ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ : ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΟΣ…

Δύο  εκδόσεις με πρωταγωνιστή τον μεγάλο μας ποιητή.. O Οδυσσέας Ελύτης, ο «ποιητής του φωτός» που με τα λόγια και τους στίχους του έκανε τον κόσμο μας να μοιάζει λίγο πιο φωτεινός.Με τους στίχους του δόξασε όσο κανείς άλλος την ομορφιά της Ελλάδας. Μάλιστα, «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα» κέρδισε το 1979 βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

eluths

«Ο Ερωτευμένος Ελύτης» του Φίλιππου Φιλίππου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Φίλιππος Φιλίππου γράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπλουτισμένο με μαρτυρίες, αποσπάσματα εφημερίδων, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής και αναλύσεις ποιημάτων.Είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου που παίζει μεταξύ μυθοπλασίας και βιογραφίας.

 Όλα αρχίζουν το 2006 όταν ένας δημοσιογράφος ταξιδεύει στην Κέρκυρα προκειμένου να συντάξει ένα άρθρο με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη. Το 1937 υπό το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά, ο ποιητής είχε φοιτήσει στην σχολή έφεδρων Αξιωματικών στην Κέρκυρα και είχε μείνει εκεί από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Μαζί του φοιτούσε ο Κύπριος φίλος του, Ευάγγελος Λουίζος, νεαρός εύπορος δικηγόρος και χρηματοδότης του περιοδικού «Τα Νέα Γράμματα»,το οποίο περιτριγύριζαν όσοι αργότερα ονομάσαμε «γενιά του ‘30». Ο δημοσιογράφος-αφηγητής ενδιαφέρεται να μάθει για τον ποιητή πως περνούσε τις ελεύθερες ώρες του, τι έκανε, με ποιους και κυρίως με ποιες συναναστρεφόταν, την σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες. Και κάπως έτσι ξετυλίγεται μια άλλη πλευρά του Οδυσσέα Ελύτη, πιο ανθρώπινη με ποιητικά οράματα …

  Στα συνεχή ταξίδια του ο δημοσιογράφος ψάχνοντας τα αρχεία των εφημερίδων και συνομιλώντας με ντόπιους προσπαθούσε να βρει την απάντηση σε ένα βασανιστικό ερώτημα. Τι κρύβεται πίσω από το ποίημα «Ελένη»; Μήπως ο ερωτικός αυτός ποιητή έγραψε αυτό το ποίημα για την Ελένη Βεντούρα, μια φοιτήτρια φιλολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία επιστρέφει στην Κέρκυρα για τις καλοκαιρινές τις διακοπές. Την πλοκή συνθέτουν ο Ανδρέας Εμπειρίκος με την φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας, ο Μανώλης Καραγάτσης, ο οποίος βρίσκεται στην Κέρκυρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το «Κερκυραϊκό Βήμα» σχετικά με ένα διήγημά του, ο λογοτέχνης Λόρενς Ντάρελ με την οικογένεια του, ο Κώστας Δάφνης, Κερκυραίος δημοσιογράφος, η Μαρία Ασπιώτη, κόρη ντόπιου εργοστασιάρχη και άλλοι.

 Όπως μας λέει ο Φίλιππος Φιλίππου:«Τα κείμενα αυτά προέκυψαν από την επιθυμία μου να μιλήσω για διάσημους Έλληνες λογοτέχνες με τον δικό μου τρόπο και δεν αφορούν το σύνολο της ζωής τους. Εστιάζουν συνήθως σε μια σύντομη περίοδο της ζωής τους η οποία είναι εν πολλοίς άγνωστη και οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουμε προκαλούν τη φαντασία να πλάσει ιστορίες και να κάνει υποθέσεις για τα γεγονότα».

«ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: Ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ», εκδόσεις Ίκαρος

Η Ιουλίτα  Ηλιοπούλου, επιμελείται αυτό το λεύκωμα, σε μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή. Είναι ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο του ποιητή με οδηγό τον ίδιο, ένα ταξίδι στους σημαντικότερους σταθμούς του 20ου αιώνα, στα κυριότερα καλλιτεχνικά ρεύματα που επηρέασαν την ταυτότητα του.

Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Έφερα την ζωή μου ως εδώ» είναι ένα χρονολόγιο που διατρέχει τον 20ο αιώνα παρουσιάζοντας παράλληλα με τα μεγάλα ιστορικοπολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. «Ακολουθούν δέκα ενότητες που επιγράφονται με έναν θεματικά οικείο στίχο και περιλαμβάνουν αποσπάσματα του ποιητικού και πεζογραφικού έργου του ποιητή και πλούσιο πληροφοριακό, ζωγραφικό και φωτογραφικό υλικό.

Παρουσιάζονται τα βιβλία του, η σχέση του με την ελληνική γλώσσα, η ποιητική σύνθεση Το Άξιον Εστί, η σχέση του και οι αλληλεπιδράσεις του με τα ρεύματα και τους κορυφαίους δημιουργούς του Δυτικού κόσμου, οι μεταφράσεις των βιβλίων του σε όλο τον κόσμο. Σε χωριστή ενότητα παρουσιάζονται αποσπάσματα της κριτικής πάνω στο έργο του Ελύτη από το 1938 έως το 2006. Στη συνέχεια αποκαλύπτονται –πάντα μέσα από τα λόγια του ποιητή- η σχέση του ποιητή με τη μουσική και τη ζωγραφική, τα στοιχεία του αξιακού του συστήματος, και τέλος η δύναμη και η σημασία της ποίησης στη ίδια τη ζωή.»

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Enel Green Power Hellas από τις εκδόσεις Ίκαρος. Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον Ανδρέα Εμπειρίκο και ανήκουν στο αρχείο του Λεωνίδα Εμπειρίκου (εκδόσεις Άγρα).

“Οι λέξεις που ξεκινούσαν από «ελ» μου ασκούσαν πάντα μια μαγεία. Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα και μια Ελένη που ερωτεύτηκα.”
εξηγώντας, σε συνέντευξη μετά το Νόμπελ, πώς διάλεξε το ψευδώνυμο «Ελύτης»

T.T

Leave a Reply