«ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2: «ΔΙΧΑΣΜΟΣ», το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά

Φιλομήλα ΛαπατάΜια μόνιμη μαθήτρια της ζωής…

Η ίδια η ζωή αλλά και ο προβληματισμός της για την εξέλιξη των σχέσεων αποτελούν την πηγή της έμπνευσης της. Άλλωστε η ζωή, αν την ερευνήσεις παρατηρώντας την προσεκτικά, γράφει τα καλύτερα σενάρια. Δίνει πολλά περισσότερα από τη φαντασία.

Η διαδικασία της συγγραφής, υποστηρίζει η ίδια στις ομιλίες της, πηγάζει μέσα από την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και τη δυναμική των σχέσεων. Στηρίζεται στην πλήρη μα αξιόπιστη έρευνα. Χρειάζεται πολύ καλή γνώση, μελέτη των όσων πρόκειται να καταγραφούν-ειδικότερα όταν μιλάμε για Ιστορία -και το άσβηστο πάθος του ίδιου του συγγραφέα. Η ιστορική έρευνα την συγκλονίζει.

Κάθε έργο της αποτελεί μια ιστορική-άγνωστη πτυχή δεμένη με την μυθοπλασία. Γράφει προσθέτοντας δικές της συναισθηματικές στιγμές ζωής. Τοποθετεί προσεκτικά ένα κομμάτι του εαυτού της για αυτό οι ηρωΐδες είναι πάντα γυναίκες. Δεν υποτιμά όμως τους αντρικούς χαρακτήρες και δηλώνει πως: «Λατρεύει τους άντρες». Δες το αφιέρωμα για τη Φιλομήλα Λαπατά ΕΔΩ

Το πρώτο μέρος της τριλογίας «Κόρες της Ελλάδος 1: «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» μάγεψε το αναγνωστικό κοινό που την ακολουθεί πιστά αλλά ταυτόχρονα έπεισε και τους πιο απαιτητικούς.

Ας θυμηθούμε…

Μια γυναίκα, κόρη οικογένειας επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, επιστρέφει στην Αθήνα του 1836, έπειτα από αναγκαστική εικοσαετή απομάκρυνση απ’ την Ελλάδα. Μια Ελληνίδα με προφίλ για μενταγιόν, η οποία δεν αγαπήθηκε όσο της άξιζε στην πατρίδα της και γι’ αυτό στα μάτια της κρύβει τον πόνο της γυναίκας που της έκλεψαν την εφηβεία, επιστρέφει για να διεκδικήσει πίσω τον εαυτό της, για να εκδικηθεί όσους τη στέρησαν την ταυτότητά της, για να μπορέσει να ζήσει. 

Βαθιές πληγές και ανοιχτοί λογαριασμοί προκαλούνται από μια θυσία η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που σημάδεψε τη ζωή μιας αρχοντικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων στην Αθήνα. Ατμοσφαιρικές καταστάσεις, μυστήρια και γρίφοι της ανθρώπινης ύπαρξης κυριαρχούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η παρουσία του άντρα βαραίνει ασφυκτικά. Εκδίκηση, συγχώρεση και λύτρωση γεννούν έντονα συναισθήματα στους ήρωες αυτής της κοινωνικής τοιχογραφίας.

Ως προϊόν ιστορικής έρευνας, καταγράφεται μια λεπτομερέστατη περιγραφή της καθημερινής αθηναϊκής ζωής, με ανάλυση χαρακτήρων και επιμέρους ιστορίες που δένουν με την κεντρική ιστορία και πλουτίζουν την πλοκή. Έρωτες, πόλεμοι, πολιτική, σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, οθωμανική εξουσία συνθέτουν τον μύθο του αφηγήματος. 

Φιλομήλα Λαπατά

Το νέο της βιβλίο, το δεύτερο μέρος, της συναρπαστικής τριλογίας «ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2: «ΔΙΧΑΣΜΟΣ» φιγουράρει στα ράφια των βιβλιοπωλείων και «ταράζει» ξανά τις σκέψεις των αναγνωστών.  Ο «Διχασμός» της φιλοδοξεί να μας συνεπάρει στην Αθήνα του 1843. Η τότε κρίση που εμφανίζεται αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων αφήνοντας μια αίσθηση πως υπαίτιοι κάποιων στιγμών ίσως είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Μια μόνιμη μαθήτρια της ζωής δεν μπορεί να μην δώσει σημασία στα κοινωνικά ζητήματα μπλέκοντας για άλλη μια φορά το πολιτικό, εσωτερικό σύστημα της εποχής με τον έρωτα και τις εσωτερικές αναζητήσεις των ηρώων.   Οι χαρακτήρες, αυτής της συνέχειας, έχουν ελαττώματα και ηθικά διλλήματα ανάμεσα στο καλό και το κακό τριγυρνώντας μέσα από έννοιες όπως η πατρίδα, η οικογένεια και η σημαντικότητα της ταυτότητάς μας στο πέρασμα των χρόνων. Στόχος του «Διχασμού» είναι να προβληματίσει τον αναγνώστη με τα υπαρξιακά ζητήματα των ηρώων, να ταυτιστεί με την μετεπαναστατική Ελλάδα εισβάλλοντας σε μια καθημερινότητα γεμάτη πολυπρόσωπες ανατροπές, πλοκές και γεγονότα που χτίζουν την κεντρική ιστορία.

Βασικός πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ξανά μια γυναίκα, η Ελισάβετ Δούκα, γόνος μια σπουδαίας Αθηναϊκής οικογένειας. Μια προσωπικότητα απλησίαστη, απλή και διάφανη σαν το νερό έχει μια ιδιαίτερη δυναμική ποιότητα που αποσπά τους Αθηναίους από την καθημερινότητας τους. Όταν διχάζεται ερωτικά, ένα «λάθος» της αφήνει ανεξίτηλα σημάδια και τραγικές συνέπειες στις ζωές των γύρω της.  Στο τέλος του βιβλίου δημιουργείται ένας έντονος προβληματισμός για το πως ο διχασμός κλονίζει τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και σε ζητήματα του κράτους.

Πρόσκληση

Οι εκδόσεις Ψυχογιός και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Οι κόρες της Ελλάδας 2 – Ο Διχασμός της Φιλομήλας Λαπατά στις 7 Νοεμβρίου 2018 20:30. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η Ζαχαρούλα Κληματσάκη (ερμηνεία) και ο Nίκος Στάικος (πιάνο).

Δείτε την πρόσκληση ΕΔΩ

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΒΙΛΛΙΩΤΗ