Συζητώντας για τη φιλοσοφία της ευεξίας με τον “thewellnesstrainer” Αλέξανδρο Τηλιόπουλο

Ο Αλέξανδρος Τηλιόπουλος, the wellness trainer μας παρασύρει στον κόσμο της ευεξίας. Συζητάμε μαζί του για τη φιλοσοφία της ευεξίας και μας εξηγεί το ρόλο της  γυμναστικής, της διατροφής και της ψυχικής υγείας σε αυτή.  Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Αλέξανδρο μέσα από τη φιλοσοφία που υπηρετεί…

the wellness trainer

Μίλησε μας για τη σχέση σου με το χώρο του αθλητισμού..

Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Αγαπούσα τον αθλητισμό σε όλες του τις εκδοχές, γι’ αυτό και πέρασα από διάφορα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος..) άλλα τα γνώρισα σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο και σε άλλα έφτασα μέχρι τον πρωταθλητισμό. Ήταν μια ενασχόληση που με γέμιζε χαρά και γι’ αυτό στην ηλικία των 18 μπαίνοντας στον χώρο των γυμναστηρίων αποφάσισα να ασχοληθώ  και επαγγελματικά με το χώρο αυτό. Ένιωσα την ανάγκη να γεμίσω και τους γύρω μου  με χαμόγελα και να τους μεταδώσω αυτά που είχαν μάθει σε μένα οι προπονητές μου. Οπότε ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου για να αποκτήσω τα απαραίτητα εφόδια ως γυμναστής…ως thewellnesstrainer.

Γιατί όμως μας συστήνεσαι ως thewellnesstrainer στο Instagram;
Τι υποδηλώνει αυτός ο τίτλος και ποια η σχέση με τον όρο fitness;

Για μένα το fitness αρχικά, ταυτιζόταν με γυμναστική στο χώρο του γυμναστηρίου: αδυνάτισμα, αύξηση μυϊκής μάζας… Έπειτα όμως από κάποια χρόνια συνειδητοποίησα ότι αυτό έχει κορεστεί και ότι η φιλοσοφία του fitness απήχε από αυτό που είχα έως τότε στο μυαλό μου. Κατ’ αρχάς η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι η εποχή και οι γρήγοροι της ρυθμοί έχουν απομακρύνει τον κόσμο από τον κλειστό και στατικό κόσμο του γυμναστηρίου. Εγώ λοιπόν, ως wellness trainer θα ήθελα να καθοδηγήσω τους ασκούμενους μου έξω από αυτό το χώρο, να τους «μεταφέρω» σε ένα γήπεδο, σε ένα πάρκο, σε μια παραλία ενδεχομένως… Σίγουρα αυτή η αναζήτηση νέων χώρων οφείλεται και στην ανάγκη που μου δημιουργήθηκε να έρθω πιο κοντά στη φύση. Θεωρώ τη φύση και την έννοια της γυμναστικής άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες.

the wellness trainer

Άρα η αλλαγή ως προς το πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια του fitness προέκυψε από δική σου ανάγκη ή υπήρχε κάποιος που σε ενέπνευσε;

Όλοι επηρεαζόμαστε και λαμβάνουμε ερεθίσματα από τους γύρω μας, το θέμα όμως είναι το πως αυτά τα ερεθίσματα τα εκμεταλλευόμαστε και τους δίνουμε τη δική μας ταυτότητα. Τα δικά μου ερεθίσματα προέρχονται από τις εικόνες που μάζεψα από τα ταξίδια μου, πάρκα γεμάτα ανθρώπους που απλά περπατάνε, άλλους που γυμνάζονται.. Άνθρωποι χαμογελαστοί και γεμάτη ενέργεια μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

nature addict

 fitness λοιπόν, ή wellness;

To fitness είναι ένας πολύ γενικός όρος και ο καθένας τείνει να το μεταφράζει με το δικό του τρόπο. Και μάλιστα οι περισσότεροι τείνουν να τον ταυτίζουν εσφαλμένα με την προσπάθεια απόκτησης ενός σμιλευμένου σώματος . Ο κόσμος ταυτίζεται με εικόνες «ωραίες» στις οποίες προσπαθεί να μοιάσει ξεχνώντας ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική καθημερινότητα και ανάγκες. To fitness για μένα δεν θα έπρεπε να ταυτίζεται αποκλειστικά με τη σωματική άσκηση. Όσο σημαντική είναι η σωματική άσκηση, άλλο τόσο είναι και η διατροφή που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες ευθύνονται για μια υγιεινή καθημερινότητα. Λόγω αυτών θεώρησα ότι ο όρος wellness, δηλαδή ευεξία αντιπροσωπεύει περισσότερο τη δική μου φιλοσοφία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το ρόλο της φύσης σε όλη αυτή την προσπάθεια. Η φύση αναζωογονεί τον άνθρωπο τον κάνει να ξεφεύγει από τα τετριμμένα και μάλιστα όταν αυτό συνδυάζεται με οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης είναι ότι καλύτερο. Ο στόχος είναι να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.

