Ο μοναδικός Jeffrey Eugenides στην Αθήνα!

Ο βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας…

Η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η πρώτη επίσκεψη του ελληνο-ιρλανδικής καταγωγής Jeffrey Eugenides στη χώρα μας.

Μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με  συνεργασία της πρεσβείας των Η.Π.Α., ο πολυβραβευμένος συγγραφέας θα εμφανιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Όπως ενημερώνει το ΙΣΝ σε σχετική του ανακοίνωση, ο συγγραφέας «θα μιλήσει για τα ζητήματα της μεικτής και της ρευστής ταυτότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και για το αν οι βιολογικοί ή οι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν την προσωπικότητά μας. Επίσης, θα αναφερθεί και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης και για τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτής της κρίσης από την κρίση που χτύπησε τη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ, μια πόλη που υπήρξε πρότυπο ανάπτυξης αλλά βυθίστηκε στην κοινωνική και οικονομική κρίση». Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, κατόπιν ηλεκτρονικής προεγγραφής.

Jeffrey Eugenides

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Jeffrey Eugenides
Ο 58-χρονος Ευγενίδης γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ της Αμερικής, αλλά κατά το ήμισυ έχει ελληνική καταγωγή. Οι παππούδες του ήταν Έλληνες της Μικράς Ασίας και στα ταραγμένα χρόνια των διωγμών μετακινήθηκαν στην Αμερική. Είναι απόφοιτος του αμερικανικού πανεπιστημίου Brown και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημιουργική Γραφή από το πανεπιστήμιο του Stanford. Ήδη από τα παιδικά του χρόνια στο Ντιτρόιτ γνώριζε πως θα γίνει συγγραφέας και πράγματι επιβεβαιώθηκε. Έργα και αφιερώματα φιλοξενήθηκαν σε διακεκριμένα περιοδικά όπως τα The New YorkerThe Paris Review, κ.α. Σήμερα ο Ευγενίδης διδάσκει δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο του Princeton όντας ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του.

 

 

 

Έργα και διακρίσεις

Έργα Jeffrey Eugenides

Αυτόχειρες Παρθένοι: Το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιεύθηκε το 1993 και μεταφράστηκε σε 34 διαφορετικές γλώσσες. Αναφέρεται στη ζωή και στο μυστηριώδη θάνατο των πέντε κοριτσιών της οικογένειας Λίσμπον και στον απόηχο της αυτοκτονίας τους στην τοπική κοινωνία. Η ιδιαιτερότητα του έργου, που εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970, εντοπίζεται στον ομοδιηγητικό αφηγητή που παραπέμπει στο χορό αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Έξι χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τη Σοφία Κόπολα και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Middlesex: Το μυθιστόρημα- σταθμός που χάρισε στον Ευγενίδη το ξακουστό Βραβείο Pulitzer γράφτηκε το 2002 και θεωρείται best- seller, αφού πουλήθηκαν 4 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει πως χρειάστηκαν εννιά χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η συγγραφή του βιβλίου, καθώς, όπως αναφέρει, τον προβλημάτισε η αφηγηματική φωνή και η εστίαση. Εν ολίγοις, πραγματεύεται την ιστορία της Καλλι(όπης) Στεφανίδη, η οποία πάσχει από μια γενετική διαταραχή, την ανεπάρκεια της 5-άλφα-ρεδουκτάσης, που οδηγεί σε ερμαφροδιτισμό. Παλεύοντας ανάμεσα στην γυναικεία και ανδρική φύση, αφηγείται την αιμομικτική σχέση των παππούδων της, ο οποίοι εγκαταλείπουν το χωριό τους στους πρόποδες του Ολύμπου της Μ. Ασίας και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή μεταναστεύουν στο Ντιτρόιτ στα ταραγμένα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης. Αν και αδέρφια, παρουσιάζονται σε όλους ως σύζυγοι και κάνουν δύο παιδιά. Ο γιος τους, Μίλτον, με τη σειρά του θα παντρευτεί την ξαδέρφη του. Κόρη του Μίλτον είναι η κεντρική ηρωίδα, η προαναφερθείσα Καλλιόπη, που εν τέλει αποδέχεται την ανδρική της ταυτότητα και μεταμορφώνεται σε Καλ.

Οι κριτικοί αποθεώνουν το βιβλίο χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών και ως το  «Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα». Μας ξαφνιάζει ιδιαίτερα η ποικιλία των λογοτεχνικών γενών, θεμάτων και των μοτίβων που λανθάνουν. Θεωρείται ελεγεία, Bildungsroman (μυθιστόρημα μαθητείας), family saga, πικαρικό (picaresque) και συμβολιστικό μυθιστόρημα. Τα τολμηρά θέματα του συσχετίζονται με το μεγάλο αμερικανικό όνειρο, τη μετανάστευση, τη σεξουαλικότητα και την αιμομιξία, την έμφυλη ταυτότητα, την αναγέννηση, την αρχαιοελληνική μυθολογία. Κυρίως όμως  με ένα δίλλημα  που απασχολεί τέχνη και επιστήμη: το άτομο, η ταυτότητα και οι πράξεις του διαμορφώνονται από τα γονίδια, το περιβάλλον ή από την έκρηξη της στιγμής (τρίπτυχο Taine: race, milieu, moment). Τέλος, είναι αδύνατον να μην γίνει συσχέτιση μεταξύ των ηρώων και της οικογενειακής ιστορίας του ίδιου του Ευγενίδη, που παραδέχεται την ύπαρξη αυτοβιογραφικών στοιχείων στο έργο του.

Jeffrey Eugenides- σενάριο γάμου

Σενάριο Γάμου: Εννιά χρόνια μετά τη μεγάλη του επιτυχία, το 2011 επέστρεψε με ένα ακόμη μυθιστόρημα που συσχετίζεται με ένα ερωτικό τρίγωνο. Η επιτυχία ήταν επίσης τόσο άμεση που δέχθηκε πολλές προτάσεις μια μεταφορά στη μικρή οθόνη.

Συμπερασματικά , εκτός από το βραβείο Pulitzer, ο Ευγενίδης έχει τιμηθεί άλλες είκοσι φορές από σημαντικότατους διεθνείς φορείς και έχει γίνει τιμητικό μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Μερικά από τα γνωστότερα βραβεία είναι τα Whiting Award, Guggenheim Fellowship, National Book Critics Circle Award. Σίγουρο, λοιπόν, είναι πως το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έναν σπουδαίο συγγραφέα.

Ρία Ροροπούλου