νέλσον Μαντέλα δεν άργησε να κάνει το γύρω του κόσμου το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου . Όχι για την ηλικία του αλλά για τη ζωή και το έργο του στην ανθρωπότητα. Ο Μαντέλα πέθανε «γαλήνιος» όπως ανέφερε ο τώρα Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, σε ηλικία 95 ετών στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σίγουρα θα σας κίνησε την περιέργεια μια τέτοια πληροφορία και την αστραπιαία μετάδοση που πήρε μέσα σε μόνο λίγα λεπτά, μη γνωρίζοντας ίσως πράγματα γι’ αυτόν και την ιστορία του. Ας αναφέρουμε λοιπόν  τους μεγαλύτερους σταθμούς της ζωής του πρώτου έγχρωμου προέδρου της Νότιας Αφρικής. Σημασία δεν έχουν οι λεπτομέρειες και τα ακριβή πεπραγμένα του, αλλά να κρατήσουμε τον απόηχο, το μάθημα και τα μηνύματα των πράξεων του…

freeminds

Ο Νέλσον Ρολιλάχια Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στην Ουμπάτα του Τρανσκέι, σπούδασε νομικά και παράλληλα εργαζόταν σε χρυσωρυχείο και σαν μεσίτης στο Γιοχάνεσμπουργκ.

  • Το 1944 ιδρύει τη νεολαία του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου για την αντίσταση του φυλετικού διαχωρισμού,  με δύο συνέταιρους του και το 1950 γίνεται πρόεδρος αυτού. Ιδρύοντας επίσης το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων στη Ν.Α..
  • Το 1961 ιδρύει τη «Λόγχη του Έθνους» οπού κηρύσσεται παράνομο διότι ήταν σκέλος του ΑΕΚ.
  • Όντας αντάρτης, το 1962 συνελήφθη και καταδικάζεται σε 5ετή καταναγκαστικά έργα αφού παρακινούσε εργάτες της μαύρης φυλής σε απεργίες και το 1963-4 καταδικάζεται σε ισόβια για την κατοχή μυστικού αρχηγείου της ΑΕΚ..
  • Στις 11 Φεβρουαρίου 1990 το ΑΕΚ νομιμοποιείται από τον πρόεδρο Φρεντερίκ ντε Κλερκ. Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης και εξαθλίωσης ο Μαντέλα αποφυλακίζεται, δικαιωμένος και ευτυχής, αναλαμβάνοντας ξανά την προεδρία τον επόμενο χρόνο.
  • Το 1993 ο Μαντέλα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρόεδρο ντε Κλερκ, για τις προσπάθειές τους να καταργήσουν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρικής.
  • Το 1997 αποδεσμεύεται  από την ηγεσία του ΑΕΚ και το 1999 παρέδωσε και την προεδρία της χώρας.

Παρότι ο Νέλσον Μαντέλα περιορίζει τις εμφανίσεις και τις υποχρεώσεις του, δεν σταματάει τον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS (μάλιστα έχασε τον ένα γιο του από το θανατηφόρο ιό), την οικονομική ανάπτυξη της Ν. Αφρικής και βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άλλες σπουδαίες διακρίσεις του «Μαντίμπα» όπως τον φώναζαν οι συμπολίτες του, ήταν: το 1988 το Ευρωκοινοβούλιο του απένειμε το βραβείο για την «ελευθερία του πνεύματος»  (βραβείο Ζαχάροφ), το 1998 οι ΗΠΑ με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου και το 2006 ανακηρύχτηκε «Πρεσβευτής της Συνείδησης» από την Διεθνή Αμνηστία.

Τέλος, το 1994 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η 18η Ιουλίου «Ημέρα του Μαντέλα» το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη για την δράση του κατά του ρατσισμού.

Αδιαμφισβήτητα ο βίος του «Ήρωα του απαρτχάιντ» δε μπορεί να χωρέσει μέσα σε λίγες αράδες…ας γίνει όμως κίνητρο στο να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν! Ας βρούμε λίγο χρόνο για σκέψη και αναθεώρηση αξιών…

Η Νότια Αφρική και ολόκληρος ο κόσμος έχασε έναν «κολοσσό και την επιτομή της ταπεινότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ελευθερίας» ανέφερε το ΑΕΚ, αλλά και το ότι «Η ζωή του μας δίνει θάρρος να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο ώστε να καταπολεμήσουμε την πείνα και την φτώχεια».

« ’Όταν κάποιος ανέβει ένα μεγάλο λόφο, το μόνο που ανακαλύπτει είναι πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόφοι για να ανέβει». Ν.Μ.

Ρούλα Τραχαλάκη

Leave a Reply