O μολυβένιος βάρδος

Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων αποτέλεσε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας από την αρχαιότητα και συνεχίζει στα σημερινά χρόνια χωρίς διακοπή. Από την ικανοποίηση διάδοσης μιας απλούστατης πληροφορίας μέχρι την απόδοση ενός πολύπλοκου συλλογισμού, με ιδιαίτερη προσοχή, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η αναπαράσταση των όποιων μηνυμάτων είναι γεγονός. Το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται, προκειμένου να γνωστοποιηθεί κάτι σε όλο τον κόσμο απολύτως κατανοητά, ενδεχομένως να ποικίλλει, ανάλογα με την εποχή στην οποία ζεί ένας άνθρωπος, το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται και την περίσταση κατά την οποία καλείται να επικοινωνήσει μαζί του. Είναι αναπόφευκτο όλα τα είδη επικοινωνίας να μην έχουν την ίδια γραφική αναπαράσταση. Παρόλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο τυπικοτήτων, ο άνθρωπος αρέσκεται να ξεφεύγει από τα κοινωνικά στερεότυπα και να πράττει με μόνη αρχή του τον αυθορμητισμό. Ετσι οι τυπικές επαγγελματικές συνεννοήσεις, πέρα από τα επίσημα έγγραφα με τον προσχεδιασμένο λόγο, γίνονται άλλοτε λεκτικά είτε μέσω μιας κάπως ανεπίσημης γραφής, ακόμη και εάν αυτή περιορίζεται σε ένα απλό κομμάτι χαρτί με ολίγα ορνιθοσκαλίσματα επάνω του. Εφόσον ο στόχος επιτυγχάνεται, το μέσον ελάχιστη σημασία έχει, από τη στιγμή που το μήνυμα έχει σταλθεί.γράμματα

Από την άλλη υπάρχουν άτομα τα οποία παραμένουν πιστά στις παραδόσεις και επιμένουν να αποδίδουν κάποια πράγματα με μια συγκεκριμένη φόρμα. Λόγος ειδικότερα γίνεται εδώ για αυτούς, οι οποίοι, αθεράπευτα ρομαντικοί, επιθυμούν να εκφράζονται είτε προς το άτομο που τους ενδιαφέρει είτε προς κάποιο φιλικό πρόσωπο μέσω της χειρόγραφης παράδοσης, περιφρονώντας πολλές φορές τους υπόλοιπους τρόπους επικοινωνίας. Εάν και βραδύτερος τρόπος και εγκυμονώντας τον κίνδυνο να χαθεί στην πορεία, η αλληλογραφία συνεχίζει να υφίσταται και στη σημερινή εποχή, αριθμώντας αρκετούς πιστούς οπαδούς της πένας, του στιλό, του μολυβιού και του χαρτιού. Αυτή η αμεσότητα με τα επικοινωνιακά εργαλεία είναι που οπλίζει το χέρι και θέτει το μυαλό σε λειτουργία, υπό την επήρεια του συναισθήματος. Ετσι πολλοί και πολλές χαμένοι μέσα στις ψυχές τους αφήνουν το γραπτό τους στίγμα, μέσω του οποίου εκφράζουν τον έρωτά τους για το άτομο της αρεσκείας τους ή μοιράζονται τις σκέψεις τους, ενδεχομένως και την καθημερινότητά τους με αγαπητούς σε αυτούς ανθρώπους.

Διαχρονικό το φαινόμενο των ερωτευμένων να ανταλλάσσουν ερωτικά γράμματα, μάλιστα με μια σχετική συχνότητα. Αν και με το πέρασμα των χρόνων οι τεχνικές αποτύπωσης ενός γραπτού μηνύματος έχουν εξελιχθεί προς διευκόλυνση πάντων, κάποιοι και κάποιες τις αφήνουν στην άκρη και παλεύουν με κάτι το οποίο δεν είναι ψηφιακό. Υποστηρίζεται ότι με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την απόδοση ισχυρών συναισθημάτων χάνεται η ανθρώπινη ορμή και η συμπεριφορά παγιώνεται μέσα σε στεγανά, για να καταντήσει ίδια και απαράλλακτη σε κάθε περίσταση. Είναι γεγονός ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις διαφοροποιούνται σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς η ισχυρή θέση πολλών ηλεκτρονικών μέσων, με την αντικατάσταση, ως ένα βαθμό, άλλων συμβατικών μεθόδων επικοινωνίας, δίνοντας ένα εναλλακτικό κοινωνικό τοπίο. Οι όποιες σχέσεις επηρεάζονται σε τέτοιο σημείο, ώστε οι ανθρώπινοι δεσμοί να χαλαρώνουν και οι κόμποι από τη μία στην άλλην άκρη να απομακρύνονται αρκετά.

Και όλες εκείνες οι ευρηματικές προσφωνήσεις, τα ειλικρινή λόγια αγάπης, οι κινητές εικόνες με τα πολλαπλά νοήματα και οι από καρδιάς εξομολογήσεις, δαχτυλογραφημένες με τη συνδρομή ενός ακαταπόνητου ηλεκτρονικού δρομέα; Όλα αυτά πρέπει να καταποντιστουν και να οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων, με τη δικαιολογία ότι τους λέιπει η ψυχή; Εδώ τα πράγματα δεν είναι ό,τι δείχνουν. Οσο και αν γίνεται λόγος για την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας με τα επακόλουθα αποτελέσματά της, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η πράξη η οποία είναι καταδικαστέα και όχι το μέσο που χρησιμοποιεί κανείς για να ενεργήσει. Ακόμη και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος δεν παύει το συναίσθημα να αλλάζει. Ισα ίσα που δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά και να συζητήσουν με το έτερόν τους ήμισυ ταχύτερα, θέτοντας τέλος στην αγωνία που τους ταλαιπωρεί από την καθυστέρηση της απάντησης. Ο αντίλογος εδώ θα μπορούσε να αφορά την αναγκαιότητα αυτής της αγωνίας, προκειμένου μια στιγμή ευτυχίας να κρατήσει αιωνίως.

Είτε μιλάμε για έναν υπολογιστή είτε για μια γραφομηχανή είτε για ένα κινητό τηλέφωνο είτε για ένα ευτελές κομμάτι χαρτί, το μήνυμα είναι αυτό που μας αφορά και λιγότερο το μέσο απόδοσής του. Η συνετή χρήση των τεχνολογικών δεδομένων μπορεί να μας ευεργετήσει, χωρίς να μας βλάψει. Η νοσταλγία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως επιθυμεί. Επομένως, εάν κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το ξίφος τους που με κάθε χτύπήμά του αφήνει λέξεις πάνω σε χάρτινες ασπίδες, είναι δικαίωμά τους.

Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός