Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2022

Πλούσιο  είναι το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με 70 περίπου παραγωγές και έναρξη από 7 Ιουνίου. Φέτος θα είναι μια από τις πιο δυναμικές και γεμάτες χρονιές για το φεστιβαλ με ξένες παραγωγές που καταφθάνουν στην Ελλάδα (1000 ξένοι καλλιτέχνες) και με τους Έλληνες (1000 περίπου Έλληνες καλλιτέχνες) δημοφιλείς πρωταγωνιστές και νέα καλλιτεχνικά σχήματα που κομίζουν νέες τάσεις. Αρωγός και φέτος ο πολιτισμός στη δύσκολη κοινωνική και πολιτική συγκυρία. 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος, μεταξύ άλλων είπε: “Τα τελευταία δυο χρόνια ζούμε μια νέα πραγματικότητα, την πραγματικότητα της πανδημίας, και τώρα ήρθε να προστεθεί μια νέα, αυτή της βαρβαρότητας ενός βάναυσου πολέμου στην Ευρώπη. Το θέατρο είναι ο ναός της δημοκρατίας…Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου χτυπήθηκε από την πανδημία στο νευραλγικό του κέντρο που είναι ο διεθνής χαρακτήρας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έπαυσε τη δραστηριότητα του. Μάλιστα κάποιες ελληνικές παραγωγές ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όπως η παράσταση “(Somewhere) beyond the cherry trees” του Προδρόμου Τσινικόρη, “Δημοκρατία του Μπακλαβά” του Ανέστη Αζά, η περσινή παράσταση της Λενιώς Κακλέα και άλλες. 

Εμείς σας επιλέγουμε κάποιες θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις που δε θα θέλαμε να χάσουμε με τίποτα…

«Ταρτούφος ή Ο Υποκριτής» από την Comedie Francaise

Πειραιώς 260, Χώρος Δ

Ο Ιβο Βαν Χόβε επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με αφορμή την επέτειο 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου. Βασισμένος στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης, πρώτης εκδοχής του Ταρτούφου και αμέσως μετά το ανέβασμά της στο Παρίσι, ο Βέλγος σκηνοθέτης φέρνει την κωμωδία στο σήμερα, φωτίζοντάς την καυστικά ως κοινωνικό δράμα, σαν μια ολομέτωπη επίθεση στους παντός είδους υποκριτές. Ο διπλά βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του Αλεξάντερ Ντεσπλά που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της.
Πειραιώς 260, 16, 17 και 18 Ιουνίου

Πειραιώς 260, Χώρος Η

Ο διακεκριμένος Ελβετός χορογράφος επιστρέφει στην Πειραιώς, σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, τρεις κωμικοτραγικοί χαρακτήρες, απόκληροι της κοινωνίας, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μια παράξενη φιγούρα αιωρείται, ωστόσο, πάνω από αυτή την ευάλωτη κοινότητα χαρακτήρων: Πρόκειται για τη μορφή του Θανάτου, τον οποίον υποδύεται ο ίδιος ο Ζίμμερμαν.
Πειραιώς 260, 21 και 22 Ιουνίου

 
Patti Smith concert

Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Η Πάττι Σμιθ με το σπουδαίο ακτιβιστικό έργο και την βαθιά σχέση με την κοινωνία και την πολιτική σκέψη, είναι η μόνη που μπορεί να μας πείσει σ’ έναν άδικο κόσμο πως «οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη».
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 25 Ιουνίου

«Κακό – Θεϊκή μέθη» από την Μαρλέν Φρέϊτας

Πειραιώς 260, Χώρος Δ.

Η Πορτογαλίδα χορογράφος Μαρλέν Φρέιτας παρουσιάζει το νέο της έργο όπου κυριαρχούν το δαιμονικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, ο σουρεαλισμός, αλλά και το άφθονο χιούμορ. Η ομάδα των περφόρμερς της σε ρόλο χορωδίας εξερευνά το Κακό ως συνθήκη έκστασης.
Πειραιώς 260, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου

Συναυλία Λεωνίδα Καβάκου

Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Είναι από τους σπουδαιότερους διεθνείς Έλληνες και οι συναυλίες του πάντα σηματοδοτούν ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Η τελευταία του συνεργασία με το Φεστιβάλ τον είχε τοποθετήσει στο κέντρο της ορχήστρας της Επιδαύρου, το καλοκαίρι του 2020, σε μια μυσταγωγική βραδιά. Και τώρα, ο Λεωνίδας Καβάκος εμφανίζεται στο Ηρώδειο για παρουσιάσει κονσέρτα για βιολί του Μπαχ με την συνοδεία ενός εξαμελούς μουσικού σχήματος.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 6 Ιουλίου

«Τουρνέ» από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη

Αρχαίο Θέατρο Μικρής Επιδαύρου.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το νέο του έργο, όπου ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών και τις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που αφηγούνται οι ηθοποιοί για την αρχαιότητα. Και τις παρουσιάζει με τον μαγικό του τρόπο σε μια σκηνική χειρονομία μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο, με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και από εκεί της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.
Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, 29-30 Ιουλίου