Επείγουσα ανάγκη διακοπών

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η καθημερινότητα ενέχει το στοιχείο της επανάληψης σε πολλές πτυχές της. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στον κοινωνικό αντίκτυπο της ατομικότητάς μας ή ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Κοινώς, η ρουτίνα έχει τη δυνατότητα νας μας καταστρέψει ή να μας κάνει κομμάτι του εαυτού της. Επομένως, κρίνεται απαραίτητο να επιτευχθεί μια αλλαγή, να γίνει κάτι το διαφορετικό, στο πλαίσιο της κανονικότητας, μέσα στο οποίο έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να καταφέρουμε να βγάλουμε μιαν άκρη από όλα όσα μας περιβάλλουν και μας καθοδηγούν στην καθημερινή ζωή. Παρακάτω παρατάσσονται δέκα λόγοι, για τους οποίους κάποιος επιβάλλεται να κάνει διακοπές, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει, καθώς ο χρόνος και τα οικονομικά του υπακούουν σε αυτόν και όχι το αντίστροφο.

  1. Διεύρυνση οριζόντων: Η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων και η γνώση καινούργιων στοιχείων από όλες τις γωνιές του κόσμου κρίνονται αρκετά σημαντικές, προκειμένου ένα άτομο να καταφέρει να γνωρίσει και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στην εποχή μας υπάρχουν πάρα πολλές, τεχνολογικές κυρίως, διευκολύνσεις, οι οποίες δύνανται να μας πληροφορήσουν για τα καθέκαστα. Ομως, μια αυτοψία κρίνεται πάντοτε καλύτερη και σαφώς διαδραστικότερη.

  2. Αποσυμφόρηση: Η διακρής ενασχόληση με την καθημερινότητα συγκεντρώνει πολλά στοιχεία στον ψυχισμό του ανθρώπου, τα οποία συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανυπόφορη κατάσταση. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει να μετατραπεί κανείς σε μια κατσαρόλα, η οποία βράζει και κοντεύει να εκραγεί, οφείλει να αφήσει τον ατμό να βγει ακίνδυνα, χωρίς παρατράγουδα και έκτροπα, πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε διάφορες ανούσιες παρεξηγήσεις ή ακόμη και σε κάτι χειρότερο.

  3. Ξεκούραση: Ο πιο προφανής λόγος, για τον οποίον κάποιος πρέπει να κάνει διακοπές, είναι το γεγονός ότι το σώμα και το πνεύμα μας χρειάζονται αναζωογόνηση, προκειμένου να διατηρούνται θαλερά και δυναμικά. Σε οποιοδήποτε σημείο και να βρίσκεται το σημείο εξασθένησής μας, οφείλουμε να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας και να γεμίσουμε τις μπατάρίες μας όπως εμείς επιθυμούμε, με ο,τιδήποτε μας κάνει δυνατούς και δεν αποτελεί αγγαρεία.

  4. Δοκιμή νέων πραγμάτων: Στο πλαίσιο της ανταλλαγής εικόνων και της ανανέωσης της πνευματικής οπτικής όσων περιβάλλουν ένα άτομο, υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον να γευτεί, να ακούσει, να δοκιμάσει νέα πράγματα, να βιώσει νέες εμπειρίες, να γίνει μάρτυρας πραγμάτων, των οποίων την ύπαρξη ενδεχομένως να αγνοούσε κιόλας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το κέρδος θα είναι πολλαπλό και οι διδαχές από αυτές τις καταστάσεις αρκετές.

  5. Διαλογισμός: Η σκέψη, σε συνδυασμό με τη γνώση, αποτελούν τα δυνατότερα χαρτιά στην προσωπική τράπουλα ενός ανθρώπου. Με δεδομένο ότι το μυαλό βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, τα πάντα μπορούν να κατακτηθούν, αφού κατανοηθούν. Η αλλαγή περιβάλλοντος, έστω και η προσωρινή, βοηθά στην καταπολέμηση του χρόνιου άγχους και διώχνει τις κακές σκέψεις από το ανθρώπινο σύστημα. Ετσι, δίνεται η ευκαιρία να δει κανείς με πιο καθαρό νου τα όσα του συμβαίνουν και να αυτοσυντηρηθεί, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα που του επιτάσσει η καθαρότητα της διανοητικής του κατάστασης.

  6. Ψυχική εκτόνωση: Η καταπίεση της καθημερινότητας μπορεί να επιφέρει άσχημα αποτελέσματα σε οποιονδήποτε, αρχικά, δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και έπειτα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμήσει αυτή την κατάσταση. Οι μύχιες επιθυμίες μας παίρνουν σάρκα και οστά και ικανοποιούνται σε οποιονδήποτε βαθμό. Από τις ελάχιστες στιγμές που η ψυχή επιθυμεί να ξεφύγει από τα καθιερωμένα, το καταφέρνει όσο καλύτερα μπορεί.

  7. Ανανέωση: Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου έχει τη δυνατότητα κανείς να ταξιδέψει, εκτός του πλαισίου των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, αποτελεί την Ανοιξη του μέσα μας. Διότι μόνο τότε έρχεται η ανανέωση, η επαναδημιουργία του εσωτερικού μας κόσμου, η επανεκκίνηση διαφόρων νευρωνικών διακοπτών, οι οποίοι χρειάζονται ένα διάλειμμα, προκειμένου να καταφέρουν να αποδώσουν το ίδιο και καλύτερα μέσα στη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Κάθε επίσκεψη σε ένα αξιοθέατο, κάθε στιγμή θέασής του, παρατήρησής του, συνύπαρξής του με εμάς μας κάνει να αναγεννιόμαστε σαν τον Φοίνικα και να συνεχίζουμε το ταξίδι της ζωής μας ακάθεκτοι.

  8. Αλλαγή περιβάλλοντος: Τι πιο προσοδοφόρο από μια αλλαγή παραστάσεων, μια διαφορετική ματιά στα πράγματα που μας περιβάλλουν και μας κρατούν αιχμαλώτους τους πολλές φορές, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να εκτιμήσουμε τα όσα είναι γύρω μας και θα μπορούσαν να μας κάνουν περισσότερο ανθρώπους. Από την άλλη, υπάρχει η πιθανότητα διάφορες κακοτοπιές να μην μας επιτρέπουν να ρίξουμε μιαν ευρύτερη ματιά στα όσα μας κάνουν καλό και να μας κρατούν δέσμιους μόνο στα δυσάρεστα. Επομένως, μια αλλαγή περιβάλλοντος κρίνεται πολύ ευεργετική.

  9. Αποφυγή τοξικότητας: Στη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους και λαμβάνουμε υπόψη μας διάφορες καταστάσεις, οι οποίες έχουν το περιθώριο να μας κάνουν καλό ή να μας δείξουν συντομότερα μονοπάτια στη ζωή, τα οποία είναι πολύ δελεαστικά, αλλά αποδεικνύονται αρκετά επιζήμια. Η ιδανικότητα είναι κάτι, δυστυχώς, το ουτοπικό. Στη ζωή μας δεν πετυχαίνουμε πάντοτε αυτό το οποίο ονειρευόμαστε ακριβώς, οπότε καταλήγουμε να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε όποια ασχημοσύνη μας χτυπάει την πόρτα σε καθημερινή βάση. Η αποφυγή αυτής της τοξικότητας γίνεται μόνο με μια τεχνική, την πραγματική σκέψη. Είναι ηθικά αποδεδειγμένο ότι μόνο αυτός, ο οποίος σκέφτεται πραγματικά, είναι εις θέσιν να αποφύγει την στενοχώρια και να πείσει ακόμη και τους ανόητους ότι αυτό που ζούνε είναι κάτι το επιβλαβές. Σε συνδυασμό με μια πρόσκαιρη απομάκρυνση από την πηγή του κακού, τα αποτελέσματα γίνονται ακόμη πιο δυναμικά, δελεαστικά και αξιοπρεπή.

  10. Ατομική και συλλογική ευχαρίστηση: Από τη στιγμη που η αρχή για κάτι, το οποίο μας ευχαριστεί, γίνεται, τότε τα ωφέλη είναι πολλαπλά. Οι διακοπές μπορούν να χαρίσουν την ευχαρίστηση σε όσους το επιθυμούν και πάνω από όλα το κυνηγούν. Ετσι λοιπόν, η χαρά που αποκομίζει κανείς από τις διακοπές δύναται να είναι ατομική, στην περίπτωση που λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές του ενδιαφερομένου. Εάν αυτός που προχωράει σε αυτή την πράξη είναι ικανοποιημένος, τότε δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει ούτε στο ελάχιστο για τις επιλογές του. Από την άλλη υπάρχουν και τα άτομα, τα οποία δεν δίνουν έμφαση μόνο στον εαυτό τους, αλλά φροντίζουν να ικανοποιείται η μάζα και να βγαίνουν και οι ίδιοι κερδισμένοι, χωρίς να διακατέχονται από κανένα απολύτως ενοχικό ή στερητικό σύνδρομο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως μεγάλες παρέες ή οικογένειες και λιγότερο ερωτευμένα ζευγάρια.

Οποιο ουσιαστικό και να μεταχειριστεί κανείς για να χαρακτηρίσει την έννοια των διακοπών, ανάγκη, πολυτέλεια, ψυχωφέλεια, υποχρέωση, καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται να μην περάσει αυτήν τη διαδικασία κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτή έχει να του δώσει και να του διδάξει πολλά. Μπορεί να γίνει ο διασώστης του και να τον οδηγήσει σε πολύ ωραίες, σπανιότερες, ατραπούς στο διάβα της ζωής του.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ !!

Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός