Graffiti: όταν το χρώμα μέσα από μηνύματα δίνει ζωή στις πόλεις

Το όνομά του προέρχεται από τις λατινικές λέξεις graffito και graffiare που σημαίνουν γράφω και χαράσσω αντίστοιχα ενώ γενέτειρά του θεωρείται το Μανχάταν της Νέας Υόρκης όταν της δεκαετία του 1970 η πρωτοποριακή εποχή της ζωγραφικής σε τοίχους μεταναστεύει στην Ευρώπη και αρχίζει να αποκτά δημοτικότητα. Ο πρώτος «graffi-στας» υπεύθυνος για την αλλαγή των δρόμων της Νέας Υόρκης είναι ένας Ελληνοαμερικάνος από την Ουάσιγκτον o Δημήτρης, που υπέγραφε με το όνομα ΤΑΚΙ 183 και σύντομα έγινε πρωτοσέλιδο στην New York Times.

taki1.freeminds.gr

Η δημοτικότητα έως και το 1974 φτάνοντας στο ζενίθ της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και κυρίως την Ευρώπη, έκτοτε αναπτύχθηκαν πολλά είδη graffiti τα οποία μέχρι και σήμερα μπορεί να εκφράζουν κίνημα και φωνή διαμαρτυρίας για τα κοινωνικά ή πολιτικά δρώμενα μέχρι και ερωτισμό με ένα απλό «χρωματιστό» ποίημα ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εξωτερικοί και δημόσιοι χώροι στα οποία δημιουργούνται.

Η ιστορία των 3 χιλιάδων χρόνων  

Σύμφωνα με έναν έλληνα καθηγητή αρχαίας ιστορίας του Πανεπιστημίου του Princeton, τα graffiti δεν αποτελούν αποκλειστικό δημιούργημα του σύγχρονου κόσμου αφού η ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων πάνω σε τοίχους και πέτρες ξεκίνησε πριν 3 χιλιάδες χρόνια. Σε μία έρευνα του πανεπιστημίου του Princeton στην Σεβαστούπολη της Μικράς Ασίας μελετήθηκαν πάνω από 4 χιλιάδες πέτρες με χαράγματα που αποτύπωναν κυρίως φόνους ενώ οι περισσότερες αρχαίες αποτυπώσεις που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα έχουν να κάνουν με σεξουαλικές προτιμήσεις, επίδειξη υπεροχής και δύναμης  ή διαφήμισης ενός σημαντικού προσώπου όπως πολιτικού ή μέρους όπως τα χιλιάδες πορνεία.

graffitibackonyears.freeminds.gr

Το graffiti στην Ελλάδα

Το graffiti όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε από την άλλη άκρη του ατλαντικού με σκοπό να εκφραστούν διάφοροι πολιτικοί ακτιβιστές ενώ ταυτόχρονα για να οριοθετηθούν οι διάφορες περιοχές από τις κλασσικές αμερικάνικες συμμορίες. Κάπως έτσι το μήνυμά τους πέρασε και στην Ελλάδα και μαζί με το μουσικό κύμα hip-hop έρχεται να πρωτοεμφανιστεί  στα πανεπιστήμια της Αθήνας και στα σοκάκια κάθε πόλης προωθώντας μία εναλλακτική μορφή έκφρασης ενώ τα τελευταία 5 μνημονιακά χρόνια η τέχνη του graffiti έχει απογειωθεί κερδίζοντας πολλές φορές το ενδιαφέρον των ξένων media. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν χαθεί ζωές πάνω στην προσπάθεια δημιουργίας ενός graffiti αφού το σημείο, το μέγεθος, το ύψος του τοίχου πρέπει να μελετηθούν σχολαστικά πριν ξεκινήσει η δουλειά.

Διανύουμε ήδη την δεύτερη δεκαετία του 2000 και ο τρόπος έκφρασης ενός graffiti βρίσκεται ήδη μέσα στις πόλεις μας, στους δρόμους και τα στενά σοκάκια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και κάθε πόλης αυτής της χώρας.

Ποιος κρύβεται πίσω από αυτά;

Όλοι εμείς, οι ίδιοι μας οι εαυτοί, εμείς οι δειλοί που κρατάμε μέσα μας κάθε συναίσθημα που μας πνίγει και εμείς οι τολμηροί που με δυο χρώματα μπογιάς μέσα στη νύχτα ρισκάροντας μία αληθινή ζωή θα δώσουμε μία άλλη σε άψυχο υλικό αποτυπώνοντας με λέξεις, χρώμα και έκταση κάθε τι που μας πνίγει από την κοινωνία, από τον πολιτισμό, από τον κόσμο του σήμερα. 

Μερικά από τα αξιόλογα έργα που πλαισιώνουν αυτήν την εποχή την πρωτεύουσα, φανερά επηρεασμένα από την πολιτική σκηνή, σας τα παραθέτουμε παρακάτω:

grafiti-2.freeminds.gr

grafiti-4.freeminds.gr

grafiti-1.freeminds.gr

grafiti-3.greeminds.gr

grafiti-5.freeminds.gr

grafiti-6freeminds.gr

grafiti-7.freeminds.gr

grafiti-8.freeminds.gr

grafiti-9.freeminds.gr

grafiti-10.freeminds.gr

grafiti-11.freeminds.gr

Γιατί η εικόνα ενός graffiti κουβαλάει μέσα του χιλιάδες ψυχές που αρκεί να το χαζέψουν για λίγα δευτερόλεπτα μέσα από το τρόλεϊ, το λεωφορείο,το αυτοκίνητο. 

Β.Κ.

Leave a Reply