Φυλακές υψίστης… πολυτελείας!

Δεν είναι λίγα τα κορίτσια που μεγαλώνουν συντροφιά με κάποιο… πριγκιπικό όνειρο, χωμένα στην ζεστή αγκαλιά του μπαμπά! Ροζ, φωτεινά δωμάτια, glitter παντού, κορώνες και φουντωτά φορέματα φέρνουν λίγη από τη μαγεία των παραμυθιών στην κοριτσίστικη καθημερινότητα.

Σίγουρα, η ζωή μιας πριγκίπισσας, έτσι όπως ξεπροβάλλει από τις σελίδες των παραμυθιών, είναι αξιοζήλευτη. Ποιος δεν θα ‘θελε να ζει σ’ ένα πανέμορφο παλάτι με καταπράσινους κήπους και άλογα, ερωτευμένος και τρισευτυχισμένος, σ’ έναν κόσμο όπου τα προβλήματα λύνονται μ’ ένα φιλί κι ένα τραγούδι; Μια παραμυθένια ζωή, λοιπόν, εγγυάται την απόλυτη ευτυχία ή τουλάχιστον αυτό μας λένε στο τέλος οι ιστορίες της Χιονάτης και της Σταχτοπούτας!

Όμως, η πραγματική ζωή, ως γνωστόν, διαφέρει από τα παραμύθια και συχνά το όνειρο καταντά εφιάλτης, ντυμένος με πολύτιμες πέτρες και ψεύτικα χαμόγελα. Παλάτια που μετατρέπονται σε φυλακές υψίστης πολυτελείας, όνειρα και ανθρώπινες αξίες που τσαλαπατιούνται για χάρη κάποιου πρωτοκόλλου, οικογενειακές σχέσεις απόμακρες και τυπικές  είναι μερικά από τα παρεπόμενα μιας πριγκιπικής ζωής που βέβαια αποσιωπούνται, αφού δεν ταιριάζουν σε παραμύθι.

Φυλακές υψίστης… πολυτελείας!
Οι ιστορίες των  παρακάτω τεσσάρων «θλιμμένων πριγκιπισσών», όπως έχουν μείνει γνωστές στην ιστορία,  έρχονται για να  μας προσγειώσουν και  να αποδείξουν πως τελικά τα παραμύθια δείχνουν μόνο την μία όψη του νομίσματος.

  1. Η πιο γνωστή από αυτές, θεωρώ, είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα, την οποία λάτρεψε ο βρετανικός κόσμος και την χαρακτήρισε «βασίλισσα του λαού». Παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας το 1981 σε ηλικία 20 ετών και απέκτησε δυο γιους. Έμεινε γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση και τον ακτιβισμό της, καθώς και για την ανθρώπινη διάσταση που έδωσε στον βασιλικό ρόλο που είχε αναλάβει. Ωστόσο, η λαίδη D δεν ήταν ευτυχισμένη. Ζώντας με την απιστία του συζύγου και την αδιαφορία της βασιλικής οικογένειας, οδηγήθηκε στην βουλιμία και αποπειράθηκε πάνω από μια φορά να βάλει τέλος στη ζωή της, ώσπου το 1997, μόλις 36 ετών, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
  2. Επίσης, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός του Χόλυγουντ Γκρέις Κέλι  παντρεύτηκε το 1956  τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό σε μια τελετή που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται η πιο μεγαλειώδης όλων των εποχών. Η πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό αφοσιώθηκε στα πριγκιπικά της καθήκοντα, εγκαταλείποντας οριστικά την καριέρα της μετά την έντονη αντίδραση του Τύπου και του παλατιού. Η ταινία «Γκρέις του Μονακό» αποκαλύπτει το δίλλημα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πριγκίπισσα. Το 1982 έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να χάσει και την ζωή της.
  3. Ανάμεσα στις θλιμμένες πριγκίπισσες συγκαταλέγεται και η πριγκίπισσα Σοράγια. Το 1951 η πανέμορφη Σοράγια παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον βασιλιά του Ιράν και Σάχη της Περσίας. Το παραμύθι της, όμως, κράτησε μόνο 7 χρόνια. Το 1958 εκδιώχθηκε από το παλάτι, γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα στειρότητας και δεν μπορούσε να χαρίσει στον πρίγκιπα τον πολυπόθητο διάδοχο. Αν και έζησε μια κοσμική, πλουσιοπάροχη ζωή, ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της «Το παλάτι της μοναξιάς» και το ποίημα της Françoise Mallet-Jorris  με τίτλο «Θέλω να κλάψω σαν τη Σοράγια» φωτίζουν την τραγική αλήθεια της πριγκίπισσας.
  4. Τέλος, μια ακόμα θλιμμένη φιγούρα είναι η πριγκίπισσα Μασάκο της Ιαπωνίας, η οποία το 1993 παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα του Ιαπωνικού θρόνου Ναρουχίτο. Η Μασάκο, μια δυναμική και πληθωρική προσωπικότητα, απόφοιτος του Χάρβαρντ, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη βασιλική ζωή και τις πιέσεις του πρωτοκόλλου, με αποτέλεσμα η κατάθλιψη να την κυνηγά τα τελευταία χρόνια.

Οι ιστορίες των παραπάνω γυναικών, λοιπόν, μόνο παραμυθένιες δεν είναι. Ιστορίες που αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση και φωνάζουν πως τα πλούτη  δεν φέρνουν την ευτυχία, αφού αυτή δε ψάχνει ούτε παλάτια ούτε πρίγκιπες για να φυλλοβολήσει. Ψάχνει μονάχα αλήθεια και ανθρωπιά… πέρα από αυστηρές συνήθειες, πρωτόκολλα και παραμύθια πλαστικά!

Γεωργια Καλπαζιδου