Λαχταριστά cupcakes…

Κυριακάρικο πρωινό και είμαι σίγουρη πως κανέις δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό cupcake σαν και αυτό που μόλις δοκιμάσαμε…

Ας μάθουμε την ιστορία των cupcakes..Η πρώτη αναφορά στη διαδικασία παρασκευής τους αλλά όχι στο όνομα τους εντοπίζεται το 1796, στο βιβλίο της Αμέλια Σίμονς “American Cookery” και η  πρώτη αναφορά του όρου cupcake (κάπ κέικ) υπήρξε το 1828 στο Βιβλίο Συνταγών της Ελίζας Λέσλι στο  “75 Συνταγές για Γλυκά, Κέικ και Γλυκίσματα”.

Μάλιστα υπάρχουν δυο θεωρίες ως προς την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέκυψε λόγω του  ότι τα καπ κείκς ψήνονταν σε κούπες. Αυτός ο τρόπος ψησίματος μάλιστα ήταν επαναστατικός για την εποχή, καθώς μείωνε δραστικά το χρόνο ψησίματος κάνοντάς τα ιδιαίτερα εύκολα και προσιτά. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, τα υλικά που απαιτούνταν για την παρασκευή τους έπαψαν να ζυγίζονται όπως συνέβαινε μέχρι τότε, αλλά ξεκίνησαν να μετριούνται σε φλυτζάνια του τζαγιού (cups). Μάλιστα υπάρχουν φήμεσ οτι στην αρχή ονομάζονταν κέικ “1234”, όνομα που προέκυψε από τη βασική συνταγή η οποία περιελάμβανε 1 κούπα βούτυρο, 2 κούπες ζάχαρη, 3 κούπες αλεύρι και 4 αυγά. Αυτή είναι η συνταγή πάνω στην οποία βασίζονται τα cupcakes ακόμα και σήμερα, με πολλές όμως προσμίξεις και διαφόρων ειδών επικαλύψεις που ξεπερνούν κάθε φαντασίαΟ γνωστός σεφ Ακης Πετρετζίκης ετοίμασε για εσάς μία λαχταριστή συνταγή για δίχρωμα cupcakes… Εμείς τα δοκιμάσαμε, εσείς ;

ll

 

ΥΛΙΚΑ: 

Για την γέμιση:
• 225 γρ. Τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
• 65 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 μεγάλο αυγό
• 60 γρ. Ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Για το cake
• 210 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 240 γρ. Καστανή ζάχαρη
• 30 γρ. Κακάο σκόνη άγλυκο
• 1 κ.γλ. αλάτι
• 2 βανίλιες
• 250 ml νερό
• 85 ml σπορέλαιο
• 1 κ.σ. ξύδι

 

Υλικά για την επικάλυψη

• 300 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
• 40 γρ κακάο κοσκινισμένο
• 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
• 80 γρ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

• Προθερμαίνω το φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψάκι για μάφιν με 12 θήκες το οποίο βουτυρώνουμε ή βάζουμε χάρτινες θήκες για μάφιν.
• Για να φτιάξουμε την γέμιση χτυπάμε μαζί το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και το αυγό ώσπου να έχουμε μία απαλή κρέμα. Ανακατεύουμε και τα κομματάκια σοκολάτας και αφήνουμε στην άκρη.
• Για να φτιάξουμε το μείγμα για τα cupcakes ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και σε ένα άλλο τα υγρά. Στο μπολ με τα στερεά κάνω μια μικρή λακουβίτσα και ρίχνω τα υγρά ανακατεύοντας ώσπου να ενωθούν. Γενικά τα ανακατεύουμε λίγο ίσα ίσα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Μοιράζουμε το μείγμα του cake στις 12 θήκες και από πάνω ρίχνουμε από μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από την γέμιση
• Ψήνουμε για 25 λεπτά.
• Για την επικάλυψη βάζουμε την άχνη και το κακάο σε μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε σε ΧΑΜΗΛΗ ταχύτητα. Αλλιώς θα γεμίσετε με άχνη την κουζίνα.
• Όταν ενσωματωθεί το βούτυρο με τη ζάχαρη και το κακάο προσθέτω τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτω και το γάλα κουταλιά κουταλιά.
• Όταν πια μπει όλο το γάλα ξεκινάμε να χτυπάμε το μείγμα σε πολύ γρήγορη ταχύτητα και κανένα πεντάλεπτο μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
• Το βάζουμε σε ένα κορνέ και διακοσμούμε τα κεκάκια μας.

Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας… 

 

Α.Ν

Leave a Reply