Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάθε τελευταία μέρα του μήνα Μαΐου υπενθυμίζονται οι βλαβερές συνέπειες της δημοφιλέστερης κατάχρησης σε ουσία που γίνεται εδώ και αιώνες παγκοσμίως.

Το σιγαρέτο αποτελείται από κομμάτια καπνού τυλιγμένα σε λεπτό χαρτί ενώ σε μία από τις δύο άκρες του μπορεί να υπάρχει και επιστόμιο με φίλτρο. Ο καπνός της νικοτίνης που παράγεται εισπνέεται και μαζί με τα προϊόντα καύσης όπως η πίσσα εισέρχονται στον πνεύμονα.

World-No-Tobacco-Day-Wishes.freeminds.gr

Η αρχή της συνήθειας

 Η πρακτική αυτή συνήθεια ξεκίνησε από τους κατοίκους της κεντρικής και νότιας Αμερικής και επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο, κεντρική Ευρώπη και Ασία το 1556. Συγκεκριμένα, στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο, οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό είτε για μάσηση είτε για κάπνισμα έχοντας την πεποίθηση ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες τους. Από εκεί με τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ στην Ελλάδα ήρθε το 17ο αιώνα όπου καλλιεργήθηκε αρχικά σε Ξάνθη και Μακεδονία.

santecigarettes.freeminds.gr
Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950. Μέχρι τότε το κάπνισμα επιτρεπόταν ακόμα και στις αεροπορικές πτήσεις και ήταν επιτακτική μόδα των 20s αφού γυναίκες και άντρες της υψηλής κοινωνίας θεωρούνταν πιο ελκυστικοί τινάζοντας το σιγαρέτο τους και απολαμβάνοντας το μπράντι τους την ίδια στιγμή. Παράλληλα οι καπνοπαραγωγοί έδιναν τεράστια ποσά σε διαφημιστικές εταιρίες ώστε να αναδείξουν το δικό τους τσιγάρο πιο… μοντέρνο από τα άλλα μίας και ο παράγοντας υγείας δεν είχε ακόμα πείσει κανέναν ότι μπορεί να βλάπτεται.

LMcigarettes.freeminds.gr

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες βέβαια, με τις έρευνες περί του θέματος να πληθαίνουν, γίνονταν όλο και πιο κατανοητές οι βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των καπνιζόντων και τα κράτη έπρεπε αργά ή γρήγορα να λάβουν μέτρα για το κάπνισμα. Ανάλογα με τη χώρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλάμβαναν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα ή απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους εκεί που το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις.

venizelos.cigarettes.freeminds.gr

Μιλώντας με αριθμούς

Το κάπνισμα προκαλεί: 

  • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
  • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
  • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
  • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
  • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:

  • Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
  • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:

  • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
  • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
  • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
  • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

 

World No Tobacco Day 2016: Get ready for plain packaging

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2016 έχει ξεκινήσει ήδη μία καμπάνια με σκοπό να καλυφθούν όλα τα πακέτα τσιγάρων από γραφικά και εικόνες που θα δείχνουν άμεσα τις συνέπειες της κακιάς συνήθειας και όχι μόνο από απλές προειδοποιήσεις όπως συμβαίνει τώρα στις περισσότερες χώρες. Η καμπάνια ονομάζεται Get Ready For Plain Packaging και προσκαλεί ολόκληρη την Ευρώπη να συμμετέχει στο κίνημά της για έναν κόσμο χωρίς περισσότερες απώλειες ανθρώπινης ζωής από το κάπνισμα.

Β.Κ.