Ο Σήφης θέλει χώρο

«Διαφορετικότητα» μια έννοια περίπλοκη, ιδιαίτερη, μοναδική…

Η αλήθεια είναι πως η διαφορετικότητα κρύβει μέσα της άπειρες διαστάσεις και αρκετούς προβληματισμούς, οι οποίοι προκύπτουν όταν αρχίζεις να εμβαθύνεις περισσότερο στην κατανόηση αυτής της έννοιας.

Το ενδιαφέρον είναι πως αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως όλα είναι διαφορετικά. Τίποτα δεν είναι ακριβώς ίδιο με το διπλανό του.  Ακόμα και τα χρώματα έχουν διαφορετική απόχρωση, αν τα παρατηρήσουμε προσεκτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συναναστραφεί κατά καιρούς. Όλοι διαφορετικοί αλλά με κάποιες μικρές ομοιότητες.

Η διαφορετικότητα τα τελευταία χρόνια έχει διασπαστεί σε δυο κατηγορίες: την φυσιολογική και τη μη φυσιολογική. Άραγε πως γίνεται αυτός ο εμφανής διαχωρισμός και τι τελικά εμείς ως οντότητες αποδεχόμαστε; Τι είναι φυσιολογικό και τι μη φυσιολογικό;

Από μικρή αποδεχόμουν το διαφορετικό καθώς οι γονείς μου μού εξήγησαν πως όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες. Έτσι, με έλκυαν παιδιά και άνθρωποι που ήταν όντως αρκετά διαφορετικοί από μένα. Μου άρεσε να παρατηρώ από κοντά το κάθε βήμα, την κάθε κίνηση, τις αντιδράσεις τους, τα συναισθήματά τους, τις γνώμες τους για τον κόσμο γύρω τους, τον τρόπο με τον οποίο έπαιζαν ή μάθαιναν.

Οι σπουδές μου, μετά το πέρας τους, μου άνοιξαν ένα κρυφό μονοπάτι προς την διαφορετικότητα που δεν είχα συναντήσει ξανά. Ήταν ένας δρόμος που στην αρχή με παραξένεψε, με προβλημάτισε και μου δημιούργησε την περιέργεια να μάθω περισσότερα. Ξεκίνησα να διασχίζω το δρόμο με οδηγό ένα παιδί Τετάρτης δημοτικού. Δεν φοβήθηκα όταν έπιασε το χέρι μου και με τράβηξε στο δικό του κόσμο. Με έμαθε πως αυτό που χρειαζόταν ήταν χώρος μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στις ομάδες, στους φίλους, στους δασκάλους, στην ίδια τη ζωή του. Μου έδειξε ποια ήταν η αλήθεια, όταν οι άλλοι δεν έβλεπαν αυτό που εγώ έπρεπε να διαχειριστώ.

Ο σήφης θέλει χωρο

Λίγο αργότερα, από εκείνη τη συνάντηση, στα ράφια των βιβλιοπωλείων ανακάλυψα ένα πανέμορφο βιβλίο, με έντονο πράσινο χρώμα και ένα σκίτσο ασπρόμαυρο, ενός αγοριού με τις σκέψεις στο μυαλό του μπερδεμένες. «Ο Σήφης θέλει χώρο» διάβασα στον τίτλο του και οι δικές μου σκέψεις ανέσυραν μνήμες από το ταξίδι μου με το μικρό μου τεταρτάκι.

Περνώντας  οι μήνες, η γλυκύτατη συγγραφέας με πολλή αγάπη διοργάνωσε ένα «Ρητορικό Εργαστήρι» με αφορμή το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο της φιλοξενώντας σχολικές τάξεις από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Εκεί, τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές του διατύπωσαν τις διαφορετικές απόψεις τους, τις θέσεις τους για τη διαφορετικότητα, ακούγοντας αξιοσημείωτες φράσεις του Σήφη μέσα από το ίδιο το βιβλίο. Κάποιο τον κατηγόρησαν, κάποιοι τον αγκάλιασαν σφιχτά, κάποιοι ήταν αναποφάσιστοι και κάποιοι υποστήριξαν δυναμικά ότι χρειάζεται χρόνο και αποδοχή από όλους.

Στο τέλος των συναντήσεων, μικροί και μεγάλοι, κατάλαβαν πως το διαφορετικό θέλει χώρο, χρόνο και υπομονή. Όλοι πρέπει να έχουν μια ελπίδα ευκαιρίας για να ενταχθούν στα κοινωνικά σύνολα: τη σχολική τάξη, τις αθλητικές ομάδες και τις παρέες.

Η Μαίρη Κανάκη, ως συγγραφέας του βιβλίου και εκπαιδευτικός αποτυπώνει με ιδιαίτερη φροντίδα, αγάπη, δυναμική και αυθορμητισμό το χαρακτήρα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναπάντητες ερωτήσεις του. Δίνει το προσωπικό της ύφος και αγκαλιάζει με τρυφερότητα το είναι του έφηβου ήρωά της περνώντας διακριτικά τα μηνύματά της για την ενσυναίσθηση και τη διαφορετικότητα.

Ο Σήφης είναι ένα έφηβο αγόρι που ψάχνει να βρει χώρο στην οικογένεια, στο σχολείο, στην ζωή, στον έρωτα. Ο πατέρας του δυσκολεύεται να αποδεχτεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενώ η μητέρα του δεν τον καταλαβαίνει πάντα. Η αδελφή του πάλι είναι ένας αληθινός μπελάς και το κορίτσι που του «έκλεψε» την καρδιά «μυστήρια υπόθεση». Οι μαθησιακές δυσκολίες του πολλές φορές κάνουν επεισοδιακή την συνύπαρξή του με τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του, οι οποίοι συχνά χάνουν την υπομονή τους. Τα λόγια που ακούει για τη συμπεριφορά του κάνουν τις σκέψεις του για τον εαυτό του να μπερδεύονται μέσα στο κεφάλι του. Μέσα σε αυτά δεν λείπουν οι στιγμές γέλιου και ο προβληματισμός για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ένα βιβλίο γεμάτο δυνατά συναισθήματα είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί στα μάτια τόσο των μικρών μας φίλων όσο και των μεγάλων. Ένα βιβλίο που διαβάζοντας το θα ανασύρετε τις δικές σας εφηβικές αναμνήσεις ρίχνοντας μια ματιά σε όσους συμμαθητές που αναζητούσαν λίγο χώρο αγνοήσατε άθελά σας επιδεικτικά και ίσως χάσατε ένα αξιόλογο φίλο ή σύντροφο.

Καλή Απόλαυση!!!

Και αν θέλετε να συναντήσετε το Σήφη;
Ο Σήφης βρίσκει χώρο στο Χαϊδάρι!
https://www.facebook.com/events/2548327858743715/

Μαριαλένα Βιλλιώτη.