Διεθνής ημέρα μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 #IMD2020 είναι  «Μουσεία για την Ισότητα. Ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή» , εστιάζοντας στην κοινωνική αξία των μουσείων που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.

Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων όταν ακούνε τη λέξη Μουσείο είναι ένα κτίριο με συλλογές που μπορούμε να επισκεφτούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Αναμφισβήτητα, η εικόνα ενός μουσείου που ταξιδεύει, που μας επισκέπτεται στους χώρους που κινούμαστε καθημερινά και μας προσκαλεί να συμμετέχουμε ενεργά στην πολιτιστική διαδικασία που συντελείται μέσω αυτού, δεν είναι μια πραγματικότητα τόσο οικεία. Η κοινωνιολογική, ανθρωπολογική και φιλοσοφική θεώρηση του μουσειακού θεσμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες έθεσε τις βάσεις για τη διατύπωση μιας πιο προοδευτικής άποψης που υποστηρίζει ότι τα μουσεία αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς στη ζωή των ανθρώπων. Μπορούν να συμβάλλουν στην αναψυχή και έμπνευση, στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών στην προσφορά δυνατοτήτων μάθησης και κοινωνικής ισότητας. Άμεσα σχετιζόμενη με αυτή την εξέλιξη είναι και η προώθηση νέων ιδεών για τη μάθηση και ερμηνεία στο μουσείο. 
 Από τις «μούσες » στο σήμερα.
Ο αρχαιοελληνικός όρος «μουσείον» σήμαινε το τέμενος που ήταν αφιερωμένο στις Μούσες, κόρες του Δία και στις τέχνες που αντιπροσώπευανπροσέλαβε ποικίλες σημασίες ανά του αιώνες. Ορισμός του μουσείου δίνεται σε μη δεσμευτικού χαρακτήρα κείμενα όπως στη Σύσταση της Unesco «ως μουσείο νοείταικάθε μόνιμος οργανισμός διοικούμενος χάριν του γενικού συμφέροντος με σκοπό τη διαφύλαξη, τη μελέτη, την αξιοποίηση με διάφορα μέσα και, κυρίως, την έκθεση γιατην ψυχαγωγία και την εκπαίδευση του κοινού». Όσον αφορά τη χώρα μας ορίζει την έννοια του μουσείου ως εξής: «ωςμουσείο νοείται ο οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ή χωρίς ίδια νομικήπροσωπικότητα που αποκτά, δέχεται, φυλάσσει, συντηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει,ερευνά, ερμηνεύει και κυρίως εκθέτει και προβάλλει στο κοινό συλλογέςαρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών ή άλλων υλικών μαρτυριών τουανθρώπου με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία». (ΦΕΚ 153/28-6-2002)Σύμφωνα με το ICOM
 
«Μουσείο είναι ένα ίδρυμα μόνιμο και μη κερδοσκοπικό, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, που είναι ανοικτό στο κοινό και που αποκτά, συντηρεί, μελετά, γνωστοποιεί (ή επικοινωνεί) καικυρίως εκθέτει τις υλικές μαρτυρίες του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση (την παιδεία) και τη ψυχαγωγία».

Φέτος, τα περισσότερα μουσεία του κόσμου έχουν κλείσει για το κοινό επ’αόριστον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 που μαστίζει τον πλανήτη.Τα μουσεία αποτελούν βασικό πυλώνα πολιτισμού και ανάπτυξης της κοινωνίας. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις γιαυτό και φέτος λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μουσείων, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα διεξαχθεί ψηφιακά!

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τις εκδηλώσεις που εμείς δε θα χάσουμε με τίποτα!

1. Ψηφιακό λεύκωμα ‘SoFarSoClose / Τόσο Μακρυά Τόσο Κοντά’Ένα ψηφιακό λεύκωμα των τόσο ιδιαίτερων ημερών που διανύουμε ή απλά η τέχνη απέναντι στον Covid-19 αποτυπώνεται στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης του MOMus με τον τίτλο «SoFarSoClose / Τόσο Μακρυά Τόσο Κοντά» με πρωτότυπο καλλιτεχνικό υλικό. Η πλατφόρμα res.momus.grδέχεται τους ψηφιακούς της επισκέπτες ώστε να καταθέσουν το δικό τους έργο τέχνης, τη δική τους καλλιτεχνική άποψη, σαν ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Μια φωτογραφία, ένα ζωγραφικό έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο βρίσκουν τη θέση τους online. Πρόκειται για δικτύωση κοινού και καλλιτεχνών που επιδιώκει να μας φέρει όλους κοντά και σε άμεση και διαδραστική επικοινωνία με την καλλιτεχνική δημιουργία, έστω και από την απόσταση του διαδικτύου.Με  την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πληροφορίες: res.momus.gr

2. Όλοι ίσοι, μα διαφορετικοί – Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, προσκαλεί μέσα από το site του, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να γιορτάσουν μέσω της Τέχνης και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα, με θέμα «Όλοι ίσοι, μα διαφορετικοί».

Δείτε αναλυτικά εδώ τη λίστα των διαθέσιμων ψηφιακών εκδηλώσεων.

Αλεξάνδρα