Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος

Η Πανσέληνος του Αυγούστου για μια χρονιά ακόμα θα μας γοητεύσει…

Και φυσικά μια τόσο ξεχωριστή πανσέληνος δε θα μπορούσε παρά να πλαισιώνεται από εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Η Πανσέληνος 26 Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

132 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της χώρας θα συμμετέχουν στον θεσμό «Πανσέληνος 2018» και θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό για όσους θέλουν να θαυμάσουν την πανσέληνο του Αυγούστου. Σε 95 από αυτούς μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες…
Πανσέληνος Αυγούστου

 • Μουσείο Ακρόπολης, με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 21:00.
  Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα ταξιδέψει το αθηναϊκό κοινό, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, στο νοσταλγικό κόσμο του ελληνικού κινηματογράφο.

 • Ναός Ποσειδώνα, στο Σούνιο με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 21:00.
  Συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Ναό Ποσειδώνα με τους Γιάννη Κότσιρα, Γιώργο Ανδρέου και Κορίνα Λεγάκη. Ο Δήμος Λαυρεωτικής θα διαθέσει πούλμαν για τη μεταφορά των πολιτών από το Λαύριο στο Σούνιο, ώστε να παρακολουθήσουν τη συναυλία και να απολαύσουν το φαινόμενο της πανσελήνου.
 • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 έως τις 24:00. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.
 • Ωδείο Αρχαίας Αγοράς στην Πόλη της  Θεσσαλονίκης, με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 21:00.
  Μουσική βραδιά με μέλη του σχήματος «Διαχρονικό” με τραγούδια σε στίχους και μουσική του Χρήστου Βερνάρδου και έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο.
 • Επταπύργιο στην Πόλη της  Θεσσαλονίκης, με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 21:00.
  Βραδιά ποίησης και μουσικής με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη σε απαγγελία (Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου) και τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε συναυλία (έργα για πιάνο του L.V. Beethoven).

 • Κάστρο του Μυστρά.
  Με συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Κύριο μουσικό έργο, του προγράμματος που θα παρουσιασθεί, είναι «Ο Στράτης Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, το οποίο συνέθεσε ο Μαρκόπουλος το 1972 και θα ερμηνεύσει η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει επίσης μέρη της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας από τα έργα «Εντεύθεν» και «Κρητικός Ορίζοντας», αλλά και παλαιότερα δημοφιλή τραγούδια και συνθέσεις από τα έργα του «Χρονικό», «Ιθαγένεια»κ.τ.λ.

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 21:00.
  Θα φιλοξενήσει την παράσταση«Γυναίκα Πανσέληνος- Εμβληματικές γυναικείες μορφές των μύθων και της Ιστορίας», με τους Ν. Στόκα, Α. Μουλάι, Α. Βαζάκα, Μ. Κοντού., που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ και το ωδείο Μυθωδία.
 • Εξωτερικά του περιβόλου του εκκλησιαστικού συγκροτήματος της Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο με ανοιχτές τις πύλες και ελεύθερη είσοδο από τις 21:00.
  Θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη Φωτεινή Δάρρα με τίτλο «Από την Τζένη Βάνου στις μάγισσες της Σμύρνης».

Freeminds επιλογές