Συγγραφέας του μήνα: Γιάννης Καλπούζος

Με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Γινάτι, ο σοφός της λίμνης» στις 22 Μαρτίου 2018 -αλλά και τον τρέχοντα διαγωνισμό μας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός – αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να ανακαλύψουμε ποιος κρύβεται πίσω από τον «σοφό της λίμνης». Πρόκειται για έναν σύγχρονο συγγραφέα, ποιητή αλλά και στιχουργό, καταξιωμένος ανάμεσα στο πλέον εκσυγχρονισμένο λογοτεχνικό ελληνικό κοινό και βραβευμένος πολλάκις για τις ποιητικές του συλλογές.

γιαννηςκαλπούζος.συγγραφεαςτουμηνα.freeminds.gr

Ο Γιώργος Καλπούζος, γεννημένος το 1960 σε ένα χωριό της Άρτας έφθασε στην Αθήνα το 1983 όπου κι έγινε μόνιμος κάτοικος. Ωστόσο η εργογραφία του δεν εμφανίζεται νωρίτερα από το 2000 στο ελληνικό κοινό με την έκδοση της ποιητικής του συλλογής «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος». Ακολούθησαν συλλογές διηγημάτων που επανεκδόθηκαν το 2017 ενώ το 2006 και το 2007 με τις ποιητικές συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί» ήταν υποψήφιος στη “μικρή λίστα” για το κρατικό βραβείο ποίησης.

imaret.gianniskalpouzos.freeminds.gr

Το έργο ωστόσο που τον έκανε ευρέως γνωστό στο κόσμο της λογοτεχνίας ήταν το ιστορικό μυθιστόρημα «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2009 και αναγνωρίστηκε σε πολλές χώρες όπου και μεταφράστηκε (κυρίως στα πολωνικά, ιταλικά και τουρκικά) ενώ κυκλοφορεί και σε νεανικό μυθιστόρημα με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά.

Στα 18 του χρόνια πλέον στο χώρο της λογοτεχνίας συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Το τελευταίο μάλιστα κέρδισε ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις όταν διασκευάστηκε σε θεατρικό σενάριο από τον ίδιο και «ανέβηκε» στη σκηνή.

vivliosera.gianniskalpouzos.freeminds.gr

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο Γιώργος Καλπούζος κρύβεται πίσω από πολλές μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ασμάτων αφού έχει γράψει τους στίχους σε 80 τραγούδια εκ των οποίων τα πιο γνωστά είναι: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη κ.ά.

stixoi.gianniskalpouzos.freeminds.gr

Η τελευταία του καταπληκτική δουλειά το  «Γινάτι, ο σοφός της λίμνης» ξετυλίγεται σε 576 σελίδες αγωνίας και πλοκής μεταξύ μιας όμορφης τουρκογιαννιώτισσας, ενός σοφού βαρκάρη, ενός σατανικού γιατρού, μίας γυναίκας-αράχνης και ενός Εβραίου, όλοι μπλεγμένοι στο γινάτι της ζωής σε μία ιστορία ερωτικών πολυκύμαντων σχέσεων αλλά και ανομολόγητων εγκλημάτων που θα συμβούν κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία. Στην ίδια πατρίδα, στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917, συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα με έναν σκοπό αυτό της συνύπαρξης ηθών και θρησκευτικών αξιών ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Το μυθιστόρημα υπόσχεται το τέλειο πάντρεμα του ερωτικού στοιχείου, της περιπέτειας και του αναπάντεχου μέσα από πεντακόσιες και κάτι σελίδες της γοητείας που προσφέρει το μυστήριο άγγιγμα του παρελθόντος.

Πληροφορίες για να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό και να κερδίσεις το βιβλίο θα βρεις εδώ:

Διαγωνισμός βιβλίου “ΓΙΝΑΤΙ. Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ”, Γιάννης Καλπούζος

Β.Κ.