Η ευτυχία είναι επιλογή

Τι αλήθεια σημαίνει η φράση «είμαι ευτυχισμένος»; Τι είναι αυτό που λέμε «ευτυχία» και γιατί όλο και λιγότεροι άνθρωποι στις μέρες μας είναι ευτυχισμένοι; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε αυτήν;

Στην πραγματικότητα,  ο κάθε άνθρωπος νιώθει ευτυχής και πλήρης με διαφορετικά πράγματα. Άλλος ακολουθώντας μια μεγάλη καριέρα, άλλος κάνοντας πολλά ταξίδια, άλλος δημιουργώντας μια αξιόλογη οικογένεια, άλλος με όλα αυτά μαζί. Στο σύνταγμα πολλών χωρών το δικαίωμα στην ευτυχία (Pursuit of Happiness) είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπινης οντότητας, γεγονός που καθιστά την ευτυχία κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του κάθε ανθρώπου.  Ωστόσο σήμερα, πολλοί από εμάς φοβόμαστε όχι μόνο να είμαστε και να γίνουμε ευτυχισμένοι αλλά ακόμα και να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.

happiness is a choiceΓιατί; Πρώτα από όλα οι άνθρωποι έχουν κλειστεί κατά πολύ στον εαυτό τους, τείνουν να αποξενώνονται, δεν κάνουν εύκολα φίλους και αν τύχει και κάνουν κάποιους συνηθίζουν να κλείνουν τις πόρτες σε γνωριμίες με καινούριους ανθρώπους. Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον και η κλίση του είναι να επικοινωνεί και να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Επίσης οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη φύση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό καθώς η επαφή με τη φύση βοηθά τον άνθρωπο να έρθει πιο κοντά στον εαυτό του και να νιώσει ελευθερία και γαλήνη. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να κάνουν όνειρα και τείνουν να συμβιβάζονται ολοένα και περισσότερο χωρίς να έχουν διάθεση να μοχθήσουν η να κυνηγήσουν αυτό που θα τους έκανε χαρούμενους.

Είναι κλισέ αλλά θεωρώ πως ισχύει: Η ευτυχία βρίσκεται στις λεπτομέρειες της ζωής. Στα μικρά πράγματα. Στην «καλημέρα» που θα πούμε στον διπλανό μας και ας μη τον γνωρίζουμε, σε ένα γεύμα που ίσως φτιάξουμε για τους αγαπημένους μας ανθρώπους, σε μια βοήθεια που θα δώσουμε σε κάποιον που την χρειάζεται χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, στο να προσέχουμε τον εαυτό μας και αυτούς που σημαίνουν κάτι για μας, στο να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και που μας εξελίσσουν σαν ανθρώπους.

Η ευτυχία είναι σίγουρα θέμα επιλογών. Και τι θα πει αυτό; Μα φυσικά, ότι εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους που θα είναι δίπλα μας. Εμείς επιλέγουμε το επάγγελμά μας. Εμείς επιλέγουμε το που θα ζήσουμε και με τι συνθήκες. Ότι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας εμείς μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με θετική σκέψη και θετικές πράξεις χωρίς να αφήνουμε την κακία ή τα άσχημα συναισθήματα άλλων να μας επηρεάζουν. Είναι επιλογή μας κάθε καινούρια μέρα που ξεκινά και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας να νιώθουμε ευλογημένοι γι’ αυτό και να χαμογελάμε στον καθρέφτη μας. Μην αφήνετε να σας υπερφαλαγγίζουν άσχημα γεγονότα, κακοί άνθρωποι που μπορεί να σας πλησιάζουν για να πάρουν κάτι από εσάς, μην αφήνετε να σας «κλέβουν» το φως που έχετε μέσα σας. Το να είστε ευτυχείς είναι πραγματικά και καθαρά στα δικά σας χέρια. Μην δώσετε την ευκαιρία σε κανέναν να σας στερήσει αυτό σας το δικαίωμα.

Παρασκευή Τζούδα