alex nutrition

 

Με ποιον τρόπο εντάσεις την έννοια της διατροφής στη φιλοσοφία της ευεξίας;

Η υγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με τη φιλοσοφία της ευεξίας όπως τη σκιαγραφήσαμε παραπάνω. Η επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών και γενικότερα φυσικών και ακατέργαστων προϊόντων είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που  βοηθούν τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά. Και φυσικά να μη ξεχνάμε ότι σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώει, αλλά και το πότε, καθώς δε μπορούμε να αφήνουμε τον οργανισμό μας για ώρες χωρίς τροφή.

 

Άρα, για σένα το wellness είναι το τρίπτυχο γυμναστική-διατροφή-ψυχική υγεία.
Με βάση αυτό ποιο μότο θεωρείς ότι σε αντιπροσωπεύει καλύτερα και γιατί;


– Μην γυμναστείς για κάποιο εξειδικευμένο λόγο, γυμνάσου για τη ζωή. Η ζωή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σου, προπονήσου και κέρδισε τη ζωή που σου αξίζει.

– Άντεξε τον πόνο, συνέχισε, πίεσε, δώσε τον καλύτερο σου εαυτό, αγάπησε το, απόλαυσε το και κάνε το fitness κομμάτι της προσωπικότητας σου.
– Για να ξεπεράσεις την αδυναμία σου εκπαίδευσε το μυαλό σου και το σώμα σου. Μην ξεχνάς την ψυχή σου!
– H ευεξία είναι κάτι περισσότερο από καλή εμφάνιση. Είναι το να αισθάνεσαι καλά τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Να είσαι δραστήριος και υγιής.

Επιλέγω το τελευταίο μότο γιατί μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω το ότι πραγματικά δεν πρέπει να ταυτίζουμε στο μυαλό μας την έννοια της ευεξίας με την καλή εμφάνιση. Επιπλέον, η λέξη δραστήριος είναι το κλειδί στη φιλοσοφία μας, καθώς προσαρμόζεται ανάλογα στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Για άλλους μπορεί να σημαίνει αλλάζω τη συνήθεια μου και πηγαίνω με τα πόδια στη δουλειά, για άλλους πάω μια βόλτα στο πάρκο, για άλλους μπορεί να σημαίνει απλά και το σηκώνομαι από τον καναπέ μου…Και όσο πιο δραστήριοι γινόμαστε τόσο πιο εμφανή είναι τα αποτελέσματα τόσο στο σώμα μας όσο και στη διάθεση μας…με απώτερο στόχο τη καλλιέργεια ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Alex outdoor training

Θεωρείς ότι το γυμναστήριο ως «θεσμός» έχει προσαρμοστεί στη φιλοσοφία της ευεξίας;

Τα περισσότερα γυμναστήρια  αφουγκραζόμενα τις ανάγκες του κόσμου για ένα πιο σύγχρονο τρόπο εκγύμνασης κοντά στη φύση και μακριά από στατικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις έχουν προσθέσει προγράμματα στο δυναμικό τους όπως  TRX, spinning, ζούμπα τα οποία απελευθερώνουν τις κινήσεις του σώματος και δίνουν μια διαφορετική αίσθηση. Επιπλέον, διοργανώνουν εκδρομές στη φύση με δραστηριότητες τόσο για τη σωματική εκγύμναση όσο και την ψυχική ανύψωση.

Το γυμναστήριο θα είναι πάντα στην κουλτούρα μας και απλά θα προσαρμόζεται στις ανάγκες και την κουλτούρα της εκάστοτε εποχής.

Τα 5 Do και τα 5 Don’ts στη φιλοσοφία της ευεξίας

Do & Don’ts στη φιλοσοφία της ευεξίας

Η έννοια της ευεξίας δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, είναι μια φιλοσοφία για καθέναν ανεξαρτήτου ηλικίας, ενδιαφερόντων και καταγωγής.
Αλλάξτε την καθημερινότητα σας, διεκδικήστε μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σας.. 

Instagram profile: @thewellnesstrainer

Αλεξάνδρα