H πιο σοκολατένια ιστορία

Για όλους εμάς τους λάτρεις της σοκολάτας δε θα μπορούσε να λείπει αυτό το αφιέρωμα !

Λίγη ιστορία…
Το 600 μ.Χ. οι μάγια μεταναστεύουν στη χερσόνησο του Γιουκατάν που είναι το σημερινό Μεξικό μεταφέροντας μεταξύ άλλων και τη καλλιέργεια κακάο με τη όποια ασχολούνται αιώνες . Με αυτό το τρόπο αρχίζει να διαδίδεται η καλλιέργεια των κακαόδεντρων. Άλλωστε και η ετυμολογία της λέξης συνδέεται με τους μάγια αφού η σοκολάτα προέρχεται από το oxcart που στη διάλεκτο τους σημαίνει θόρυβος.

Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στη Ευρώπη που γνωρίζει τη σοκολάτα και η ιστορία συνεχίζεται όταν καθιερώνεται στη γαλλική αυλή το 1615. Το 1663 η εκκλησία της Ρώμης που μέχρι τότε είχε αποκηρύξει τη κατανάλωση της σαν αμαρτία τη νομιμοποιεί και αρχίζει η σκληρή διεκδίκηση του μονοπωλίου εμπορίου της. Εργοστάσια σοκολάτας δημιουργούνται πρώτα σε ΗΠΑ, Βαρκελώνη όπως και σε Ελβετία με τους Ελβετούς να είναι ακόμα και σήμερα πρωτοπόροι στη επεξεργασία της σοκολάτας.

freeminds
Υγεία
Τελικά αυτή η πρώτη ύλη που έχει τόσο λατρευτεί κάνει κάλο η κακό στη υγεία μας ;
Αναμφισβήτητη πηγή ενέργειας,τόνωσης και αντιοξειδωτικών καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη,ζάχαρη, υδατάνθρακες, θεοβρωμίνη και καφεΐνη. Πλούσια σε βιταμίνες,κάλιο και ασβέστιο αποτελεί μια από τις πολυτιμότερες πρώτες ύλες. Είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό μας αφού διεγείρει τους υποδοχείς τους νευρικού μας συστήματος και με τη κατανάλωση της απελευθερώνονται από το οργανισμό σεροτονίνη και ενδορφίνη, ουσίες υπεύθυνες για αίσθηση ευφορίας. Από τη άλλη όμως η κατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και η αναφορά γίνεται κυρίως για τη σοκολάτα του εμπορίου και όχι την ¨ωμή¨ . Η σοκολάτα του εμπορίου είναι επεξεργασμένη και τα πρόσθετα συστατικά που έχει όπως η ζάχαρη μειώνουν τα οφέλη της και συμβάλλουν στο φαινόμενο της παχυσαρκίας.


chocolate-and-cocoa-beans
Η μεγάλη μάχη: Μάυρη, λευκή ή γάλακτος;


Η σοκολάτα γάλακτος έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη από τη μαύρη έχει όμως περισσότερο ασβέστιο και λιγότερη καφεΐνη η όποια είναι υπεύθυνη για ημικρανίες. Η λευκή αν και περιέχει περισσότερης θερμίδες λογά του ότι φτιάχνεται από το βούτυρο του κακάου δε έχει καθόλου καφεΐνη και θεοβρωμίνη και γ αυτό δε παρουσιάζει σημαντική διεγερτική ή εξαρτησιογόνο δράση.

Βουρ για σοκολάτες….

One thought on “H πιο σοκολατένια ιστορία

Leave a Reply